Best leuk om tijdens de paasdagen eens naar wat cabaret te luisteren. In de eerste jaren van de Top 40 stond regelmatig een stukje uit een voorstelling genoteerd. Niet zo gek natuurlijk, van YouTube had nog niemand gehoord en de radiozenders draaiden niet de volledige versie, want die stond op de a- en b-kant van de single.
PAUL VAN VLIET - Bram In De Rai
“Ja joh, Bram in de RAI, joh, dat is te gek, joh, dat kan helemaal niet meer, weet je wel?”. Heb je gelijk een beeld. Uitgebracht als een ep'tje. Paul in de rol van Bram, met een belangrijke plaats voor Willem Duys. En niet alleen daar. In 1971 wilde Madame Tussauds wat meer jongeren trekken en dus bedachten ze dat er beelden moesten komen van Heintje en Willem Duys. Zo, verwerk dat maar even. Bram zouden we vaker tegenkomen o.a. Bram uit de Commune. Maar dat werd geen hit.
HENK ELSINK - Harm Met De Harp
“Goedenavond, dames en heren, mag ik me even aan u voorstellen? Mijn naam is Harm met het harpje, woeps, h-h.” Goed, ook lekker helder. Uit een onemanshow, opgenomen in restaurant De Koopermoolen, dat toevallig ook eigendom was van Henk Elsink. Ook Henk scoort met meer conferences, zoals Supporter en Johanna
TON VAN DUINHOVEN - Nou Jaap Swart Eindelijk Opsodemietert...
“Vooral niet als dat is om een woord van afscheid te komme spreken, an een van de ergste vijanden die Feijenoord ooit heeft gehad.” Ton van Duinhoven als Feyenoord suppoost Crooswijk. Jaap Swart was een (wereld)beroemde voetballer bij Ajax. En daar had suppoost Crooswijk zo zijn eigen mening over. Ton heeft gewerkt op de sportredactie van Het Parool, dus had er echt verstand van en zijn accent is echt – okay, wat aangezet, maar hij werd geboren in Schiedam.
WIM SONNEVELD - Frater Venantius
“Goeienavond, samen. ‘k Moet even de bril opdoen, dan kan ‘k beter zien, ziet u.” Met een Limburgs accent. Nummer was een reactie op de zingende non Soeur Sourire, die een wereldhit scoorde met Dominique. Opgenomen tijdens het Grand Gala du Disque op 12 oktober 1963. Pas een jaar later te koop als premieplaat (in 1963 waren en nogal wat mensen op de tenen getrapt door de conference) voor nog geen 2 gulden bij aankoop van 10 gulden. Daarom vind je hem in tientallen bij de kringloop terug. In 1965 als officiële single uitgebracht en alsnog een redelijke hit voor Wim Sonneveld.
(Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief / Anefo)