Nieuws
Op deze dag in 1993

Vandaag: Paul de Leeuw parodieert Unplugged

Vandaag: Paul de Leeuw parodieert Unplugged
Paul De Leeuw  André Hazes  Lenny Kuhr  Dr. Hook  BZN  Falco  Jamai  Avicii  Thunderclap Newman  George Michael  Lulu  Frida Boccara 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de show Plugged van Paul de Leeuw, die een parodie was op MTV Unplugged.

In 1989 bedacht MTV het concept Unplugged, waarin bekende artiesten voor een klein publiek akoestische optredens gaf. Bekende optredens op MTV Unplugged zijn afkomstig van Mariah Carey, Eric Clapton en Nirvana. Het succes is zo groot, dat Paul de Leeuw met een parodie op Unplugged komt. Deze show wordt opgevoerd op 29 maart 1993 en heeft (uiteraard) de naam Plugged. 

Plugged is precies het tegenovergestelde van MTV Unplugged: Voor een volle zaal, begeleid door een elektrisch versterkt combo onder leiding van Cor Bakker, zingt hij een veelzijdig repertoire van songfestivalklassiekers, kinderliedjes en zelfs operette. Er zijn gastopredens van onder andere Willeke Alberti, André Hazes en Anita Meyer.  Op 1 mei wordt de voorstelling door de VARA uitgezonden en niet lang daarna bereikt de cd Plugged de Album Top 100. 

Maandenlang staat het album in de top-10, maar pas in februari 1994 stijgt het naar de eerste plaats. Die stijging is te danken aan zijn recente nummer 1-hit Ik Wil Niet Dat Je Liegt/Waarheen Waarvoor, die overigens niet op dat album staat. Wat wel op het album staat, is het lied Droomland. Het duet met André Hazes staat in september 1993 op de 23e plaats. In oktober 1992 hadden Hazes en De Leeuw dit lied al eens samen gezongen in een aflevering van De Schreeuw Van De Leeuw, verkleed als kabouters. Door het succes van het album is deze periode succesvol te noemen.

Dit gebeurde er nog meer op 29 maart:
Vier landen delen op 29 maart 1969 de winst op het Eurovisiesongfestival.

In het Teatro Real in de Spaanse hoofdstad Madrid vindt het Eurovisiesongfestival plaats. Het is ongeveer tien voor half twaalf en de puntentelling is in volle gang. Nog maar drie landen moeten hun punten bekendmaken. Dat gebeurt nog niet op de manier zoals we die nu kennen. Elk land heeft een jury die bestaat uit tien juryleden die ieder één punt mogen geven. Een land kan in theorie dus al zijn 10 punten aan hetzelfde land geven, maar ook één punt aan tien verschillende landen. Frankrijk en Engeland staan samen aan de leiding op het scorebord met 16 punten als de Franse jury zijn punten bekend mag maken.

De Madrileense zaal gaat uit zijn dak als de Frans juryvoorzitter 'deux voix' toekent aan Spanje. Dat land komt nu gelijk met de twee koplopers. Maar dan gebeurt het ... "Les Pays-Bas ... six voix". De Troubadour van Lenny Kuhr krijgt maar liefst zes punten. Zo'n hoog aantal punten was die avond nog niet uitgereikt door een land. Nederland komt prompt op de eerste plaats met 18 punten: twee punten meer dan Spanje, Engeland en Frankrijk. Nog twee jury's te gaan.

De jury uit Portugal is nu aan de beurt. Opnieuw klinkt er luid applaus uit de zaal als het thuisland twee punten van zijn Portugese buren krijgt. Spanje staat nu samen met Nederland aan de leiding met 18 punten. Portugal heeft ook een puntje over voor Engeland, dat daarmee op 17 punten komt. Nederland krijgt geen punten en blijft op 18 punten staan. Na nog een puntje te hebben toegekend aan Zweden, laat de Portugese juryvoorzitster een lange pauze vallen. Het lijkt wel op ze spanning wil opbouwen ...

