De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Sandie Shaw wint met Puppet On A String het Eurovisiesongfestival.
Op 8 april 1967 komt Puppet On A String van Sandie Shaw op nummer 39 binnen in de Top 40. Diezelfde avond zingt Sandie dat nummer tijdens het Eurovisiesongfestival in Wenen. De 20-jarige zangeres is in ons land geen onbekende. Voor het songfestival had ze al met 6 hits in de Top 40 gestaan, waaronder de top 10-hit Long Live Love.
Zelf vond Sandie Shaw haar liedje Puppet On A String helemaal niet leuk. Ze was veel liever met een ander lied naar Wenen gegaan. Desondanks brengt ze haar nummer met volle overtuiging én op blote voeten. Om dat laatste te zien moet je wel goed opletten. Je ziet het namelijk alleen op het moment dat ze van de showtrap af loopt naar het podium. Optreden op blote voeten is later door vele songfestivaldeelnemers nagedaan, onder meer door de Nederlandse acts Frizzle Sizzle en Michelle en door Loreen bij haar beide overwinningen.
De puntentelling is niet spannend. Luxemburg neemt in het begin de leiding, maar die wordt al snel overgenomen door het Verenigd Koninkrijk. Sandie Shaw staat haar voorsprong daarna niet meer af en wint met een ruime voorsprong het songfestival. Het is voor de eerste keer in de 11-jarige geschiedenis van het festival dat het Verenigd Koninkrijk wint. Drie weken na haar overwinning stijgt ze naar de eerste plaats in de Top 40. Puppet on a string is daarmee ook de eerste nummer 1-hit voor een songfestivalliedje. De Nederlandse inzending, Ringe Ding van Thérèse Steinmetz, eindigt gedeeld een-na-laatste en wordt geen hit.
In Amerika brengt het songfestival van 1967 een jaar later ook een nummer 1-hit voort. Vicky Leandros was namens Luxemburg met haar liedje L’amour Est Bleu op de vierde plaats geëindigd. De Franse dirigent Paul Mauriat had een instrumentale versie van het nummer opgenomen en onder de titel Love Is Blue in Amerika uitgebracht. Dat nummer staat in februari en maart vijf weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Paul Mauriat is daarmee de enige Franse artiest met een Amerikaanse nummer 1-hit op zijn naam. Het nummer is zo populair dat op 24 februari 1968 maar liefst vier versies van het nummer in de hitlijst staan, waaronder een versie van Al Martino. Na het succes in Amerika komt Paul Mauriats versie ook in de Nederlandse Top 40. Onder de originele Franse titel komt het nummer tot de dertiende plaats.
Dit gebeurde er nog meer op 8 april:
John Lennon is op 8 april 1963 de eerste Beatle die vader wordt.
Na een bevalling van 24 uur komt rond kwart voor 7 's ochtends in het Sefton General Hospital in Liverpool Julian Lennon ter wereld. Hij is de zoon van John Lennon en diens eerste echtgenote Cynthia Powell. John Charles Julian Lennon, zoals hij volledig heet, weegt bij zijn geboorte 6½ pond. Hij is vernoemd naar zijn grootmoeder (de moeder van John Lennon) die Julia heette. Julia Lennon was in 1958 overleden.
John Lennon is niet bij de bevalling aanwezig. Hij is op dat moment aan het toeren met de The Beatles. Overigens is het in die dagen niet gebruikelijk dat vaders aanwezig zijn bij de bevalling. Behalve de vroedvrouw waren er geen andere mensen bij Cynthia's bevalling aanwezig. Haar moeder was op dat moment in Canada (en haar vader was al overleden). John Lennon ziet zijn zoon pas voor het eerst op 11 april, als Julian 3 dagen oud is. John kan maar even blijven. Een lange bezoek laat het drukke schema van The Beatles niet toe.
Julian Lennon is het enige kind van John en Cynthia. In 1968 gaat het echtpaar uit elkaar en niet veel later krijgt John een relatie met Yoko Ono. Paul McCartney schrijft dat jaar het nummer Hey Jules voor Julian om het te troosten met de scheiding van zijn ouders. Uiteindelijk verandert hij de de naam in de titel wel naar Jude, omdat dat makkelijker te zingen is. Eind 1968 wordt Hey Jude een grote internationale hit. Het nummer staat zeven weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. John Lennon en Yoko Ono krijgen in 1975 ook een zoon: Sean. Hij is dus het halfbroertje van Julian Lennon.
Julian breekt vier jaar na het overlijden van zijn vader zelf ook door als zanger. In 1984 brengt hij op 21-jarige leeftijd zijn debuutalbum Valotte uit, maar daarop de top 10-hit Too Late For Goodbyes. John en Julian zijn daarmee de eerste vader en zoon die allebei met een solohit in de top 10 hebben gestaan. In 1991 scoort Julian nog een tweede hit met Saltwater.
Verder op deze dag:
1972: The Talk Of All The U.S.A. van de Middle Of The Road stijgt naar de koppositie in de Top 40. Het is inmiddels de derde Top 40-hit op rij voor de Britse popgroep die de eerste plaats bereikt. Soley Soley en Sacramento waren de vorige twee. Opvolger Bottoms Up blijft steken op nummer 5 en laat de teller dus steken op drie.
2001: Emma Bunton wordt in het Verenigd Koninkrijk de vierde Spice Girl die solo een nummer 1-hit weet te scoren. Zij doet dat met What Took You So Long
2017: Onder meer 2Pac, Joan Baez en Pearl Jam worden toegevoegd in de Rock And Roll Hall Of Fame
Vandaag geboren:
1935 - Ted De Braak, Farce Majeure Team
1938 - Hannes Schlader, bij overlijden 78 jaar, Die Bambis
1942 - Roger Chapman, Family
1947 - Steve Howe, Yes | Asia
1947 - Arti Kraaijeveld, bij overlijden 71 jaar, Bintangs | Kraaijeveld | Carlsberg | Gigantjes
1948 - Patty Pravo,
1951 - Mel Schacher, Grand Funk
1953 - Hugo Sinzheimer, The Meteors
1962 - Izzy Stradlin, Guns n'Roses
1963 - Julian Lennon,
1969 - Dulce Pontes,
1972 - Paul Miles-Kingston,
1975 - Anouk,
1975 - Eddy Steeneken, Moke
1975 - Paul Bukkens, Racoon
1976 - Bart Kiers, Busted
1982 - Henry Van Loon, DoeMaarDave
1999 - Yade Lauren,
Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) This Is My Song- Petula Clark (Vogue\Pye), 2 weken op nummer 1
1972 - 1 (2) The Talk Of All The U.S.A.- Middle Of The Road (RCA), 1 week op nummer 1
1978 - 1 (2) Stayin' Alive- Bee Gees (RSO), 1 week op nummer 1
1989 - 1 (1) Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken- René Froger & Het Goede Doel (CNR), 3 weken op nummer 1
1995 - 1 (1) Alice, Who The X Is Alice? (Living Next Door To Alice)- Gompie (RPC), 5 weken op nummer 1
2000 - 1 (1) Freestyler- Bomfunk MC's (Epidrome), 3 weken op nummer 1
2006 - 1 (1) Right Here Right Now- Raffaëla (Zomba), 3 weken op nummer 1
2017 - 1 (1) Shape Of You- Ed Sheeran (Asylum), 12 weken op nummer 1
2023 - 1 (1) Flowers- Miley Cyrus (Columbia), 11 weken op nummer 1