Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 28 mei 1988 steeg de toen 17-jarige Glenn Medeiros naar de felbegeerde koppositie met Nothing's Gonna Change My Love For You.
Meedoen aan een lokale talentenjacht in Hawaii lijkt geen vanzelfsprekende opstap naar een grote carrière als artiest. Toch lukte het Glenn Medeiros. Op 16-jarige leeftijd won hij de competitie in zijn staat met zijn vertolking van Nothing’s Gonna Change My Love For You van George Benson. Vervolgens nam Medeiros zijn versie op bij een Hawaiiaans label en werd de cover gedraaid op de lokale radiozenders. Daar trok de plaat de aandacht van een radiodirecteur uit Arizona die een bezoekje bracht aan Hawaii. Hij bracht de plaat toen naar zijn eigen radiostation KZZP in Phoenix, de hoofdstad van Arizona.
Ook in Arizona sloeg Nothing’s Gonna Change My Love For You aan, waarna de single in 1987 werd uitgebracht in het gehele vasteland van de Verenigde Staten. Uiteindelijk debuteerde de nog altijd 16-jarige Glenn Medeiros met een twaalfde plaats in de Billboard Hot 100. Later dat jaar werd zelfs de eerste plek bereikt in Canada. Toch duurde het tot 1988 voordat de single op de Europese markt kwam. Op 30 april 1988 maakte Glenn Medeiros zijn Top 40-debuut. Nothing’s Gonna Change My Love For You kwam binnen op nummer 34.
Op 28 mei 1988 steeg de ballad naar de felbegeerde koppositie! Glenn Medeiros was toen ‘inmiddels’ zeventien jaar, wat hem de eerste minderjarige artiest sinds Danny de Munk maakte die op nummer 1 stond in de Top 40. Waar De Munk het in 1984 maar twee weken volhield aan kop met Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen, voerde Nothing’s Gonna Change My Love For You liefst zes weken de Lijst der Lijsten aan! Glenn Medeiros was daarmee pas de tweede minderjarige artiest die zo lang op de eerste plaats stond. De eerste was Heintje, die op 12-jarige leeftijd tien weken lang de nummer 1 van Nederland was met Ich Bau Dir Ein Schloß.
Het succes van Nothing's Gonna Change My Love For You werd nooit meer geëvenaard in Nederland. Opvolger Long And Lasting Love werd weliswaar een top 10-hit in Nederland, maar werd in geen enkel ander land ter wereld een succes.. In Frankrijk haalde Glenn Medeiros nog wel de eerste plaats in 1989 met Un Roman d'Amitié, een samenwerking met de Franse zangeres Elsa Lunghini waarin Medeiros in het Engels zong en Elsa in het Frans. In 1990 scoorde Glenn Medeiros zijn eerste en enige nummer 1-hit in zijn thuisland Amerika met She Ain't Worth It, een duet met Bobby Brown.
Na 1990 was het snel afgelopen met zijn muzikale carrière, maar Glenn Medeiros bleef niet stilzitten! Hij studeerde af met een master in Humanities, literature and history en daarna ging hij het onderwijs in. Tegenwoordig is hij directeur van een katholieke jongensschool in Honolulu, de hoofstad van zijn geboortestaat Hawaii.
De top 10 van 28 mei 1988
1. NOTHING'S GONNA CHANGE MY LOVE FOR YOU - Glenn Medeiros
2. YÉ KÉ YÉ KÉ - Mory Kante
Kissidougou is geen stad die veel bekende namen heeft grootgebracht, maar Mory Kante vormt een uitzondering. Hij werd daar op 29 maart 1950 geboren als zoon van het hoofd van de stam waartoe hij ook behoorde. In 1984 vertrok Kante naar Parijs, waar hij aanvankelijk zonder verblijfsvergunning woonde. Daar nam Kante de track Yé Ké Yé Ké op, die tot ieders verbazing een internationale hit werd. In deze Top 40 Classic is een einde gekomen aan het verblijf van Yé Ké Yé Ke op de eerste plaats, dat twee weken duurde.
3. EVERYWHERE - Fleetwood Mac
Een jaar nadat Fleetwood Mac zijn spectaculaire comeback vierde met Big Love, was de Brits-Amerikaanse band alweer een vertrouwde naam in de hitlijsten. Everywhere was alweer de vijfde single van het album Tango In The Night. De easy-listeningtrack werd geschreven door Christine McVie, de toetsenist die in dit lied ook de leadzangeres werd. Everywhere bereikte de derde plaats, de hoogste positie voor een single van Tango In The Night én de hoogste positie sinds de nummer 1-hit Go Your Own Way uit 1977.
