Op zaterdag zou Toon Hermans de honderdjarige leeftijd hebben bereikt. In de media wordt deze maand veel aandacht besteed aan de legendarische Limburger en daar willen we zeker niet bij achterblijven.
Hoewel de Limburger zichzelf niet als cabaretier beschouwde, maar eerder als clown, wordt hij tot de Grote Drie van het Nederlandse cabaret gerekend, samen met Wim Sonneveld en Wim Kan. Net als Sonneveld scoorde Toon Hermans vijf hits in de Nederlandse Top 40. Die vijf hits hebben we aangevuld met nog eens vijf Top 40-hits die zijn geschreven door of geïnspireerd op werk van Toon.In deze top 10 vind je niet zijn prachtige klassiekers terug als 24 Rozen, Café Biljart, Dit Is Een Plek Om Lief Te Hebben en Vier Maten Glimlach (De Appels Op De Tafelsprei). Die zie je deze week vast nog wel op televisie voorbijkomen. We duiken nu even in zijn commerciële successen. Sommige zijn we vergeten. Sommige kennen we nog steeds. Maar in ieder geval: ze zijn allemaal vrolijk en kolderiek!
1. MIEN WAAR IS MIJN FEESTNEUS? - Toon Hermans (1968, 352 punten, #1)
Op 12 januari 1968 was Toon Hermans te gast in een van de eerste kleurenuitzendingen op de Nederlandse televisie. In Voor De Vuist Weg zong hij zijn eerste carnavalsnummer Mien Waar Is Mijn Feestneus? Het liedje werd zo’n groot succes dat het een week later al in de Top 40 stond en drie weken voor carnaval al op de eerste plaats prijkte. Zelf zei Toon over het nummer: “Ze hebben mij in Limburg al zo vaak gevraagd eens een carnavalslied te schrijven, maar het lukte nooit totdat ik op een avond na de zesdaagse thuiskwam en dat liedje in een paar minuten opschreef.”
2. KIELE, KIELE, KIELE... - Toon Hermans en De Driedonken Blaaskapel (1969, 204 punten, #6)
Een jaar na het succes van ‘Mien’ moest er rond carnaval natuurlijk weer een opvolger komen. Die kwam er met een nummer over de bèèène van Helèèène en haar miniboerenkiel. Hierbij kreeg Toon begeleiding van de Drie Donken Blaaskapel uit het Brabantse dorp Den Dungen, vlak bij Den Bosch.
Kiele, Kiele, Kiele bereikte de top 10, maar de eerste plaats was ditmaal te hoog gegrepen. Wellicht was dit anders verlopen als de platenmaatschappij de A- en B-kant had omgedraaid. Op de B-kant stond namelijk het nummer Vogeltje Wat Zing Je Vroeg, dat in tegenstelling tot Kiele, Kiele, Kiele is uitgegroeid tot een evergreen.
3. DE WANDELCLUB- Sugar Lee Hooper (1995, 179 punten, #11)
In 1991 maakte de AVRO naar aanleiding van de 80e verjaardag van Annie M.G. Schmidt de televisiespecial “Een Nieuwe Jas” waarin liedjes van Annie M.G. Schmidt door bekende Nederlandse artiesten in een nieuw jasje werden gestoken. Het concept bleek succesvol en op 8 november 1994 kreeg Toon Hermans ‘Een Nieuwe Jas’ aangeboden. Voor het programma nam Sugar Lee Hooper een swingversie op van De Wandelclub. Toon Hermans was zeer enthousiast over deze uitvoering. Hij noemde het grote klasse en vond het arrangement fenomenaal. ‘Sugar Hooperpoeper’ kreeg van hem een 10.
4. SIEN- Toon Hermans (1966, 152 punten, #19)
Sien was in 1966 de eerste Top 40-hit voor Toon Hermans. Het nummer is afkomstig uit zijn vierde onemanshow, die op 4 januari 1963 in Maastricht in première ging. In een recensie in de Telegraaf werd al voorzichtig voorspeld dat Sien weleens een hit kon worden. Desondanks zou het nog drie jaar duren, voordat dit daadwerkelijk gebeurde. Op 27 februari 1965 werd de show voor het eerst in zijn geheel op televisie uitgezonden en haalde de uitzending een recordkijkdichtheid van maar liefst 95,5%. Op 28 december werd de show nogmaals vertoond en hierna werd de ode aan de Hollandse boerenmeid op single uitgebracht. In april 1966 bereikte Sien de 19e plaats in de Nederlandse Top 40.
5. DE WANDELCLUB- Jasperina De Jong (1967, 88 punten, #20)
Toon Hermans nam nooit zelf een versie op van De Wandelclub (zie ook nummer 3). Hij schreef het nummer voor zijn bioscoopfilm Moutarde Van Sonaansee uit 1959. In die film speelde hij niet alleen de hoofdrol, hij regisseerde hem ook, schreef het scenario en de muziek en schilderde zelfs de decors. In de film wordt De Wandelclub gezongen door een voorbijmarcherende dameswandelclub. Daarna is ook een instrumentale versie van het liedje te horen. Het nummer verscheen op de soundtrack van de film, die op mini-LP werd uitgebracht. Pas 7½ jaar later werd het lied over Jo met de banjo en Lien met de Mandolien voor het eerst een hit. Jasperina De Jong scoorde er haar enige Top 40-notering mee.
