Air Bubble
Biografie
Na de nodige groepsnamen te hebben versleten scoren de gebroeders Groote uit Apeldoorn in 1976 als Air Bubble eindelijk een top 10-hit. Lang duurt het succes niet, want opvolgers floppen en deelname aan de Nederlandse voorronde van het Eurovisiesongfestival loopt ook op niets uit.
De voorgeschiedenis van Air Bubble voert terug naar Apeldoorn eind jaren 50. In de Veluwse stad, een paar jaar daarvoor het toneel van rellen wegens het verbieden van de film Rock Around The Clock, starten André Groote en zijn broer Henk onder de naam The Goldstar Brothers een Everly Brothers-achtig duo.
Begin jaren 60 komt broer Ben de gelederen versterken als drummer en zanger. In 1965 verschijnen de eerste singles.
Wanneer zich ook nog een bassist bij het drietal voegt, schakelt men over op Engelstalig beatrepertoire. Naar het voorbeeld van populaire Britse groepen als The Kinks en The Beatles veranderen The Goldstar Brothers hun naam in The G-Brothers om die al snel te wijzigen in het nog eigentijdser klinkende Geebros.
De bezetting wordt uitgebreid met een organist, terwijl Zwollenaar Cor Mestebeld als bassist aantreedt. Met de feeststamper Henry The Horse, uitgebracht bij het door Joost den Draaijer in het leven geroepen label Pink Elephant, scoren Geebros eind 1968 hun enige Top 40-hit.
In 1972 verschijnt bij platenmaatschappij Negram een laatste, door George Baker geproduceerde single onder de naam Geebros. Even daarvoor hebben de gebroeders Groote zich gemanifesteerd als Balance, Bull & Fish, een verwijzing naar hun sterrenbeelden. En nog eerder is men, met de organist nog in de gelederen, gestart met Crying Wood, een band die aansluiting zoekt bij de progressieve rock van eind jaren 60. Demo-opnames voor een album blijven wegens desinteresse bij platenmaatschappijen op de plank liggen en de band belandt op een zijspoor.
Na lang aandringen van producer Roy Beltman, die nogal gecharmeerd is van de vocale capaciteiten van de gebroeders Groote, neemt het viertal in 1976 als Air Bubble het nummer Racing Car op. Het gevolg is een top 10-hit, de enige voor Air Bubble, dat een jaar later met het Nederlandstalige Jany zonder veel succes deelneemt aan de Nederlandse voorronde van het Eurovisiesongfestival.
André Groote probeert het daarna nog als soloartiest en komt begin jaren 80 met een Nederlandstalig album. Als dat niet aanslaat, richt hij zich meer en meer op zijn werk als paragnost.
Muziek blijft in zijn leven een belangrijke rol spelen en in het nieuwe millennium treedt hij geregeld op met ex-Prodigal Sons-voorman Erwin Nyhoff met wie hij ook een radioprogramma maakt bij Omroep Zwolle.