4. ONE MORE TRY - George Michael
Nadat de eerste vijf hits van George Michael allemaal de eerste plaats bereikten, bleef Father Figure in februari 1988 steken op nummer 2. Met One More Try deed de Londense superster nog een poging, maar opnieuw was de koppositie te hoog gegrepen. One More Try was de vierde single van het album Faith en bereikte de vierde plaats in de Top 40. Na I Want Your Sex (#1), Faith (#1) en Father Figure (#2) boekte dus ook One More Try een top 4-notering, waarmee George Michaels debuutalbum Faith een gigantisch succes was.
5. ALPHABET ST. - Prince
In 1987 bracht Prince het album Sign O' The Times uit. Dat was zijn eerste album zonder begeleiding van The Revolution. Het album leverde vier Top 40-hits op, waarvan de gelijknamige single de grootste hit werd (#6). In 1988 volgde al de opvolger Lovesexy. De eerste single dáárvan werd Alphabet St., dat met een vijfde plaats zelfs nog beter presteerde dan Sign O' The Times een jaar eerder. De daaropvolgende singles Glam Slam (#15) en I Wish U Heaven (#19) boekten eveneens een respectabel succes in de Top 40.
6. PROVE YOUR LOVE - Taylor Dayne
Voor Taylor Dayne was 1988 het jaar van haar doorbraak. Met het pakkende Tell It To My Heart stond de zangeres uit Manhattan, New York in het voorjaar een week aan kop in de Top 40. De opvolger Prove Your Love werd zeker geen nieuwe Tell It To My Heart, maar met een zesde plaats was ook het resultaat van de tweede hit van Taylor Dayne zeer netjes. Dayne heeft tot op de dag van vandaag een 100%-score als het gaat om top 10-hits in verhouding tot Top 40-hits. Ook haar derde Top 40-hit Can't Get Enough Of Your Love bereikte namelijk de bovenste tien in 1993.
7. THEME FROM S-EXPRESS - S-Express
In het najaar van 1987 stond M|A|R|R|S een weekje aan kop in de Top 40 met Pump Up The Volume, waarin een enorme waslijst aan tracks werd gesampled. Een halfjaar later voerde S-Express een dergelijke strategie uit in Theme From S-Express. De Britse houseformatie had de prestatie van M|A|R|R|S bijna geëvenaard, maar bleef toch steken op de tweede plaats. Later scoorde S-Express nog Top 40-hits met Superfly Guy (#26 in 1988) en S Express - The Return Trip (#29 in 1996), maar die kwamen totaal niet in de buurt van het succes van Theme From S Express.
8. TOMORROW PEOPLE - Ziggy Marley and The Melody Makers
Zeven jaar na het overlijden van Bob Marley was zijn reggaesound weer in de Top 40 te vinden. Zijn kinderen Ziggy, Cedella, Sharon en Stephen vormden al in 1979 de groep The Melody Makers, waarin Ziggy de frontman was. In 1988 bracht Ziggy met zijn broer en zussen voor het eerst een album uit bij een groot platenlabel, namelijk Virgin Records. Het album heette Conscious Party en de eerste single daarvan werd Tomorrow People. Deze reggaeplaat in de stijl van hun vader kwam tot nummer 4 in de Top 40. Moeder Rita Marley behoorde tot de achtergrondzangeressen.
9. BAMBOLÉO - Gipsy Kings
Hoewel Gipsy Kings een Zuid-Franse act was, maakte de groep Spaanstalige muziek met een tropisch geluid. Dat heeft te maken met de achtergrond van het merendeel van deze groep. De grootouders van de vijf gebroeders Reyes en de drie gebroeders Baliardo waren zigeuners en vluchtten vanuit Spanje tijdens de Spaanse Burgeroorlog.in de jaren 30. Daar komt ook de groepsnaam Gipsy Kings vandaan. De eerste hit Bamboléo kwam tot de achtste plaats in de Top 40 en is een iconische plaat geworden, die door vele acts is gecoverd.
10. STOP LOVING YOU - Toto
Het album Fahrenheit behoort bepaald niet tot de meest memorabele albums die Toto ooit maakte. De eerste single I'll Be Over You kwam niet verder dan nummer 31 en opvolger Without Your Love bleef zelfs steken in de Tipparade. Het was het eerste album waarop Joseph Williams de leadzang verzorgde en hij mocht het gelukkig nog een keer proberen. Opvolger The Seventh One verscheen in 1988. De eerste single Stop Loving You kwam tot de tweede plaats, waarmee Toto zich weer waande in het succesjaar 1982 (#2 met Africa, #3 met Rosanna).
(02-06-2018)