6. HEB JE NOG EEN BLOEMETJE VOOR M'N KNOOPSGAT, SCHAT?- Toon & Herman (1971, 78 punten, #20)
Nee, niet Toon Hermans, maar Toon & Herman scoorden een Top 40-hit met Heb Je Nog Een Bloemetje Voor M’n Knoopsgat, Schat?. Dat was het gevolg van een relletje in de platenwereld. Toon Hermans’ originele uitvoering van Heb Je Nog ’n Bloemetje was namelijk allen verkrijgbaar in de platenzaak van Toons zoon Maurice en bij V&D. Alle andere platenhandelaren verweten hem daarom broodroof en oneerlijke concurrentie. Platenmaatschappij Dureco speelde handig op dit relletje in door een cover van het nummer uit te brengen, die gezongen werd door het fictieve duo Toon & Herman. Radio Veronica besloot deze cover in de Top 40 te zetten en de versie van Toon Hermans te boycotten. Achter het duo Toon & Herman gingen de Bredase producers John Krispijn en Pierre Kartner schuil. Die laatste scoorde daarmee zijn eerste Top 40-hit. Drie weken daarna scoorde hij al zijn tweede hit, toen onder de naam Vader Abraham.
7. TANGO BLUE (IK VOEL ME ZO BEKLEMD...)- Toon Hermans (1967, 42 punten, #30)
Toon Hermans had in de loop der jaren al verschillende albums uitgebracht, maar dit waren steeds platen met hoogtepunten, zowel conferences als liedjes, uit zijn onemanshows. Eind 1967 nam Toon voor het eerst een volledig album op met daarop alleen maar liedjes, opgenomen in stereo en begeleid door een 52 man tellend studio-orkest. Dit album kreeg als titel Toon Hermans ’68. Ter promotie van dit album werd Tango Bleu (Ik Voel Me Zo Beklemd …) als single uitgebracht. Dit nummer was afkomstig uit zijn vijfde onemanshow Tien Toon! die op 21 februari 1966 in première was gegaan. Toen deze show op 23 december 1967 voor het eerst op televisie werd uitgezonden, stond Tango Bleu al voor de derde week in de Top 40.
8. WAT RUIST ER DOOR HET STRUIKGEWAS- Franky Boy (1989, 20 punten, #30)
Veel conferences van Toon Hermans zijn legendarisch geworden en zijn door de jaren heen talloze keren op televisie herhaald. Bij uitspraken als “Leg neer die bal”, “Duif is dood”, “Mevrouw Loof… …hutjes” en ”Snieklaas” denk je direct aan Toon Hermans. Misschien wel zijn allerbekendste conference komt uit zijn negende onemanshow uit 1979. Daarin speelt hij de Osse onderwijzer Frits Verkade, die met zijn gitaar komt ‘proefzingen voor de tv’. Hij brengt het liedje Wat Ruist Er Door Het Struikgewas, maar raakt na de eerste regel de tekst al kwijt. Deze conference inspireerde de Weertse carnavalszanger Franky Boy, die op zijn single Wat Ruist Er Door Het Struikgewas wel zou willen weten wat er nu eigenlijk door het struikgewas ruiste. Voor die ene regel werd Toon Hermans keurig op het etiket vermeld als componist. Met carnaval 1989 werd het nummer een bescheiden Top 40-hit.
9. MARIE- Toon Hermans (1966, 2 punten, #39)
Veel van de vrouwen die Toon Hermans bezingt hebben traditionele Nederlandse namen. Zo zagen we hierboven al Mien en Sien en uit zijn onemanshows kennen we nog Rosie en Tango Truus. Aan dit rijtje kan ook de naam Marie worden toegevoegd. In het gelijknamige liedje bezingt Toon zijn liefde voor Marie terwijl hij haar helpt met de afwas. Hij bewondert haar, omdat zij zo eenvoudig is gebleven. In 1966 bereikte Marie de Top 40, maar het nummer stond slechts één weekje in de lijst, niet hoger dan de 39e plaats.
10. WAAR IS DE NEUS VAN TOON?- Thijs Van Der Molen (1968, 2 punten, #39)
Met de laatste notering uit deze top 10 is de cirkel rond. We begonnen met Mien Waar is Mijn Feestneus? en we eindigen ook weer met een feestneus. Waar Is De Neus Van Toon? van de Bredase zanger Thijs Van Der Molen is een soort vervolg op Toons nummer 1-hit, waarin Toon op zoek gaat naar zijn neus en uiteindelijk een nieuwe koopt. Het nummer werd geschreven door Louis van der Kaa, John Krispijn en Pierre Kartner. Die laatste twee kennen we inmiddels ook als de Toon & Herman die in 1971 een hit scoorden met de cover van Heb Je Nog Een Bloemetje. Thijs Van Der Molen was overigens niet de enige artiest die mee wilde liften op het succes van Mien Waar Is Mijn Feestneus?. Rond dezelfde tijd bracht Ria Valk een single uit met de titel We Hebben De Feestneus Van Toon Gevonden. Deze single kwam echter niet verder dan de Tipparade.
(15-12-2016)