De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: RTL 4 zendt de eerste aflevering uit van het muziekprogramma The Masked Singer.
Er was een tijd dat bizarre Aziatische televisieformats in Nederland totaal niet aansloegen. We lachten er wel om, maar een hele aflevering of zelfs een hele serie was voor Nederlandse kijkers toch iets teveel van het goede. Daarin kwam verandering met het programma The Masked Singer. Van dit in 2015 in Zuid-Korea gestarte programma waren inmiddels als versies in China, Thailand, de VS en Duitsland verschenen en die waren allemaal succesvol. Op 27 september 2019 was Nederland aan de beurt.
Onder leiding van presentator Ruben Nicolai, gingen de vier panelleden, Buddy Vedder, Gerard Joling, Carlo Boszhard en Loretta Schrijver op zoek naar welke BN’ers er verborgen zaten in de uitbundige pakken van onder meer de leeuw, het zeewezen, de springbok, het konijn en de robot. Daar moesten ze achter komen door middel van hints of door het herkennen van hun stem. Die werd vervormd als ze spraken, maar niet als ze zongen. De deelnemers die volgens het studiopubliek het beste zongen, mochten door naar de volgende ronde en aan het eind van elke uitzending werd er minimaal één deelnemer ontmaskerd. De kracht van het programma is natuurlijk dat je thuis lekker mee kunt raden.
Aan het programma deden zowel zangers als niet niet-zangers mee. Zo zagen we tijdens het eerste seizoen onder andere Josje Huisman, Nienke Plas, Tim Douwsma en Gers Pardoel, maar ook Rick Brandsteder onder de maskers vandaan komen. Het eerste seizoen werd gewonnen door operazangeres Tania Kross. Een jaar later ging Jan Dulles van de 3Js er met de overwinning vandoor. Het succes van het programma was overweldigend. De finale van het tweede seizoen trok in 2020 3,86 miljoen kijkers. Daarmee werd het het best bekeken amusementsprogramma op RTL 4 sinds de finale van Idols in 2003.
Dit gebeurde er ook op 27 september:
Bob Dylan treedt op 27 september 1997 op voor de paus tijdens een eucharistisch congres in het Italiaanse Bologna.
De Amerikaanse singer-songwriter speelt de nummers Knockin’ On Heaven’s Door, A Hard Rain’s A-Gonna Fall en Forever Young. Het publiek bestaat uit zo’n 300.000 jonge katholieken en paus Johannes Paulus II, die vanaf een groot podium aan de zijkant het optreden van Bob Dylan gadeslaat.
De organisatoren van het congres hebben voor Bob Dylan gekozen, omdat ze hem zien als de vertegenwoordiger van de beste soort rockmuziek en omdat hij spiritueel van aard is. Hoogstwaarschijnlijk heeft bij de keuze voor Bob Dylan ook meegespeeld dat hij zich rond 1980 als Jood bekeerde tot het Christendom. Het feit dat de paus een optreden van een rockartiest bijwoont is echter niet onomstreden in het Vaticaan. Later blijkt dat kardinaal Joseph Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI, heeft geprobeerd het optreden te verhinderen. Ratzinger is van mening dat popmuziek des duivels is en daarmee onverenigbaar met het evangelie.
Voorafgaand aan het optreden houdt de paus nog een preek waarin hij ingaat op de songtekst van Dylans bekendste nummer: Blowing In The Wind. In de preek gaat hij in op de vraag “How many roads must a man walk down before you can call him a man?”. De Heilige Vader preekt tot het publiek:
“Vanavond heeft Jezus jullie ontmoet op het pad van de muziek. Muziek helpt ons in het gebed. Iemand die namens jullie sprak, heeft gezegd dat het antwoord meewaait in de wind. Ja, dat is waar. Maar niet in de wind die alles verstrooit in een wervelwind van ledigheid. Het antwoord is in de wind die de stem en de adem is van de Heilige Geest, de stem die roept en zegt: “Kom!”
Jullie hebben me gevraagd: “Hoeveel wegen moet een mens bewandelen, voordat je hem een mens kunt noemen?“ Ik zeg jullie: slechts één. Er is slechts één weg voor de mens en dat is Jezus Christus, die zei: “Ik ben de weg.””
