Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?
1 (--) Christine McVie
Het belangrijkste muzieknieuws van afgelopen week was het overlijden van Christine McVie. De Brtise zangeres en toetsenist overleed woensdagochtend na een kort ziekbed op 79-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Londen. Christine maakte in 1969 haar Top 40-debuut als zangeres van de bluesband Chicken Shack. Met de Etta James-cover I'd Rather Go Blind, bereikte in 1969 de 20e plaats in de Nederlandse Top 40. Vijf jaar later werd I'd Rather Go Blind dankzij een heruitgave opnieuw een hit en bereikte het de 18e plaats. Hoewel Christine McVie ten tijde van deze hit al getrouwd was met bassist John McVie, staat ze op het hoesje nog aangeduid met haar meisjesnaam: Christine Perfect. Het is echter niet dankzij Chicken Shack dat we Christine anno 2022 allemaal nog kennen. Ze werd pas echt bekend nadat ze lid werd van Fleetwood Mac. Daarover hieronder meer.
2 (1) Het Nederlands Elftal
Uiteraard staat Het Nederlands Elftal ook deze week weer flink in de belangstelling. Hoewel de analytici op televisie kritisch zijn, stemmen de resultaten van Oranje tot vreugde. Na winst op Qatar en de Verenigde Staten mag Nederland het komende vrijdag opnemen tegen een tegenstander van niveau: Argentinië. Dat was het land dat er in 1978 voor zorgde dat Nederland geen wereldkampioen werd door ons met een 3-1-overwinning in eigen land uit te schakelen. Twee jaar haalde Het Nederlands Elftal opnieuw de tweede plaats. Niet tijdens het EK, maar in de Nederlandse Top 40. Een afvaardiging van elf Oranje-internationals zong namelijk mee op de carnavalssingle Nederland, Die Heeft De Bal van André Van Duin. Het was de eerste van vier Top 40-hits van het Nederlands Elftal. In het koor zijn onder meer Kees Kist, Dick Nanninga en Simon Tahamata te horen. Opvallend genoeg werd dit nummer in België ook een klein hitje.
3 (--) Fleetwood Mac
De rest van deze top 4 staat in het teken van Christine McVie. Zij werd in 1970 het eerste vrouwelijke lid van Fleetwood Mac. Daarvoor had ze overigens ook al bijdrages geleverd aan albums van de groep. Na haar komst veranderde Fleetwood Mac van een bluesband in een softrockband. Aanvankelijk bleef het succes uit, maar na de komst van Stevie Nicks en Lindsey Buckingham veranderde de dat. Het album Rumours uit 1977 groeide zelfs uit tot een van de beste verkochte albums aller tijden. Daarop staan onder meer de door Christine geschreven hits Don't Stop en You Make Loving Fun. In totaal scoorde Christine 15 hits met Fleetwood Mac, waarvan er zeven door haar zijn geschreven en gezongen. Hold Me, Little Lies, Everywhere, As Long As You Follow en Save Me zijn ook nog van haar hand. De vier grootste Chrstine McVie-hits hebben we wat uitgebreider belicht in een speciale top 4.
4 (--) Stevie Nicks
Heel veel collega-muzikanten hebben de afgelopen dagen gereageerd op het overlijden van Christine McVie. We besluiten deze rubriek met de reactie van Stevie Nicks, de tweede zangeres van Fleetwood Mac. "Een paar uur geleden werd mij verteld dat mijn beste vriendin van de hele wereld sinds de eerste dag van 1975 was overleden. Ik wist niet eens dat ze ziek was ... tot zaterdagavond", schrijft Stevie in een handgeschreven brief op Instagram, "Ik wilde in Londen zijn; ik wilde naar Londen, maar ze zeiden dat we moesten wachten. Sinds zaterdag dwarrelt er één liedje voortdurend door mijn hoofd. Ik had het graag voor haar willen zingen en daarom zing ik het nu voor haar. Ik heb altijd geweten dat deze woorden me op een dag van pas zouden komen. (geschreven door de dames Haim) Dit is alles wat ik nu kan doen.” Daarna schrijf ze op een tweede blaadje de songtekst van het derde couplet en refrein van het nummer Hallelujah van Haim. Ten slotte besluit ze met: "Zie je aan de andere kant, ~ mijn lief. Vergeet me niet. ~ Voor altijd, Stevie".
(Foto: Raph_PH / Flickr / FlMacWerchter080619_76 / CC BY 2.0)