Dan zegt de Portugese dame aan de telefoon lachend: "France: deux votes". En ook presentatrice Laurita Valenzuela kan haar lach niet verbergen als ze de punten van Portugal protocollair herhaalt. Met nog één jury te gaan is het nu reuzespannend. Je hoort het geroezemoes in de zaal. Nederland, Spanje en Frankrijk leiden met 18 punten, op de voet gevolgd door Engeland met 17 punten. Theoretisch maken er nog zeven landen kans op de overwinning, maar iedereen weet dat een van deze vier landen straks met de overwinning naar huis mag.

Laurita Valenzuela wordt zenuwachtig en wendt zich al tot jury. Ze is echter de Finse jury vergeten. Die zal moeten bepalen welk land er vanavond wint. Teleurstelling in de zaal als Spanje geen enkel punt krijgt. Geen thuisoverwinning voor de Spanjaarden dus. Als Engeland één punt krijgt, wordt het in de zaal onrustig. Er staan nu vier landen met 18 punten op de eerste plaats. Finland heeft nog 5 punten te verdelen, maar Nederland wordt helaas overgeslagen. Alleen Frankrijk kan nu nog punten krijgen. Als na 3 punten voor Zweden en 2 voor Zwitserland de Finse juryvoorzitter verward afsluit met: "And that completes the voting on the Finnish jury. Good morning, Madrid!", komt de zaal niet meer bij van het lachen. Niet vanwege de 'good morning' uit Finland, want dat hebben de meeste mensen niet eens meer gehoord. Aan het eind van de puntentelling staan vier landen bovenaan met 18 punten. Wat nu?

De vertwijfeling is af te lezen van het gezicht van Laurita Valenzuela. Zij moet de boel in goede banen leiden, maar het songfestivalreglement voorziet niet in een situatie dat twee landen met evenveel punten bovenaan eindigen, laat staan vier landen. De presentatrice krabt achter haar oor en kijkt wanhopig naar supervisor Cliff Brown die aan het jurytafeltje zit. Hij besluit ter plekke dat er dit jaar vier winnaars zijn. Dat levert meteen een praktisch probleem op. Normaal gesproken worden er plaquettes uitgereikt aan de componist en tekstschrijver van het winnende lied, maar daar hebben nu acht personen recht op. Zoveel plaquettes heeft de Spaanse omroep niet laten maken. Daarom worden de beschikbare plaquettes maar uitgereikt aan de vier zangeressen, die allemaal hun lied nog eens ten gehore mogen brengen.

Lenny Kuhr en Lulu bereiken na het songfestival met hun winnende liedje de Top 40. De Troubadour komt tot de 12e plaats en Boom Bang-A-Bang tot nummer 19. Vivo Cantando van Salomé wordt geen hit, maar in oktober 1969 bereikt de Franstalige cover Alors Je Chante van Rika Zaraï wel de top 10. Rond diezelfde tijd scoort Frida Boccara haar enige Top 40-hit. Niet met haar winnende liedje Un Jour, Un Enfant, maar met het niet minder gevoelige Cent Mille Chansons

Door loting wordt later bepaald dat Nederland het Eurovisiesongfestival van 1970 mag  organiseren. Noorwegen, Zweden, Finland, Portugal en Oostenrijk vinden de puntentelling van 1969 zo'n aanfluiting dat ze allemaal uit protest thuisblijven in 1970. Aan het Songfestival van Amsterdam doen daarom slechts twaalf landen mee.

Verder op deze dag:
1973: Dr. Hook & the Medicine Show staan op de voorkant van het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone. Dr. Hook had in hun nummer The Cover Of “Rolling Stone” gezongen ze dat ze alles als rockband al bereikt hebben, behalve the cover of the Rolling Stone. Dat is bij deze dus ook gelukt.
1980: Hoewel de Volendamse band BZN vandaag de dag mederecordhouder is als het gaat om het aantal Top 40-hits, heeft de groep slechts twee nummer 1-hits gescoord. De eerste was Mon Amour uit 1976 en de tweede is Pearlydumm. Laatstgenoemde plaat stijgt vandaag naar de felbegeerde koppositie.
1986: Rock Me Amadeus van Falco is de eerste Duitstalige nummer 1-hit in Amerika. In Nederland wordt het nummer aanvankelijk geen hit, maar na de controversiële nummer 1-hit Jeanny, bereikte Rock Me Amadeus alsnog de top 10.
2003: De eerste winnaar van Idols komt nieuw binnen op de eerste plaats. Het is Jamai met zijn debuutsingle Step Right Up. Deze plaat staat liefst zeven weken op nummer 1 en dat is een record voor een winnende plaat van een talentenjacht. In 2016 is Jamai jurylid van het vijfde seizoen van Idols.
2016: Avicii laat via zijn website weten dat hij gaat stoppen met optredens. Het vele reizen eist zijn tol bij de Zweedse dj en hij wil zich op andere dingen kunnen concentreren. 
2016: Andy Newman van Thunderclap Newman overlijdt op 73-jarige leeftijd. De Britse band scoorde in 1969 een hit met Something In The Air.
2017: Ruim drie maanden na zijn dood wordt George Michael begraven. 