Verder op deze dag:
1986: Nabij het Zweedse dorpje Dörarp komt de 24-jarige bassist van Metallica, Cliff Burton, om het leven als hun tourbus van de weg raakt en over de kop slaat. Hoewel de andere leden er slechts lichte verwondingen aan overhouden, wordt Burton uit het raam geslingerd en komt hij onder de bus terecht.
2001: In een rechtbank in Londen wordt producer en zanger Jonathan King schuldig bevonden aan het misbruiken van enkele minderjarige jongens in de jaren 70 en 80. In november wordt hij hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. In 2015 wordt King opnieuw gearresteerd in een soortgelijke zaak, maar in 2018 wordt hij vrijgesproken. Er zouden volgens de rechter ernstige fouten zijn gemaakt in het politieonderzoek.
2004: Zo'n 5 miljoen mensen kijken op televisie naar de herdenkingsdienst van André Hazes in de Amsterdam ArenA. Terwijl zijn kist op de middenstip staat, zingen artiesten als Wolter Kroes, Guus Meeuwis, Paul de Leeuw, René Froger en Xander De Buisonjé nummers van Hazes.
2013: Kane maakt bekend dat de band na hun clubtour een pauze van een jaar inlast. Uiteindelijk besluiten de mannen in december 2014 om helemaal te stoppen met Kane. Pas in 2023 komen Dinand en Dennis weer bij elkaar.
2021: De jury in de rechtbank in New York acht R. Kelly schuldig op alle negen aanklachten. De r&b-zanger staat terecht voor afpersing, seksuele uitbuiting, mensenhandel en ontvoering. Volgens de rechtbank heeft hij jarenlang zijn bekendheid ingezet om jongeren te rekruteren voor seks. De slachtoffers werden daarna geïsoleerd en geïndoctrineerd zodat ze afhankelijk van hem zouden blijven. Bovendien maakte hij filmopnames van de seks, waardoor zijn slachtoffer chantabel werden. Een deel van slachtoffers die in de zaak getuigd hebben, was minderjarig ten tijde van de feiten.
Vandaag geboren:
1931 - Freddy Quinn,
1942 - Alvin Stardust, bij overlijden 72 jaar,
1943 - Randy Bachman, The Guess Who | Ironhorse | Bachman-Turner Overdrive
1944 - Jimmy Helms, Londonbeat
1947 - Meat Loaf, bij overlijden 74 jaar
1947 - Barbara Dickson,
1948 - Gus Pleines, bij overlijden 58 jaar, Bintangs | Kraaijeveld
1949 - Allan Barnes, bij overlijden 66 jaar, The Blackbyrds
1950 - Linda Lewis, bij overlijden 72 jaar,
1953 - Robbie Shakespeare, bij overlijden 68 jaar, Black Uhuru | Taxi Gang
1955 - Kenson Sherman, The Sherman Brothers
1958 - Shaun Cassidy,
1960 - Ben Liebrand,
1966 - Jovanotti,
1970 - Mark Calderon, Color Me Badd
1976 - Sander Lantinga, Coen & Sander
1978 - Brad Arnold, 3 Doors Down
1982 - Lil Wayne,
1984 - Avril Lavigne,
1986 - Y-ass,
1989 - Ramiks,
1989 - Sorana,
1990 - Mitski
Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (2) Bloody Mary- Tom & Dick (Philips), 1 week op nummer 1
1975 - 1 (1) Sailing- Rod Stewart (Warner), 4 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) The Winner Takes It All- ABBA (Polydor), 6 weken op nummer 1
1986 - 1 (2) The Final Countdown- Europe (Epic), 1 week op nummer 1
1997 - 1 (--) Something About The Way You Look Tonight / Candle In The Wind 1997- Elton John (Rocket), 1 week op nummer 1
2003 - 1 (3) Where Is The Love- The Black Eyed Peas (A&M), 1 week op nummer 1
2008 - 1 (1) I Kissed A Girl- Katy Perry (Capitol), 2 weken op nummer 1
2014 - 1 (1) Fireball- Pitbull feat. John Ryan (RCA), 4 weken op nummer 1