Nieuws
Top 4

Top 4: Surinamers op het songfestival

Jeangu Macrooy 2017
Jeangu Macrooy  Ruth Jacott 

Jeangu Macrooy zal over twee maanden Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival met het nummer Grow. Opvallend is dat Jeangu geen Nederlands paspoort heeft, maar een Surinaams. Toch is het niet de eerste keer dat een Surinamer ons land vertegenwoordigt op het songfestival.

1 - 1978: Donald Lieveld (Harmony)

Er hebben meer artiesten met een Surinaamse achtergrond op het Eurovisiepodium gestaan dan dat er ruimte is in deze top 4. Daarom beperken we ons hier tot artiesten die in Suriname geboren zijn. Toch willen we Milly Scott en Franklin Brown, geboren in respectievelijk Den Helder en Rotterdam, wel even vernoemen. Met name de deelname van Milly Scott was historisch, omdat zij in 1966 de eerste Afro-Europese artiest op het songfestival was. Tot het eerste songfestivaloptreden van een artiest die in Suriname is geboren, moesten we nog twaalf jaar wachten. In 1978 werd Nederland namelijk afgevaardigd door het trio Harmony, dat bestond uit Rosina Lauwaars, Ab van Woudenberg en Donald Lieveld. Die laatste werd rond 1950 geboren in Suriname, terwijl leadzangeres Rosina een Indische achtergrond heeft. Het kleurrijke trio wist echter geen potten te breken tijdens het Eurovisiesongfestival in Parijs. Hun liedje 't Is O.K. eindigde op de dertiende plaats. Na het songfestival kwam het nummer nog wel in de Top 40, maar ook daar zat er niet meer in dan een 29e plaats. De opvolger And I Love You werd ook geen succes en al gauw viel Harmony uit elkaar. Donald Lieveld woont tegenwoordig weer in Suriname.

2 - 1992: Humphrey Campbell

Humphrey Campbell werd in 1958 in het Oost-Surinaamse dorp Moengo geboren. In 1975, kort voor de Surinaamse onafhankelijkheid, verhuisde hij naar Nederland. Oscar Harris nam hem onder de vleugels en schreef voor hem hetzelfde jaar nog zijn eerste solosingle. Daarnaast volgde hij Billy Jones op The Twinkle Stars, waar hij samen met Oscar de leadzang voor zijn rekening nam. Na een conservatoriumstudie in de jaren 80 deed hij in 1992 mee aan het Nationaal Songfestival. Geflankeerd door zijn broers Ben en Carlo, die sinds midden jaren 70 ook in Nederland wonen, won hij met het liedje Wijs Me De Weg. Op het songfestival van Malmö eindigde hij op een verdienstelijke negende plaats. Ondanks dit succes kwam het nummer niet in de Top 40. Sterker nog. Het bereikte niet eens de Tipparade. Daarmee is Wijs Me De Weg de enige Nederlandse songfestivalinzending sinds Tijd van Saskia & Serge uit 1971 die niet de Top 40 of Tipparade heeft gehaald. Bovendien is Humphrey Campbell de enige Nederlandse deelnemer sinds Annie Palmen in 1963 die met geen enkele notering in de Top 40 of Tipparade heeft gestaan. Hij scoorde echter wel enkele hits als componist. Zo schreef hij mee aan de hits Teygo Makandra, Buseruka (Lied Voor Rwanda) en Ik Kan Echt Zonder Jou van ...

3 - 1993: Ruth Jacott

Met Ruth Jacott stond er een jaar na Humphrey Campbell opnieuw een Surinamer op het Eurovisiepodium. In 1992 had ze daar trouwens ook al gestaan, maar als achtergrondzangeres bij Wijs Me De Weg kwam ze nauwelijks in beeld. In de zomer van dat jaar werd zij al aangewezen als de volgende Nederlandse Eurovisiekandidaat en in 1993 volgde een Nationaal Songfestival met acht liedjes die speciaal voor haar geschreven waren. Het door Henk Westbroek en Fluitsma & Van Tijn geschreven Vrede kwam als winnaar uit de bus. Twee maanden later haalde ze op songfestival in het Ierse Millstreet een fraaie zesde plaats. Wederom was dit een samenwerking met Humphrey Campbell, want ditmaal stond hij bij háár in het achtergrondkoor, met keytar! Ruth en Humphrey kenden elkaar al sinds 1978 en kregen rond 1990 een relatie met elkaar nadat ze samen een liefdeskoppel hadden gespeeld in de musical A Night At The Cotton Club. Daarvoor was Ruth al lange tijd actief als (achtergrond)zangeres, maar ze brak pas definitief door in 1986 dankzij haar rol als Grisabella in de succesmusical Cats. Ze zag het levenslicht op 2 september 1960 in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo en woont sinds haar negende in Nederland.

4 - 2020: Jeangu Macrooy

Paramaribo is ook de geboorteplaats van onze huidige songfestivalkandidaat Jeangu Macrooy. Hij werd geboren in het jaar dat Ruth Jacott ons land vertegenwooridgde: 1993. Toch was de situatie toen heel anders dan tijdens de geboortes van Ruth, Humphrey en Donald. Rond die tijd veranderde Suriname van een kolonie tot een gelijkwaardig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Pas vanaf 1975 is Suriname een onafhankelijke republiek. Dat betekent dat Jeangu in tegenstelling tot zijn Surinaamse voorgangers in deze top 4 geen Nederlands, maar een Surinaams paspoort heeft. Voor een songfestivaldeelname maakt dit echter niets uit, want het reglement laat de keuze van kandidaten voor landen in dat opzicht vrij. Jeangu Macrooy woont pas sinds 2014 in Nederland. Toen hij nog in Suriname woonde, vormde hij samen met zijn tweeliungbroer Xillan het duo Between Towers en zat hij op het conservatorium. In de zes jaar dat hij in Nederland woont, groeide hij als singer-songwriter uit tot een graag geziene gast in De Wereld Draait Door en wie hem in 2018 nog niet kende, maakte kennis met hem dankzij zijn rol als Judas in The Passion. Tijdens de finale van het songfestival op 16 mei in Rotterdam zal hij de Nederlandse driekleur verdedigen met het nummer Grow, dat hij eerder deze week in De Wereld Draait Door presenteerde.

(Foto: DWDD)
(08-03-2020)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Eminem - Houdini
Details Myles Smith - Stargazing
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Rondé - Undecided
Details Teddy Swims - The Door
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Dua Lipa - Illusion
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd