Alan Price Set
Biografie
Niet iemand die graag in de belangstelling staat, maar zanger/toetsenist Alan Price heeft met zijn soulvolle, jazzy geluid een onuitwisbaar stempel op de popgeschiedenis gedrukt. Eerst met The Animals, daarna met zijn Alan Price Set. Dat die groep nooit in Amerika is doorgebroken lijkt dan ook vooral te maken te hebben met Prices afkeer van de hectiek die de popbusiness met zich mee brengt.
Nadat hij voorjaar 1965 -officieel wegens zijn vliegangst- uit The Animals is gestapt, duikt Price op in het gevolg van Bob Dylan tijdens diens tournee door het Verenigd Koninkrijk.
Terwijl hij thuis, in Noordoost-Engeland, aan het bijkomen is van de hectiek rond The Animals, vraagt Price zich af of hij wel verder wil in de muziek.
Aanbiedingen voor sessiewerk brengen hem terug naar Londen, waar hij de smaak weer te pakken krijgt, The Alan Price Set formeert en een platencontract met Decca tekent.
Live speelt de band veel soul- en bluesnummers zoals I Put A Spell On You, het jaren '50-succes van blues shouter Screamin’ Jay Hawkins. Begin 1966 nemen ze het in een vloek en een zucht op: in het voorjaar is het de eerste hit van The Alan Price Set.
In die band is, behalve voor het soulvolle stemgeluid en de toetsen van Price, een prominente rol weggelegd voor de blazerssectie met daarin onder meer Steve Gregory, in de jaren tachtig als sessiemuzikant verantwoordelijk voor de saxofoonsolo in George Michaels Careless Whisper.
In april 1967 scoort The Alan Price Set in eigen land één van zijn grootste hits met Simon Smith And His Amazing Dancing Bear, een compositie van de dan nagenoeg onbekende Amerikaanse songschrijver Randy Newman.
Het calypso-achtige Don’t Stop The Carnival, geschreven door jazzsaxofonist Sonny Rollins, is in 1968 de laatste grote hit. Eind dat jaar doet Price met The Animals een benefietoptreden, maakt vervolgens enkele solosingles en concentreert zich dan op andere zaken zoals het presenteren van een muziekprogramma bij de BBC-televisie.
Begin jaren '70 werkt hij samen met vriend en collega Georgie Fame met als gevolg de hit Rosetta. Daarna stort Price zich op film en schrijft de soundtrack voor de surrealistische musical O Lucky Man!, waarin hij ook zelf een rol speelt.
In 1974 maakt hij de autobiografische, zeer Engels klinkende soloplaat Between Today And Yesterday, die geldt als een hoogtepunt in zijn carrière en met The Jarrow Song nieuw hitsucces in Engeland oplevert.
Price blijft daarna platen uitbrengen en optreden, componeert muziek voor film en toneel, probeert nog tweemaal een reünie met The Animals en werkt onder meer samen met de Nederlandse pianolegende Rob Hoeke.