De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de persconferentie die de carrière van Milli Vanilli verwoestte.
It's a tragedy for me to see the dream is over. Zo maar een passage uit Girl I'm Gonna Miss You, de hit die Milli Vanilli eind 1989 een vijf weken durend verblijf op de eerste plaats bezorgde. Het Duitse duo hield er toen hoogstwaarschijnlijk geen rekening mee dat deze zin bijzonder sterk van toepassing was op de gevolgen van de onthulling die ontdekker Frank Farian ruim een jaar later zou doen. De onthulling beëindigde de hitcarrière van Milli Vanilli.
Op 14 november 1990 heeft Farian namelijk op een persconferentie verkondigd dat niet de leden (Fab Morgan en Rob Pilatus), maar sessiezangers hun materiaal opnamen. De gevolgen van de ontmaskering waren intens groot, maar een grote verrassing is het niet. Tijdens hun eerste interview met MTV in 1989 viel reeds op dat het tweetal een zwakke beheersing had van de Engelse taal, waardoor de eerste twijfels ontstonden. Een opmerkelijk voorval op 21 juli 1989 liet deze twijfels uitgroeien tot hardnekkige geruchten.
Toen gaf Milli Vanilli namelijk een optreden op MTV. Het bandje op de achtergrond speelde Girl You Know It's True (nr. 4 in 1988) af, terwijl Rob en Fab gingen playbacken. Op een bepaald moment haperde dat bandje echter, waardoor girl you know it's... tot in den treure werd herhaald. Het tweetal rende vervolgens het podium af, in de angst dat ze waren ontmaskerd, maar dat was niet het geval.
Het is uitstel van executie gebleken. Op 14 november 1990 heeft Frank Farian (de man die ze een platencontract aanbood) officieel verklaard dat Fab Morgan en Rob Pilatus geen noot zongen op de tracks van Milli Vanilli. Charles Shaw, Brad Howell en John Davis waren de echte zangers. Het imago van Fab en Rob is total-loss. Laatstgenoemde raakt drugsverslaafd en overlijdt op 32-jarige leeftijd aan een overdosis.
Dit gebeurde er nog meer op 14 november:
De videoclip van Michael Jacksons Black Or White gaat op 14 november 1991 wereldwijd in première.
De video werd geregisseerd door John Landis, die eerder ook de videoclip van Thriller had gemaakt. Hij valt op door de baanbrekende visuele effecten. Gezichten van mensen van verschillende etnische achtergronden worden in deze video gemorpht, terwijl ze aan het zingen zijn. Verder is in het begin van de video een scène met het beroemde kindsterretje Macauley Culkin (bekend van Home Alone) te zien.
Na de uitzending van de videoclip regent het klachten in Amerika. Veel kijkers hebben zich gestoord aan de laatste vier minuten van de clip. Daarin verandert een zwarte panter in Michael Jackson, die vervolgens enkele spectaculaire danstechnieken laat zien. Hierbij grijpt hij een paar keer in zijn kruis en doet zelfs de rits van zijn broek open. Daarna slaat hij zonder aanleiding de ruiten van een auto en een winkel in. Ten slotte doet Jackson zijn rits weer dicht en verandert hij terug in de panter.
Veel mensen storen zich aan agressieve en seksuele karakter van het laatste deel van de clip. Onder de geschatte 500 miljoen kijkers waren een boel kinderen. Een dag na de première laat Jackson weten dat hij altijd een goed rolmodel heeft willen zijn en het niet de bedoeling was met de video kinderen of volwassenen negatief te beïnvloeden. Sindsdien wordt de videoclip van Black Or White zonder de laatste vier minuten uitgezonden. Slechts bij speciale gelegenheden wordt de ongecensureerde versie vertoond. Voor deze gelegenheden is ook een versie gemaakt waarin de ramen die Jackson kapot slaat, beklad zijn met racistische graffiti.
Een week na de première is Black Or White de hoogste binnenkomer in de Nederlandse Top 40. De single bereikt in december de derde plaats. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 stond het nummer zeven weken op 1.
Verder op deze dag:
1970: Queen geeft zijn eerste concert. De Britse band rondom Freddie Mercury doet een school in het Engelse Hertford aan.
1978: The Three Degrees treden op op de 30e verjaardag van Prins Charles in Buckingham Palace. Charles had eerder al te kennen gegeven dat The Three Degrees een van zijn favorieten popgroepen was. Het levert ze in de media de bijnaam Charlie's Angels op.
1987: George Michael stijgt met Faith naar de eerste plaats. Zijn eerste vijf Top 40-hits bereikten dus allemaal de felbegeerde koppositie: een record.
2004: De opnames van Do They Know It's Christmas? van Band Aid 20 zijn afgerond. De nieuwe versie van het lied piekt op nummer 4 in de Top 40.
Vandaag geboren:
1926 - Marc Aryan, bij overlijden 59 jaar,
1936 - Freddie Garrity, bij overlijden 69 jaar, Freddie & The Dreamers
1939 - Johanna Jacob, bij overlijden 76 jaar, Geschwister Jacob
1944 - Hannelore Jacob, bij overlijden 63 jaar, Geschwister Jacob
1949 - James Young, Styx
1950 - Leo van de Ketterij, bij overlijden 70 jaar, Shocking Blue
1951 - Stephen Bishop,
1951 - Alec John Such, bij overlijden 70 jaar, Bon Jovi
1953 - Alexander O'Neal,
1957 - Frank Affolter,
1964 - Andrew Banfield, The Pasadenas
1964 - Joseph Simmons, Run DMC
1968 - Brian Yale, Matchbox Twenty
1972 - Douglas Payne, Travis
1975 - Faye Louoise Tozer, Steps
1975 - Travis Barker, Blink 182
1979 - Tobin Esperance, Papa Roach
1980 - Pedro Capó,
1987 - Thijs Boontjes,
Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (1) To My Father's House- The Les Humphries Singers (Decca), 5 weken op nummer 1
1981 - 1 (1) Every Little Thing She Does Is Magic- The Police (A&M), 2 weken op nummer 1
1987 - 1 (5) Faith- George Michael (Epic), 1 week op nummer 1
1992 - 1 (1) Sweat (A La La La La Long)- Inner Circle (WEA), 5 weken op nummer 1
1998 - 1 (1) No Matter What- Boyzone (Polydor), 7 weken op nummer 1
2009 - 1 (1) Bodies- Robbie Williams (Virgin), 4 weken op nummer 1
2015 - 1 (1) Hello- Adele (XL), 3 weken op nummer 1
2020 - 1 (1) Jerusalema- Master KG ft. Nomcebo (Elektra), 4 weken op nummer 1