De 21-jarige Tyla uit Johannesburg maakt deze week haar Top 40-debuut met Water. Daarmee is ze de zesde zangeres uit Zuid-Afrika die een Top 40-hit scoort. Van haar vijf voorgangers scoorden er twee een nummer 1-hit. Wie dat waren, lees je in onderstaand lijstje.
1. Nomcebo - 654 punten
De Zuid-Afrikaanse producer Master KG maakte de beat voor Jerusalema al in 2019. Vervolgens vroeg hij aan gospelzangeres Nomcebo Zikode om een spirituele tekst voor het nummer te schrijven. De vertaling van de tekst bevat regels als “Jeruzalem is mijn thuis” en “Mijn koninkrijk is niet hier”, zinnen die net zo goed uit een psalm afkomstig kunnen zijn. Tot nu toe niet echt typische ingrediënten voor een Top 40-hit. Het wereldwijde succes van Jerusalema hebben Master KG en Nomcebo dan ook vooral te danken aan Fenómenos do Semba. De leden van deze Angolese dansgroep plaatsten op 18 februari 2020 een filmpje op YouTube waarin ze een dansje uitvoeren op het nummer. Daarin houden de dansers een bord eten vast en eten ze schijnbaar nonchalant door tijdens het dansen. De video ging vervolgens viraal en ontketende de Jerusalema-challenge. Over de hele wereld werd het dansje nagedaan door allerlei verschillende beroepsgroepen. Daarbij ontwikkelde de choreografie zich wel. Zo werd het element van de borden met eten al gauw weggelaten. Door de challenge ontstond natuurlijk belangstelling voor het nummer en voilà, een wereldhit was geboren. In oktober en november 2020 stond Jerusalema vijf weken op nummer 1 in de Top 40. Dankzij hun ene hit groeiden Master KG en Nomcebo bijna uit tot de succesvolste Zuid-Afrikaanse artiesten uit de Top 40-geschiedenis. Dat record staat al sinds 1978 op naam van de meidengroep Clout. Nomcebo mag zich echter wel de succesvolste Zuid-Afrikaanse zangeres uit de Top 40-geschiedenis noemen.
2. Margaret Singana - 327 punten
In 1989 zorgde een onverwacht televisiesucces voor de eerste en enige Top 40-hit van Margaret Singana. Veronica zond die zomer de Zuid-Afrikaanse televisieserie Shaka Zulu, over de gelijknamige 19e-eeuwse Zoeloekoning, uit. Net als de serie werd ook het lied dat tijdens de aftiteling te horen was een groot succes. Dat was het door Margaret Singana gezongen We Are Growing. Margaret Singana werd in 1938 in het Zuid-Afrikaanse Queenstown geboren. Na eerst een periode te hebben gewerkt als dienstmeid, brak ze begin jaren 70 door als zangeres. In 1978, op het hoogtepunt van haar carrière, kreeg ze een beroerte en belandde ze in een rolstoel. Hierdoor werd het moeilijk voor haar om nog op te treden. Na haar beroerte heeft ze weinig nieuw materiaal meer opgenomen, maar toen ze midden jaren 80 gevraagd werd om het titellied van Shaka Zulu in te zingen, zei ze ja. We Are Growing is een cover van de traditional Pass The Calabash (Hamba Bikele) dat in 1977 verscheen op haar album Tribal Fence. In 1989, nadat de serie op de Nederlandse televisie was uitgezonden, steeg We Are Growing naar de eerste plaats en werd Margaret Singana de eerste Zuid-Afrikaanse act met een nummer 1-hit in de Top 40. Het zou het laatste hoogtepunt uit haar carrière worden. Haar gezondheid ging achteruit en in 2000 overleed ze na een lang ziekbed. Uit eer voor de legendarische zangeres werd er in 2004 een straat in Johannesburg naar haar vernoemd.
3. Miriam Makeba - 232 punten
De eerste Zuid-Afrikaan die in de Top 40 heeft gestaan, is Miriam Makeba. Zij is ongetwijfeld de beroemdste zangeres die het land ooit heeft voortgebracht. In 1959 brak Miriam Makeba internationaal door dankzij een optreden op de Amerikaanse televisie. De Zuid-Afrikaanse overheid van destijds was echter helemaal niet blij met haar. Hoewel ze zich in interviews niet vaak over politieke zaken uitliet, bezong ze in haar songs vaak de ellende die werd veroorzaakt door het apartheidsregime. Tussen 1960 en 1990 was ze zelfs niet meer welkom in haar eigen land en leefde ze in ballingschap in onder meer de Verenigde Staten en Guinee. In 1967 bereikte Miriam met het vrolijke Pata Pata de Top 40. Het is tot op heden de enige Top 40-hit die wordt gezongen in het Xhosa. Dat is na het Zoeloe de op een na meest gesproken taal van Zuid-Afrika, die onder meer opvalt door haar klikletters. Zo'n klikklank is al meteen te horen in het eerste woord van de tekst: "Saguquga". Pata Pata haalde op een haar na de top 10. Dankzij dit nummer werd Miriam wel de succesvolste Zuid-Afrikaanse act in de Top 40, totdat deze titel in 1978 werd overgenomen door Clout. Deze meidengroep heeft het record nu nog steeds op haar naam staan. In 2008 overleed Miriam Makeba en vijf jaar later werd zij geëerd met een Google Doodle. Zij was de eerste Top 40-zangeres die deze eer te beurt viel.
