Bay City Rollers
Biografie
Halverwege de jaren zeventig spelen zich Beatles-achtige taferelen af in het Verenigd Koninkrijk, wanneer het land bevangen is door Rollermania. Aanstichters zijn vijf in kekke outfits gestoken Schotse knapen die als The Bay City Rollers met hun meezingpop de hormoonhuishouding van talloze pubermeisjes in de war schoppen. Dat kan niet eeuwig duren en als de balans wordt opgemaakt blijkt dat achter de façade van roem en succes nogal wat ellende schuil is gegaan.
The Bay City Rollers komen voort uit The Saxons, een coverband uit Edinburgh met daarin bassist Alan Longmuir, zijn broer Derek op drums en zanger Gordon ‘Nobby’ Clark. Als de groep een wat meer Amerikaans klinkende bandnaam zoekt, wil de legende, gooien ze een pijltje op de kaart en noemen zich, naar een stad in Michigan, Bay City Rollers.
Songschrijversduo
Met het aantrekken van manager Tam Paton begint een periode waarin bandleden komen en gaan. Niettemin lukt het om een contract te sluiten met Bell Records.
Daar verschijnt in 1971 de debuutsingle ‘Keep On Dancing’, een coverversie van een jaren zestig-succes van The Gentrys, die grotendeels is ingezongen door producer Jonathan King.
De single belandt in de Britse top 10, maar opvolgers slaan niet echt aan. Totdat Bell in een laatste wanhoopspoging het songschrijvers/producers-duo Phil Coulter en Bill Martin benadert.
Hun eerste probeersel ‘Saturday Night’ haalt de Britse top 40 niet, de door studiomuzikanten ingespeelde opvolger ‘Remember (Sha La La La)’ wel.
Succesbezetting
Les McKeown heeft dan al de plek van Clark ingenomen en vormt met de gebroeders Longmuir en de gitaristen Stuart ‘Woody’ Wood en Eric Faulkner de Bay City Rollers-bezetting die tussen 1974 en 1976 hits scoort als ‘Shang-a-Lang’, ‘Bye Bye Baby’ en ‘Give A Little Love’.
Wanneer de gekte rond het in outfits met Schotse ruit en broeken op hoog water gestoken vijftal op haar hoogtepunt is, trekken de Britse media een parallel met The Beatles en verzinnen de term ‘Rollermania’.
Iets daarvan dringt in 1976 ook tot de Verenigde Staten door nadat een opnieuw opgenomen versie van ‘Saturday Night’ bovenaan de hitlijsten is beland.
Interne problemen
Datzelfde jaar komt de klad er in. Weliswaar scoren The Bay City Rollers nog een van hun grootste hits met het oude Dusty Springfield-succes ‘I Only Want To Be With You’, maar intern rommelt het: nadat Alan Longmuir is vertrokken omdat hij te oud zou zijn, overlijdt Faulkner bijna aan een overdosis slaaptabletten.
Een kinderprogramma rond de band op de Amerikaanse tv slaat niet aan en na mislukte pogingen om als ‘The Rollers’ een serieuzere kant op te gaan, valt de groep begin jaren tachtig uiteen.
Negatief in het nieuws
Na de succesperiode komen de ex-leden, evenals hun voormalige manager, vooral negatief in het nieuws wanneer ze in verband worden gebracht met zaken als pedofilie, kinderporno en drugshandel. Ook is er strijd over de naam en kondigt voormalig Rollers-fan Courtney Love aan een film over de band te willen maken. Die film is er tot op heden nooit gekomen.
In 2007 klagen zes ex-Bay City Rollers hun oude platenmaatschappij Arista aan wegens het achterhouden van miljoenen dollars aan inkomsten.