Nieuws
Top 4

Top 4: Poëzie

Top 4: Poëzie

Vandaag is het Wereldpoëziedag. Deze dag is in 1999 in het leven geroepen om het lezen, schrijven en publiceren van gedichten te bevorderen. Wij brengen vandaag is deze rubriek vier bekende dichters onder de aandacht die ooit een songtekst van een Top 40-hit schreven.

Sommige songteksten zijn ware literaire meesterwerkjes. Mensen die er hun beroep van hebben gemaakt om teksten van liedjes te schrijven, maar ze niet zelf te zingen, noemen we tekstdichters. Veel van die tekstdichters hebben ook dichtbundels uitgebracht, dus met teksten zonder muziek. Bekende voorbeelden zijn Herman Pieter De Boer, Willem Wilmink, Lennaert Nijgh, Hans Dorrestijn en de Amerikaan Shel Silverstein. Zij hebben allemaal als tekstdichter van een of meerdere hits in de Top 40 gestaan. Voor deze top 4 hebben we echter vooral gekeken naar dichters die vooral bekend zijn van hun bundels en voordrachten, want ook die kwamen we ooit tegen als schrijver van een Top 40-hit.

1 MICHEL VAN DER PLAS
Op 24 november 1947 hoorden we voor het eerst van Michel van der Plas. Hij kreeg die dag een eervolle vermelding tijdens de eerste uitreiking van de Reina Prinsen Geerligsprijs voor zijn dichtbundel Dance For You. De prijs ging uiteindelijk naar Gerard Reve voor zijn debuutroman De Avonden, ook niet de minste. Michel van der Plas groeide uit tot een van de meest gelezen dichters van de jaren 50. Zijn bekendste gedicht is ongetwijfeld 'Spleen' uit 1954, met daarin de regels: "Ik wou dat ik twee hondjes was, / dan kon ik samen spelen." Vanaf de late jaren 50 schreef Van Der Plas ook cabaretteksten voor onder meer Wim Sonneveld en Frans Halsema. Voor Sonneveld schreef hij het liedje Zeg Maar Ja Tegen Het Leven uit de conference van Frater Venantius en de Tearoom-Tango (Je Hebt Me Belazerd). Beide nummers groeiden midden jaren 60 uit tot grote Top 40-hits. In 2013 overleed Van Der Plas op 85-jarige leeftijd.

youtube video placeholder

2 JULES DEELDER
Een van de bekendste moderne dichters van ons land is Jules Deelder. De nachtburgemeester van Rotterdam met zijn onafscheidelijke zwarte pak en zonnebril is al sinds de jaren 60 actief als voordrachtskunstenaar. Als zodanig werkte hij vaak samen met generatiegenoot Herman Brood en collega-dichter Johnny 'The Selfkicker' van Doorn. Voordat in 1969 zijn eerste bundel Gloria Satoria verscheen, maakte hij deel uit van de Rotterdamse popgroep Schlagergezelschap De Hyacinth, die verder bestond uit zanger-pianist Peter Snoey, Deelders vriendin Rosalie Peters en haar broer Rob. Kort daarna veranderden ze de groepsnaam in Popera. Deelder en Snoey schreven in deze periode ook een nummer voor de groep The Buffoons. Hun Goodbye My Love werd de dubbele A-kant van I Can't Go On Loving You en bereikte in december 1968 de 19e plaats in de Top 40.

3 CEES NOOTEBOOM
Cees Nooteboom is vooral bekend als schrijver van romans, maar leverde tijdens zijn schrijverscarrière ook een hele reeks dichtbundels af. In 1978 won hij de Jan Campert-prijs voor zijn bundel Open Als Een Schelp - Dicht Als Een Steen. Zijn bekendste werk is echter de roman Rituelen uit 1980. Tussen 1965 en 1979 had hij een relatie met zangeres Liesbeth List, voor wie hij verschillende liedteksten schreef. Een daarvan is een vertaling van het nummer Paroles... Paroles... dat in 1973 in de Franstalige uitvoering van Dalida en Alain Delon de Tipparade bereikte. Nooteboom vertaalde het als Gebabbel Gebabbel, dat als duet tussen Rasmes Shaffy en Liesbeth in 1979 op het album Grootste Hits verscheen. Het nummer werd niet op single uitgebracht, maar dat gebeurde dertien jaar later wel met een cover van Paul De Leeuw en Willeke Alberti. Hun uitvoering werd zelfs bijna een nummer 1-hit. In december 1992 werd Gebabbel van de eerste plaats gehouden door I Will Always Love You van Whitney Houston.

youtube video placeholder

4 NICO DIJKSHOORN
Op 30 september 2008 werd Nico Dijkshoorn van de een op de andere dag een bekende Nederlander. Tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door las hij enkele 'gedichten' voor die hij eerder op GeenStijl had geplaatst. Het optreden was zo'n succes dat presentator Matthijs van Nieuwkerk hem vroeg om huisdichter van zijn programma te worden. Vanaf 8 oktober 2008 is hij enkele woensdag in die hoedanigheid in het programma te zien, inmiddels al ruim tien jaar lang. Voor die tijd was hij ook al actief voor de televisie, maar dan achter de schermen. Hij schreef mee aan teksten voor programma's als Dit Was Het Nieuws, Draadstaal en Café De Wereld, tot 2007 een programmaonderdeel van DWDD. Dankzij Café De Wereld scoorde Dijkshoorn zijn enige Top 40-hit. Naast Elbe Stevens, Thijs Bayens en Tijs van Marle was hij een van de vier auteurs van het nummer Café De Wereldcup, dat in 2006 was uitgebracht naar aanleiding van het WK voetbal in Duitsland. Deze Rubberen Robbieachtige medley mag dan misschien geen literair hoogstandje zijn, hij is wel mede geschreven door Nico Dijkshoorn, voordat hij bij het grote publiek bekend was.

youtube video placeholder
(21-03-2019)