De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: miljoenen mensen kijken naar de finale van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam.
In 2019 had Duncan Laurence het Eurovisiesongfestival gewonnen met zijn nummer Arcade. Dat betekende dat Nederland na 40 jaar eindelijk weer eens het songfestival mocht organiseren. Verschillende steden hadden zich aangemeld als gaststad, maar op 30 augustus 2019 werd bekend dat het Eurovisiesongfestival van 2020 zou plaatsvinden in Ahoy in Rotterdam. Lange tijd werd het MECC in Maastricht ook als een serieuze optie gezien, maar deze hal viel uiteindelijk als laatste af.
Op dat moment kon niemand nog vermoeden dat het Eurovisiesongfestival van 2020 helemaal niet door zou gaan vanwege de coronapandemie die dat jaar uitbrak. Als alternatief mocht Nederland dat jaar de televisiespecial Eurovision: Europe Shine A Light presenteren, die werd uitgezonden vanuit Hilversum. In die uitzending werden fragmenten van alle liedjes die dat jaar zouden meedoen aan het songfestival vertoond. Aan het eind van die uitzending werd bekendgemaakt dat de uitgestelde 65e editie van het festival gewoon zou plaatsvinden in Rotterdam, maar dan wel in 2021. Jan Smit, Edsilia Rombley en Chantal Janzen zullen opnieuw als presentatoren optreden, aangevuld met Nikkie De Jager, die aanvankelijk enkel als 'online host' was aangesteld.
Voor het Eurovisiesongfestival van 2021 moest wel ieder land een nieuwe inzending selecteren. Veel landen gunden de kandidaat die in 2020 gegaan zou zijn de mogelijkheid om dat nu alsnog te doen, maar dan met een ander lied. Zo stond Jean Macrooy op 22 mei 2021 op het podium met het nummer Birth Of A New Age. In landen waar de selectie van de Eurovisie-inzending gepaard gaat met een populair televisieprogramma, werd wel een nieuwe kandidaat gekozen. Dat was bijvoorbeeld het geval in Zweden en Italië.
Hoewel het songfestival van 2021 in principe een normale editie is, zijn er in mei 2021 nog wel coronamaatregelen van kracht. Mensen voor en achter de schermen moeten zich laten testen en als bezoeker kom je zonder een geldige QR-code (die je pas krijgt na een negatieve coronatest) Ahoy niet binnen. Het publiek moet een mondkapje ophouden, totdat het op zijn plaats zit en zodra iemand zijn plek weer verlaat, moet het mondkapje weer op. Vanwege de strenge maatregelen komen er naar verhouding weinig internationale fans naar Rotterdam. In de zaal zitten vooral Nederlandse fans.
De coronamaatregelen hebben ook gevolgen voor het deelnemersveld. Voor de eerste keer in de Eurovisiegeschiedenis treden niet alle landen live op. In de eerste halve finale ontbrak de Australische deelneemster Montaigne, die vanwege de maatregelen in Australië haar land niet mocht verlaten. Tijdens de televisie-uitzending werd een optreden vertoond dat in Austrlalië was opgenomen. Montaigne kwalificeerde zich niet voor de finale, in tegenstelling tot de IJslandse groep Daði & Gagnamagnið. Zij moesten in de tweede halve finale verstek laten gaan, omdat toetsenist Jóhann Sigurður Jóhannsson positief had getest. De rest van de groep verklaarde zich solidair met hem en ging niet zonder hem het podium op. Zowel in de halve finale als in de halve finale werden de beelden van een repetitie van de groep vertoond. IJsland eindigde uiteindelijk op de vierde plaats.
De overwinning gaat naar de Italiaanse rockband Måneskin en hun nummer Zitti E Buoni. Hun nummer wordt slechts een bescheiden hit in de Top 40, maar de band wordt na zijn overwinning wel enorm populair. Later scoort de groep grotere Top 40-hits met Beggin', Supermodel en de top 10-hit The Loneliest. Ook de Nederlandse zangeres Stefania, die deelneemt namens Griekenland, haalt een mooi resultaat. Zij eindigt met haar Last Dance als tiende. Jean Macrooy heeft minder succes. Met slechts 11 punten van de jury's krijgt moet hij genoegen nemen met de 23e plaats. Hij is een van de vier deelnemers (naast die uit Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) die geen enkel punt krijgen van de televoters. De Britse James Newman krijgt ook van de jury's geen enkel punt en eindigt daarmee met 0 punten in totaal op de allerlaatste plaats.
Dit gebeurde er nog meer op 22 mei:
Het lied Rocky komt op 22 mei 1976 in twee verschillende uitvoeringen de Top 40 binnen.
Rocky debuteer zowel op nummer 19 als op nummer 29. De hoogste binnenkomer is de Duitstalige versie van Frank Farian, terwijl de Nederlandstalige versie van Don Mercedes tien plaatsen lager debuteert. Het lied gaat over de ik-persoon Rocky die zich herinnert hoe hij een meisje ontmoette en met haar een dochter kreeg. Na al het liefdesgeluk overlijdt de vrouw en blijft Rocky met zijn dochter achter. Na elk couplet bezingt de vrouw haar zorgen, waarna Rocky haar sust (Kop op meisje, vertrouw op mij).
Hoewel Frank Farian met zijn versie hoger binnenkomt, raast Don Mercedes hem een week later al voorbij. In juni haalt Mercedes de eerste plaats, terwijl Farian niet verder dan nummer 8 komt. Geen van beide nummers is overigens het origineel. Dat komt uit Amerika, waar countryzanger Austin Roberts een jaar eerder de negende plaats haalde met zijn Rocky. Hiermee is Frank Farian wat Rocky betreft afgetroefd door Don Mercedes. De muzikale carrière van Farian blijkt echter een veel langere adem te hebben.
Hij rijgt namelijk als producer van Boney M. de nummer 1-hits aaneen en behaalt in 1989 andermaal de felbegeerde koppositie met Girl I'm Gonna Miss You, dat door Milli Vanilli wordt uitgevoerd. In 1997 produceert hij When I Die van No Mercy naar de eerste plek. Waar Frank Farian een bekend gezicht is in de muziekwereld, gaat Rob van Bommel, zoals Don Mercedes werkelijk heet, na zijn zangcarrière de zakenwereld in.
Verder op deze dag:
2004: Idolswinnaar Boris komt nieuw binnen op de eerste plaats met When You Think Of Me. Met deze plaat voert hij drie weken de Top 40 aan. When You Think Of Me is zijn enige top 10-hit. Opvolger M.S.G. komt tot nummer 13 en later worden Within My Hands (2006) en The Addict (2013 onder zijn pseudoniem Bo Saris) bescheiden hitjes.
2015: Ali B zingt in De Wereld Draait Door het lied Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn, in duet met Ruben Annink. Tijdens deze vertolking zijn de emoties hem de baas, met flinke tranen op zijn wangen als gevolg. Later wordt de track op single uitgebracht en bereikt Ali B de 32e plek in de Top 40.
2016: The Weeknd is de grote winnaar tijdens de Billboard Music Awards. Van zijn 19 nominaties wist hij er acht te verzilveren.
2017: Een terrorist pleegt een zelfmoordaanslag tijdens een concert van Ariana Grande. Naast de dader komen 22 mensen om het leven en raken honderden mensen gewond. Het jongste dodelijke slachtoffer was een meisje van 8 jaar.
Vandaag geboren:
1912 - Boer Koekoek, bij overlijden 74 jaar,
1924 - Charles Aznavour, bij overlijden 94 jaar,
1943 - Graham Lee, The Scorpions
1946 - Shirley Zwerus,
1948 - Doug Gray, The Marshall Tucker Band
1953 - Stuart Elliott, Cockney Rebel
1954 - Jerry Dammers, The Specials
1955 - Iva Davis, Icehouse
1956 - Dennie Christian,
1959 - Morrissey, The Smiths
1959 - Dalbello,
1961 - Jeremy Gelbwaks, The Partridge Family
1966 - Johnny Gill, Levert-Sweat-Gill
1967 - Dan Roberts, Crash Test Dummies
1979 - Dennis Leeflang, Within Temptation
1979 - Terilekst,
1988 - Roy English,
1992 - Shary-An,
Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) Ticket To Ride- Beatles (Parlophone), 3 weken op nummer 1
1971 - 1 (1) Underneath The Blanket Go- Gilbert O'Sullivan (MAM), 2 weken op nummer 1
1976 - 1 (1) Baretta's Theme- Sammy Davis, Jr (Philips), 3 weken op nummer 1
1982 - 1 (1) Ein Bißchen Frieden / Een Beetje Vrede- Nicole (Jupiter), 2 weken op nummer 1
1993 - 1 (1) What Is Love- Haddaway (Coconut), 2 weken op nummer 1
1999 - 1 (1) I Want It That Way- Backstreet Boys (Jive), 3 weken op nummer 1
2004 - 1 (--) When You Think Of Me- Boris (BMG), 1 week op nummer 1
2010 - 1 (1) Alors On Danse- Stromae (Mercury), 3 weken op nummer 1
2021 - 1 (1) Blijven Slapen- Snelle x Maan (RoQ 'N Rolla / 8Ball), 9 weken op nummer 1