Vandaag geboren:
1924 - Jules De Corte, bij overlijden 71 jaar,
1940 - Astrud Gilberto, bij overlijden 83 jaar,
1943 - Eric Idle, Monty Python
1943 - Vangelis, bij overlijden 79 jaar, Aphrodite's Child | Jon & Vangelis
1945 - Speedy Keen, bij overlijden 56 jaar, Thunderclap Newman
1946 - Terry Jacks, The Poppy Family
1947 - Bobby Kimball, Toto | Far Corporation
1947 - Robert Gordon, bij overlijden 75 jaar
1949 - Dave Greenfield, bij overlijden 71 jaar, The Stranglers
1950 - Mory Kante, bij overlijden 70 jaar,
1954 - José, Luv'
1958 - Martin Bakker, Stips
1959 - Perry Farrell, Jane's Addiction
1979 - Sunnery James, Sunnery James & Ryan Marciano
1990 - Fivio Foreign,
1991 - Who Is Fancy,
1993 - Freek Rikkerink, Suzan & Freek

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Why- Cats (Imperial), 2 weken op nummer 1
1975 - 1 (1) Shame, Shame, Shame- Shirley & Company (Philips), 2 weken op nummer 1
1980 - 1 (2) Pearlydumm- BZN (Mercury), 1 week op nummer 1
1986 - 1 (1) The Promise You Made- Cock Robin (CBS), 2 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) De Regenboog- Frans Bauer & Marianne Weber (Tiptop), 2 weken op nummer 1
2003 - 1 (--) Step Right Up- Jamai (BMG), 1 week op nummer 1
2008 - 1 (1) Hello World- Nikki (Sony BMG), 3 weken op nummer 1
2014 - 1 (1) Rather Be- Clean Bandit feat. Jess Glynne (Atlantic), 4 weken op nummer 1

(29-03-2024)

Alle Top 40-hits

Details Lady Gaga & Bruno Mars - Die With A Smile
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sabrina Carpenter - Taste
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Teddy Swims - Bad Dreams
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It
Details Lost Frequencies & Tom Odell - Black Friday - Pretty Like The Sun
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Coldplay ft Little Simz, Burna Boy, Elyanna & Tini - We Pray
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Alesso & Nate Smith - I Like It
Details Clean Bandit, Anne-Marie & David Guetta - Cry Baby
Details Hugel x Topic x Arash feat. Daecolm - I Adore You
Details Gracie Abrams - I Love You, I'm Sorry
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details The Weeknd - Dancing In The Flames
Details Pommelien Thijs & Meau - Het Midden
Details Martin Garrix feat. Carolina Liar - Smile
Details Yves Berendse & Emma Heesters - Alleen Met Jou
Details Karol G - Si Antes Te Hubiera Conocido
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Bl3ss x CamrinWatsin ft. Bbyclose - Kisses
Details Luna - Dat Is Het Leven
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Myles Smith - Wait For You
Details Lady Gaga - Disease
Details David Guetta & Alesso feat. Madison Love - Never Going Home Tonight
Details Alex Warren - Burning Down
Details Claude - La Pression
Details Gigi Perez - Sailor Song
Details Kygo & Imagine Dragons - Stars Will Align
Details Noano ft. Ronnie Flex - Damage
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Myles Smith - Stargazing
Details Rosé & Bruno Mars - APT
Details Douwe Bob - I Believe
Details Davina Michelle - I Won't Let Go
Details Gabry Ponte, Sean Paul & Natti Natasha - Born To Love Ya
Details Shawn Mendes - Why Why Why
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove