De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Madonna schokt de wereld met haar fotoboek Sex.
Vanaf 21 oktober 1992 ligt het fotoboek Sex van Madonna wereldwijd in de winkels. Er ontstaat een ware stormloop op het boek. Sex staat vol met afbeeldingen van een (half-)naakte Madonna in erotische poses en teksten over de seksuele fantasieën van de zangeres. Naast verschillende onbekende modellen poseert Madonna ook samen met enkele beroemdheden. Zo bevat het boek suggestieve foto’s van haarzelf met onder anderen Naomi Campbell en Vanilla Ice.
Het is niet mogelijk om het boek al in de boekhandel even door te bladeren. Het wordt verkocht in een aluminium verpakking, met daarop de titel en een afbeelding van Madonna. Wie het boek nog ongeopend in de originele verpakking heeft, heeft een gewild verzamelobject in bezit. In Nederland verloopt de verkoop van Sex aanvankelijk niet zonder moeilijkheden. Op de eerste dag van de verkoop is het boek nog amper te krijgen vanwege een vertraging in de verscheping. Daardoor worden in de eerste dagen veel Nederlanders die het boek willen kopen met lege handen naar huis gestuurd. Wie toch een exemplaar van Sex weet te bemachtigen, moet er ƒ 87,75 voor neertellen. In verschillende landen is de verkoop omstreden, omdat de inhoud van het boek daar wordt beschouwd als pornografisch materiaal. In het vrijdenkende Nederland staat het boek van Madonna nauwelijks ter discussie.
Sex valt samen met het verschijnen van Madonna’s nieuwe album Erotica dat sinds 20 oktober in de winkels ligt. Het is het eerste Madonna-album met een Parental advisory-sticker. Drie singles van het album bereiken de Top 40: Erotica (#8), Deeper And Deeper (#17) en Rain (#36). Bad Girl en Fever blijven steken in de Tipparade. In de Album Top 100 haalt Erotica net als de gelijknamige single de achtste plaats.
Dit gebeurde er ook op 21 oktober:
Adam Curry is op 21 oktober 1987 voor het laatst te zien als presentator van Countdown.
Adam was op 13 mei 1984 voor het eerst te zien als presentator van het muziekprogramma Countdown. Hij verving toen Erik De Zwart, die Veronica in dat jaar verruilde voor de TROS. De 19-jarige Adam Curry was relatief onbekend, maar had al wel ervaring als radiopresentator. Op zijn 15e werkte hij al bij de ziekenomroep in Amstelveen en daarna kwam hij terecht bij Radio Decibel in Amsterdam. Niet lang de start van zijn televisieavontuur vormde hij een duo met Jeroen Van Inkel en gingen ze samen het legendarische radioprogramma Curry En Van Inkel presenteren.
In 1987 kreeg Adam de kans om aan de slag te gaan bij de Amerikaanse muziekzender MTV. "Het is in mijn vak een hele grote uitdaging," zegt hij over zijn overstap in een interview met het Algemeen Dagblad. "Ik ben nu 22 jaar en hoe vaak doen zich dergelijke mogelijkheden in een mensenleven voor? Ik ken legio mensen die allerlei kansen in hun leven krijgen, die ongebruikt laten en daar later spijt van hebben. Ik wil het avontuur wel aangaan.”
Op 21 oktober 1987 presenteert Adam Curry in de Concordia-studio in Bussum zijn laatste aflevering van Countdown. Het laatste lied in deze aflevering wordt gezongen door de nog relatief onbekende René Froger. Adam heeft deze jonge Amsterdamse zanger zelf uitgenodigd. "Ik werd in de gelegenheid gesteld om een nummer zelf uit te zoeken. Ik wilde ook graag dat iemand live zong in Countdown. Nou, daarvoor moet je natuurlijk de beste zanger van Nederland hebben - niet echt bekend, maar dat komt hopelijk na deze uitzending - en 't nummer dat is vrij toepasselijk, want nu is dus aangekondigd dat ik naar New York ga. Gelijk, de Dow Jones die stort in elkaar, 't is ongeveer 4 graden in New York, dus vandaar dat ik René heb gevraagd om te komen."
