Nieuws
Top 4

Top 4: Kinderhelden 60's en 70's

Top 4: Kinderhelden 60`s en 70`s

Deze week werpen we eens een blik op muziek die speciaal gericht is op de jongste Top 40-luisteraars. Vandaag: de jaren 60 en 70.

1 HALLO, MIJNHEER DE UIL - fabeltjeskrant
In 1968 debuteerden drie legendarische kinderprogramma's op de Nederlandse televisie: Stuif-Es-In, De Fabeltjeskrant en Oebele. Van De Fabeltjeskrant werden veruit de meeste afleveringen gemaakt, 1524 maar liefst. De avonturen van Bor De Wolf, Juffrouw Ooievaar en Ed en Willem Bever waren, die altijd aan elkaar gepraat werden door Mijnheer De Uil, werden van 1968 tot 1974 uitgezonden, en daarna nog eens van 1985 tot 1992. Niet alleen de begintune Hallo Mijnheer De Uil werd een hit. In de vroege jaren 70 scoorden Ed en Willem Bever op eigen kracht drie Top 40-hits, waaronder de twee top 5-hits Het Stoomlied en Hup Daar Is Willem!


2 OEBELE IS HUPSAKEE - oebeler kinderkoor
Tussen 1968 en 1971 zond de KRO drie seizoen uit van de kinderserie Oebele. Het was de eerste fictiereeks voor kinderen op de Nederlandse televisie waarin ook kinderen zelf een grote rol speelden. De hoofdrollen werden gespeeld door Willem Nijholt en Wieteke van Dort. Willeke Alberti, André Van Duin en Rob De Nijs speelde ooit een gastrol in de serie. In elke aflevering zaten verschillende liedjes, die in 1969 zelfs bekroond werden met een Edison voor beste kinderrepertoire. Vanaf het tweede seizoen werd elke aflevering afgesloten met het lied Oebele Is Hupsakee. Toen dat nummer op single werd uitgebracht, werd het klein hitje. Het stond één week op nummer 38.


3 HAI! PIPPI LANGKOUS - pippi langkous
In de eerste vijf maanden van 1972 zond de NOS achter elkaaar de twee seizoenen van Pippi Langkous uit. De Zweedse serie komt oorspronkelijk uit 1969 en is later zo vaak herhaald dat verschillende generaties zijn opgegroeid met het supersterke meisje dat is Villa Kakelbont woont. Pippi werd in het voorjaar van 1972 enorm populair in Nederland. Zelfs zo populair dat de inmiddels 12-jarige actrice Inger Nilsson werd uitgenodigd om Nederland te bezoeken. Dat ze er ondertussen iets vrouwelijker uitzag dan in de serie mocht de pret niet drukken. Heel veel kinderen en hun ouders beleefden op 22 april 1972 een prachtige dag in de RAI, waar Inger als Pippi samen optrad met Swiebertje. Het zal de verkoop van het singletje van de begintune Hai! Pippi Langkous beslist ten goede zijn gekomen, want een week later kwam het liedje binnen in de Top 40.


4 'T SMURFENLIED - vader abraham
In tegenstelling tot de vorige drie liedjes is 't Smurfenlied niet afkomstig uit een televisieprogramma. Van De Smurfen is weliswaar een tekenfilmserie gemaakt, maar die werd pas vanaf 1982 in Nederland uitgezonden. Toen Vader Abraham in 1977 zijn nummer 1-hit scoorde met 't Smurfenlied, kenden we de kleine blauwe mannetjes nog alleen uit de stripreeks van de Belgische tekenaar Peyo. Het succes van 't Smurfenlied bleef niet beperkt tot Nederland en Vlaanderen. Vader Abraham nam het liedje in verschillende talen op en scoorde zo in veel landen een grote hit. In Duitsland bereikte Das Lied Der Schlümpfe in 1978 de eerste plaats en alter dat jaar werd The Smurf Song in Engeland van de eerste plaats gehouden door You're The One That I Want van John Travolta & Olivia Newton-John. Misschien is dat wel de reden dat Vader Abraham dat nummer later coverde als Nee Daar Trappen We Niet in, samen met De Ruimtesmurfen. (31-07-2017)