4. Thembi - 207 punten
Thembi Zikhali is afkomstig uit Kagiso, een township ten westen van Johannesburg. Midden jaren 70 werd ze ontdekt door de Belgische producer Jean Kluger, die niet veel later veel succes zou hebben met acts als Plastic Betrand, Ottawan en de Gibson Brothers. Ondanks dat zij niet actief was als zangeres, liet hij haar het nummer A.I.E. (A Mwana) inzingen. Het werd uitgebracht als single van de Belgisch-Congolese groep Black Blood, waar zij vanaf dat moment deel uitmaakte. Dit nummer bereikte in 1975 de Tipparade en werd een bescheiden hit in onder meer België en Duitsland. Thembi gaf met deze groep wel televisieoptredens over de hele wereld. Na een paar jaar viel de groep uit elkaar, maar Jean Kluger gaf Thembi wel de kans om een soloalbum op te nemen. Op dit album stond onder meer een discoversie van het Zuid-Afrikaanse Pata Pata (zie hierboven), maar ook de medley Take Me Back To The Old Transvaal. Deze medley bestond uit de Afrikaanstalige (de taal van de witte Afrikaners) volksliedjes Suikerbossie, Die Boere en Sarie Marais. Dankzij deze hit werd Thembi de tweede Zuid-Afrikaanse zangeres in de Top 40 en de eerste Zuid-Afrikaan met een top 10-hit. Themi bereikte met Take Me Back To The Old Transvaal in de zomer van 1977 namelijk de derde plaats. Na de jaren 70 is er niets meer van Thembi op muzikaal vlak vernomen. Tegenwoordig woont Thembi weer in Johannesburg, waar ze onder meer actief is (geweest) als postbode.
5. Dilana Smith - 64 punten
In de hele Top 40-geschiedenis zijn slechts twee Zuid-Afrikaanse acts geweest die meer dan één hit hebben gescoord. De ene is de meidengroep Clout, met vier hits niet toevallig ook de succesvolste Zuid-Afrikaanse Top 40-act. De andere is Dilana Smith. Deze rockzangeres werd op 10 augustus 1972 geboren in Johannesburg, maar verhuisde rond haar 24e naar Erica, een dorpje ten zuiden van Emmen. Daar richtte ze de groep Cazmelion op. In 2000 kreeg ze de kans om een soloalbum op te nemen. Dat werd Wonderfool, met daarop twee nummers die de Top 40 bereikten: Do You Know en To All Planets. Dat laatste nummer werd gebruikt uit titelsong voor de film Lek. Toen To All Planets in de Top 40 stond, woonde Dilana al niet meer in Nederland. Ze was de liefde gevolgd en zo in het Schotse Aberdeen terechtgekomen. Hoewel ze na haar twee bescheiden hitjes nooit meer in de Nederlandse Top 40 heeft gestaan, heeft Dilana nadien niet stilgezeten. In 2006 eindigde ze al tweede in de Amerikaanse talentenjacht Rock Star: Supernova, waar een vocalist werd gezocht een rockgroep met beroemde muzikanten. Na haar deelname aan dit programma scoorde ze een grote hit in IJsland met haar cover van Roxanne. Na enkele jaren in Los Angeles te hebben gewoond, verhuisde ze in 2013 terug naar Nederland, waar ze in 2016 meedeed aan het zevende seizoen van The Voice Of Holland. Daar schopte ze het tot The Knockouts. Dilana treedt nog steeds met grote regelmaat op in ons land.
6. Tyla - 6 punten
Deze week mogen we de zesde Zuid-Afrikaanse zangeres in de Top 40-annalen bijschrijven. Tyla scoort deze week haar eerste Top 40-hit door op nummer 35 binnen te komen met haar afrobeatsnummer Water. Het nummer is populair geworden door de danschallenge die onlosmakelijk met Water verbonden is. Daarmee is Tyla na Nomcebo de tweede Zuid-Afrikaanse zangeres die haar Top 40-succer voor een groot deel te danken heeft aan een danschallenge. Dit dansje werd in de zomer van 2023 door Tyla zelf geïntroduceerd, waarna het viraal ging op TikTok. De muziek van Water is op dit moment al in meer dan 600.000 TikTokfilmpjes gebruikt. In het originele dansje schudt Tyla flink met haar heupen, terwijl ze met een flesje water over haar schouder heen op haar billen giet. De meeste mensen die het dansje nadoen, gebruiken overigens geen water. In het Verenigd Koninkrijk is Water inmiddels naar de top 10 gestegen en ook in de Zuid-Afrikaanse hitlijst van Billboard heeft ze een top 10-hit te pakken. Zo ver is Tyla in Nederland nog niet, maar wie weet wat de toekomst voor deze 21-jarige zangeres uit Johannesburg nog in petto heeft.