De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de première van de veelbesproken videoclip van Madonna's Like A Prayer.
Op 3 maart 1989 zijn de kijkers van MTV getuige van een spectaculaire videoprimeur. Op deze dag gaat de videoclip van Madonna’s Like A Prayer namelijk in première. In de clip is Madonna getuige van de moord op een jonge vrouw door drie blanke mannen. In plaats van de daders, wordt een zwarte jongen gearresteerd die het slachtoffer net te hulp kwam schieten. Madonna loopt vervolgens een kerkje binnen, waar ze een levensgroot beeld van de heilige Martinus van Porres ziet dat sterk lijkt op de gearresteerde jongen. Het beeld komt vervolgens tot leven en begint Madonna te kussen.
Op de deze mengeling van erotiek en katholieke symbolen komt veel kritiek van Amerikaanse en Italiaanse religieuze groeperingen. Naast de scenes met het heiligenbeeld, die door sommigen onterecht als een zwarte Christus wordt gezien, bevat de clip beelden van brandende kruisen en is Madonna met stigmata (bloedende handpalmen als teken van een kruisiging) te zien. Het Vaticaan vindt de videoclip godslasterlijk.
De video blijft weliswaar in de lucht, maar Pepsi beëindigt zijn sponsorcontract met Madonna, nadat religieuze organisaties dreigen het bedrijf te boycotten. De Pepsi-reclame met Madonna in de hoofdrol, die gisteren in première was gegaan, wordt onmiddellijk van de buis gehaald. Madonna zelf ondervindt geen nadeel van alle ophef. In veel landen bereiken de single en het gelijknamige album de eerste plaats. In de Nederlandse Top 40 staat Like A Prayer vier weken lang op de tweede plaats.
Dit gebeurde er nog meer op 3 maart:
De documentaire Leaving Neverland is op 3 maart 2019 voor het eerst op de Amerikaanse televisie te zien.
Leaving Neverland is een productie van het Amerikaanse HBO en het Britse Channel 4. Regisseur Dan Reed wilde met de documentaire een studie doen rond seksueel misbruik vanuit het perspectief van twee doodgewone gezinnen die worden getroffen door een vriend die ze vertrouwen, maar een pedofiel zou kunnen zijn.
In Leaving Neverland claimen Wade Robson en James Safechuck dat Michael Jackson hen misbruikte toen ze nog kinderen waren. De twee verhalen spelen in 1988 en 1990 en de twee delen details over de momenten waarop ze met de zanger waren. Destijds leek het voor hen romantisch en toen was het besef van misbruik niet aanwezig. Wat de waarheid van de verklaringen van beide mannen is, zal onduidelijk blijven. De zanger werd in 1993 beschuldigd van misbruik en ondanks het stellig ontkennen, heeft Michael Jackson buiten de deuren van de rechtszaal een schikking getroffen.
Advocaten van Michael Jackson deden nog pogingen de uitzending te verbieden vanwege de onethische opzet. Leaving Nederland, de documentaire die is vernoemd naar het landgoed van de zanger, won verschillende televisieprijzen waaronder die van de Britse Academy.
Verder op deze dag:
1957: De 24-jarige Corry Brokken wint namens Nederland het Eurovisie Songfestival met het liedje Net Als Toen. Een jaar later besluit Brokken wederom mee te doen aan het songfestival, maar deze poging faalt hopeloos. Haar lied Heel De Wereld eindigt gedeeld laatste.
1973: Chi Coltrane stijgt naar de eerste plaats met Go Like Elijah. Deze plaat betekent de absolute doorbraak van de Amerikaanse singer-songwriter, die een kwartaal eerder in de Tipparade bleef steken met Thunder And Lightning. Go Like Elijah is haar enige grote hit.
1979: Nadat ABBA in 1976 de eerste plaats haalde met Fernando, Dancing Queen en Money Money Money, bleven de opvolgers steken in de regio 2-5. In 1979 was het echter weer raak voor het Zweedse kwartet. Chiquitita is de vierde van acht nummer 1-hits van ABBA.
1984: Golden Earring scoort zijn vijfde en laatste nummer 1-hit met When The Lady Smiles. Met de bijbehorende videoclip zorgt de Haagse rockband voor opschudding, omdat daarin een non wordt verkracht. De hersenen van de dader worden opgepeuzeld door een hond.
2006: Gary Glitter wordt in Vietnam veroordeeld tot drie jaar cel wegens het misbruiken van twee minderjarige meisjes. Aanvankelijk werd hij aangeklaagd voor verkrachting, waarvoor hij de doodstraf had kunnen krijgen, maar die aanklacht werd ingetrokken.
2016: Tiësto krijgt uit handen van Martin Garrix, de Edison Pop Oeuvreprijs overhandigd. De jury ziet in de dj die zich niet vast blijft houden aan een formule maar als iemand die steeds zijn grenzen weet te verleggen.
Vandaag geboren:
1931 - Piet Bambergen, bij overlijden 65 jaar, De Mounties
1942- Mike Penders, The Searchers
1944 - Rita Hovink, bij overlijden 35 jaar,
1945 - Brian Johnston, White Plains
1947 - Dave Mount, bij overlijden 59 jaar, Mud
1947 - Jennifer Warnes,
1954- Christopher Hughes, Adam and The Ants | Propaganda
1960- Lilian Day Jackson, bij overlijden 63 jaar, Spargo
1961 - Anita Hegerland,
1966 - Tone Lõc,
1967 - Hans Teeuwen,
1977- Ronan Keating, Boyzone
1986 - Albert Harvey, Glowinthedark
1986- Stacie Orrico,
1994- Hanne Verbruggen, K3
1994 - Ryan Met, AJR
1997- Camila Cabello, Fifth Harmony
2001 - Jvke
Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (2) Go Like Elijah- Chi Coltrane (CBS), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (2) Chiquitita- ABBA (Polydor), 1 week op nummer 1
1984 - 1 (3) When The Lady Smiles- Golden Earring (21), 1 week op nummer 1
1990 - 1 (1) Nothing Compares 2 U- Sinéad O'Connor (Ensign), 3 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) It Wasn't Me- Shaggy featuring Rikrok (MCA), 2 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Lauwe Pis- Theo Maassen & De Kapotte Kontjes ([PIAS]), 2 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Ai Se Eu Te Pego! - Nooossaa!- Michel Teló (CNR), 8 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) Zoutelande- Bløf feat. Geike Arnaert (Altijd Wakker), 5 weken op nummer 1
2023 - 1 (1) Flowers- Miley Cyrus (Columbia), 6 weken op nummer 1