René zingt voor Adam het lied Winter In America, waarbij hij aan het eind wordt bijgestaan door Adams vriendin Patricia Paay. Terwijl Patricia begint mee te zingen, komen allemaal vrienden en collega's van Adam het podium op, waaronder Jeroen Van Inkel, Erik De Zwart, Alfred Lagarde en Caroline Tensen. Winter In America wordt vijf maanden na zijn optreden in Countdown de eerste Top 40-hit voor René Froger. Het nummer bereikt in het voorjaar van 1988 de top 5.
Na het optreden krijgt Adam van Simone Walraven als cadeau een elektrische gitaar overhandigd. Zij neemt vanaf 28 oktober de rol van Adam Curry als presentator van Countdown over. Voor zijn vertrek naar Amerika is Adam diezelfde avond nog te zien als gast in de Bart Peeters Show op Veronica, waarin hij samen met zijn vriendin Patricia Paay over hun nieuwe avontuur in Amerika vertelt.
Adam en Patricia krijgen in 1990 een dochter: Priscilla. Tot 1994 blijft Adam bij MTV werken. In 1999 keert het gezin terug naar Europa en zijn Adam en Patricia weer regelmatig op de Nederlandse televisie te zien, onder andere in de realityserie Adam's Family op SBS6.
Verder op deze dag:
1965: De AVRO zendt de Amerikaanse televisiespecial My Name Is Barbra van Barbra Streisand uit. Het programma krijgt lovende kritieken. Negen dagen later maakt de 23-jarige zangeres haar Top 40-debuut met People.
1995: Shannon Hoon, de 28-jarige zanger van rockgroep Blind Melon, overlijdt in zijn tourbus aan een hartaanval als gevolg van een overdosis cocaïne. Hoon kampte al jaren met een drugsprobleem, zelfs zodanig dat er enige tijd een afkicktherapeut met Blind Melon meeging op tournee. Twaalf jaar later, in 2007, treedt de groep voor het eerst weer op met een nieuwe zanger.
2007: Kid Rock en vijf leden van zijn team worden opgepakt nadat ze in een restaurant in Atlanta stennis hadden geschopt.
2022: Taylor Swift brengt het album Midnights uit. Ze breekt met dit album drie Spotifyrecords, waaronder dat van meest gestreamde artiest op één dag. Dit record stond sinds 6 mei 2022 op naam van Bad Bunny. Anti-Hero is haar meest gestreamde track van 21 oktober 2022.
Vandaag geboren:
1940 - Manfred Mann,
1941 - Steve Cropper, Booker T and The MG's
1942 - Elvin Bishop,
1946 - Lee Loughnane, Chicago
1946 - Tetsu Yamauchi, The Free
1947 - Ron Mol, Gebroeders Grimm
1953 - Ferdy Lancee, VOF De Kunst | Gare Du Nord
1954 - Eric Faulkner, Bay City Rollers
1954 - Kenny Lee Lewis, Steve Miller Band
1957 - Steve Lukather, Toto | Far Corporation
1968 - Cody ChesnuTT,
1969 - Tony Mac,
1970 - Tony Mortimer, East 17
1970 - Juliette De Goede, Daluxe
1971 - Nick Oliveri, Queens Of The Stone Age
1972 - Judith Ansems, Hermes House Band
1987 - Dean Lewis,
1989 - Tony Junior,
1993 - Käärijä,
1993 - Kane Brown,
1995 - Doja Cat,
2000 - Imanbek,
Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (4) Massachusetts- The Bee Gees (Polydor), 1 week op nummer 1
1972 - 1 (1) Sugar Me- Lynsey De Paul (MAM), 2 weken op nummer 1
1978 - 1 (1) Hopelessly Devoted To You- Olivia Newton-John (RSO), 2 weken op nummer 1
1989 - 1 (3) Girl I'm Gonna Miss You- Milli Vanilli (Hansa), 1 week op nummer 1
1995 - 1 (1) Het Busje Komt Zo- Höllenboer (Bunny), 5 weken op nummer 1
2000 - 1 (18) Beautiful Day- U2 (Island), 1 week op nummer 1
2006 - 1 (1) Everytime I Think Of You- Marco Borsato & Lucie Silvas (Universal), 2 weken op nummer 1
2017 - 1 (1) What About Us- P!nk (RCA), 2 weken op nummer 1
2023 - 1 (1) Greedy- Tate McRae (RCA), 3 weken op nummer 1