Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?
1 (--) Geike Arnaert
Je kon er de afgelopen week onmogelijk omheen: het Eurovisiesongfestival. Voor het eerst sinds 1980 vond het Europese liedjesfestijn weer eens plaats op Nederlandse bodem. Na Hilversum 1958, Amsterdam 1970 en Den Haag 1976 en 1980 was ditmaal Rotterdam de gaststad. Zowel binnen- als buitenland was het erover eens dat de Nederlandse organisatie drie geweldige shows heeft neergezet. Dankzij het nummer Zitti E Buoni van de gemengde rockgroep Måneskin wist Italië aan het eind van het festival zijn derde overwinning in de wacht te slepen. Tussen de deelnemers herkenden wij enkele bekende Top 40-gezichten. Die bereikten allemaal de finale maar eindigden daar wel stuk voor stuk bij de laatste tien. De hoogst genoteerde deelnemer die ooit in de Top 40 heeft gestaan, is Geike Arnaert. Deze 41-jarige zangeres scoorde drie jaar geleden samen met Bløf een nummer 1-hit met Zoutelande. Zaterdagavond behaalde ze als zangeres van Hooverphonic me 74 punten de 19e plaats namens België. De andere Top 40-artiesten die wij voorbij zagen komen, waren Flo Rida, James Newman en natuurlijk onze eigen ...
2 (--) Jeangu Macrooy
Jeangu Macrooy was als deelnemer van het organiserende land automatisch geplaatst voor de finale. Dat is maar goed ook, want gezien zijn teleurstellende eindklassering is het maar zeer de vraag of de sympathieke Surinamer een halve finale overleefd zou hebben. Ondanks de gunstige startplek eindigde zijn liedje Birth Of A New Age op de 23e plaats. Die punten had hij allemaal te danken aan de vakjury's. De jury's van Oostenrijk, Bulgarije, Australië, Portugal en Georgië hadden bij elkaar 11 punten voor de Nederlandse inzending over. Oostenrijk en Australië waren daarbij het 3 punten het royaalst. Televotend Europa had echter geen enkel punt voor de Nederlandse inzending over en moest het net als de bigfivelanden Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk stellen met de gevreesde 'zero points' van het publiek. Het slechte eindresultaat van Birth Of A New Age kan overigens niet aan Jeangu worden toegeschreven, want samen met zijn achtergrondvocalisten en -danser zette hij een uitstekend optreden neer. Bovendien wijdde The New York Times afgelopen zondag een speciaal artikeltje aan het optreden van Jeangu Macrooy, waarin het lied het geprezen om zijn Black Lives Matter-boodschap.
3 (--) Edsilia Rombley
Niet alleen in het deelnemersveld, maar ook in de rest van de uitzending kwamen we verschillende Top 40-artiesten tegen. Op de eerste plaats tussen de presentatoren. De twee Top 40-veteranen Jan Smit en Edsilia Rombley hebben ook allebei een songfestivalverleden. Jan Smit zat de afgelopen jaren drie keer naast Daniël Dekker en zes keer naast Cornald Maas in het Nederlandse commentatorenhokje. Edsilia kennen we natuurlijk als de Nederlandse deelnemer van 1998 met het liedje Hemel & Aarde, waarmee ze op de vierde plaats eindigde. In 2007 deed zij voor een tweede keer mee, maar toen strandde haar nummer On Top Of The World in de halve finale. Woensdag was er even zorg of zij haar presentatieklus de rest van de week wel kon afmaken, nadat bekend werd dat Duncan Laurence besmet was met het coronavirus. Tijdens de show van dinsdag had zij dicht naast hem op het podium gestaan, waardoor zij wellicht in quarantaine zou moeten. Haar coronatest bleek gelukkig negatief. Zodoende kon zij zaterdag tijdens de vlaggenparade samen met Jan en Chantal Janzen gewoon het nummer Venus meezingen. De vierde Eurovision host Nikkie de Jager - misschien wel dé ontdekking van het songfestival - zong niet mee. "Dat moet je echt niet willen", aldus de 27-jarige beautyvlogster.
4 (--) Sandra Kim
In deze wekelijkse populariteitsmeting vermelden we alleen de top 4. Als we een langer lijstje zouden maken, komen we pas op nummer 15 de eerste artiest tegen die helemaal niets met het songfestival te maken heeft: Demi Lovato. Boven haar noteren we naast de al eerder genoemde deelnemers en presentatoren twee artiesten die dit jaar tijdens een pauzenummer optraden (Davina Michelle en Afrojack) en verschillende oud-winaars, waaronder Lenny Kuhr, Duncan Laurence, Johnny Logan, ABBA en Teach In. De vierde plek in onze top 4 is voor de Belgische winnares van 1986: Sandra Kim. Zij is met 13 jaar de jongste deelnemer die het festival ooit gewonnen heeft. Zij was dit jaar, inmiddels 35 jaar ouder, te zien in het pauzenummer Rock The Roof. Daarbij zongen zes oud-deelnemers op drie verschillende Rotterdamse daken een fragment uit hun winnende liedje. Sandra zong haar J'aime La Vie op het dak van Hotel New York aan de Wilhelminapier. De andere oud-winnaars die een rooftopoptreden gaven, waren Måns Zelmerlöw, Teach-In, Lenny Kuhr, Helena Paparizou en Lordi.
(Foto: Sietske / Wikimedia Commons / ESC 2021 Rotterdam - Greenfloor And Podium / CC BY-SA 4.0)