In december werd al bekend dat het slecht ging met de gezondheid van Johnny Lion. Eergisteren is hij op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Johnny was vooral bekend van zijn grote hit Sophietje, maar had in totaal vier noteringen in de Top 40 en Tipparade. Die zetten we op een rij in deze speciale Johnny Lion-top 4.
1 Sophietje
Voor 1965 had John van Leeuwarden, alias Johnny Lion, al een succesvolle carrière als zanger van de Engelstalige groep The Jumping Jewels. Deze band had internationaal succes en maakte in 1964 een tournee door Azië. In 1965 werd het contract tussen Johnny en zijn begeleidingsband beëindigd, waarna hij vriend en vijand verraste met een Nederlandstalige single: Sophietje. Dit nummer was geschreven door Gerrit den Braber, die er oorspronkelijk "Ik ben dol op Bolle Bertha" van gemaakt had. Johnny Lion stelde voor om Bolle Bertha te vervangen door zijn vriendin, modeontwerpster en fotomodel Sophie van Kleef. Zo ontstond "Zij dronk ranja met een rietje, mijn Sophietje". Het nummer groeide uit tot de een na grootste Nederlandstalige hit van de jaren 60 en werd op 24 februari 1966 bekroond met een gouden plaat voor de verkoop van 100.000 exemplaren. Die uitreiking vond plaats 'op een Amsterdams terras' onder het genot van vele glaasjes ranja met een rietje en uiteraard in het gezelschap van Sophietje van Kleef.
2 Tjingeling
Het liedje over Sophietje was een kopietje. De melodie was namelijk afkomstig uit Zweden. Daar had het trio Sven-Ingvars eind 1964 een nummer 1-hit gescoord met het nummer Fröken Fräken (lett. "meisje met sproeten"), geschreven door Thore Skogman. Voor de opvolger van Sophietje haalden Johnny Lion en Gerrit den Braber opnieuw de mosterd uit Zweden. Tjingeling was een bewerking van het onbekende nummer Tjing-A-Ling van het Zweedse duo Sten & Stanley. Dat nummer was in 1964 wel op single verschenen, maar geen grote hit geworden. Johnny Lion wist met zijn bewerking het succes van Sophietje niet te evenaren. Terwijl Sophietje in 1965 nog de vijfde plaats van de Top 40 had bereikt, moest Tjingeling genoegen nemen met de veertiende plaats. Na deze hit heeft Johnny Lion nog verschillende singletjes uitgebracht, maar die wisten geen potten te breken. Na 1966 zette Johnny zijn zangcarrière op een lager pitje en opende hij samen met Sophie in Amsterdam de boetiek "Sophie en Johnny" waar ze Sophies kledinglijn verkochten.
3 Brandende Liefde
Rond 1970 gingen Johnny en zijn Sophietje uit elkaar, waarna hij uit de spotlights verdween. Na zijn zangcarrière hield Johnny zich bezig met fotografie en journalistiek en dook hij af en toe op als acteur. Daarnaast maakte hij in 1972 een comeback als spreekstalmeester in Circus Boltini, waar hij midden jaren 60 een seizoen lang samen met Rob de Nijs opgetreden had. Daar deed hij ook zijn liefde voor circus op, die hem altijd zou bijblijven. Pas in 1981 maakte Johnny onder de naam John Lion een muzikale comeback met het album Heel Bijzonder. Daarop liet Johnny zich van een wat stevigere kant zien dan ten tijde van zijn zoete jaren 60-hitjes. Het album leverde geen hits op, maar zette de zanger wel terug in de belangstelling. In 1983 werd hij gevraagd om de titelsong te maken voor de Jan Wolkersverfilming Brandende Liefde met Monique Van De Ven en de nog onbekende Peter Jan Rens in de hoofdrollen. Hoewel de recensies voornamelijk negatief waren, trok de film zo'n 400.000 bezoekers. Dat waren er niet genoeg om van Brandende Liefde een Top 40-hit te maken.
4 Alleen In Dallas
In hetzelfde jaar als Brandende Liefde nam John Lion het nummer Alleen In Dallas op. Het was een cover van het nummer Getting So Exciting van de Engelse zanger Lee Kosmin, dat in 1983 door Bonnie Tyler onder de titel Getting So Excited was opgenomen voor haar album Faster Than The Speed Of Night. In Alleen In Dallas bezingt Johnny een tafereel in een café dat volgens hem zo bijzonder is dat het alleen zou kunnen gebeurden in Dallas. Dat was een Amerikaanse televisieserie die tussen 1979 en 1984 werd uitgezonden door de AVRO. Aanvankelijk deed de single niets, maar in 1988 werd het nummer opnieuw uitgebracht en bereikte het de Tipparade. In dat jaar verscheen Johnny Lions eerste album op cd. Op dit titelloze album stonden zes tracks van Heel Bijzonder, aangevuld met Alleen In Dallas en drie andere nummers die niet eerder op een album waren verschenen.