Noano, alias de rappende PSV'erNoa Lang, is met zijn single Damage binnengekomen in de Top 40. Zijn samenwerking met Ronnie Flex debuteert op nummer 32 en is daarmee de klapper van de week. Noa is de zevende eredivisievoetballer met een hit in de Nederlandse Top 40.
1. Ruud Gullit
413 punten - hits met Not The Dancing Kind en South Africa
De succesvolste zingende voetballer uit de Top 40-geschiedenis is Ruud Gullit. Hij speelde tussen 1979 en 1987 voor FC Haarlem, Feyenoord en PSV. Daarna vertrok hij naar Italië, waar hij voor AC Milan en Sampdoria uitkwam. Hij eindigde zijn spelerscarrière bij het Engelse Chelsea. In de tussentijd kwam hij 66 keer uit voor het Nederlands elftal en werd hij tweemaal uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld.
In 1984, toen Gullit nog voor Feyenoord speelde, dook hij plotseling op in de Top 40 met het reggaeliedje Not The Dancing Kind. In de media kreeg hij hierop kritiek, omdat hij zich te veel met andere zaken zou bezighouden. In een interview verklaarde hij geen seconde spijt had van zijn muzikale uitstapje, omdat hij wel eens in de huid van een zanger wilde kruipen. Hij beloofde echter wel dat het om een eenmalig project ging.
Dat bleek vier jaar later niet helemaal waar, want toen scoorde hij samen met de band Revelation Time een top 3-hit met South Africa. Het moet echter gezegd dat de rol van Gullit op die single maar zeer beperkt was. Op de dag dat het nummer de top 10 binnenkwam, zette Gullit de kroon op zijn werk. Samen met de rest van Het Nederlands elftal werd hij Europees kampioen voetbal.
2. Barry Hughes
201 punten - hits met Ik Wil Op M’n Kop Een Kamerbreed Tapijt en Dat Had Je Nou Niet Moeten Doen / Happy With Barry
The Jackson 5 werden ontdekt door Gladys Knight, Jacques Herb werd ontdekt door Pierre Kartner, en Ruud Gullit werd ontdekt door… Barry Hughes. Zo staan ontdekking en ontdekker toevallig achter elkaar in dit overzicht.
Uiteraard is Barry Hughes zijn ontdekker op sportief gebied en niet op muzikaal gebied. Barry Hughes was in 1979 trainer van Haarlem toen hij de 16-jarige Gullit naar zijn club haalde. Hughes werd vooral bekend van zijn trainersloopbaan, maar begin jaren 60 speelde de excentrieke Welshmen twee seizoenen in de eredivisie voor de Amsterdamse club Blauw-Wit. En niet onverdienstelijk, want in het seizoen ’61-’62 werd Blauw-Wit, met Barry Hughes als centrale middenvelder, derde in de eredivisie. Daardoor mocht de club voor de enige keer in haar bestaan Europees voetbal spelen. In 1966 maakte Hughes op 28-jarige leeftijd de overstap van speler naar trainer.
De showbizz was hem niet vreemd. In 1965 trouwde hij met presentatrice Elles Berger en in 1979 kreeg hij zijn eigen televisiequiz. Met zijn Engelse accent en zijn grijze geruite pet was hij een opvallende verschijning op het veld en op televisie. Zijn grootste hit ging over wat er onder die pet zat: zijn kale hoofd. Met de carnavalskraker Ik Wil Op M’n Kop Een Kamerbreed Tapijt haalde hij de zevende plaats in de Top 40. In die hit was ook een rol weggelegd voor het rolfluitje waarmee hij zijn Duitse collega-trainer Georg Keßler tijdens een wedstrijd tegen AZ'67 in 1979 belachelijk had gemaakt. Aan dit incident zou de trainer zijn leven lang herinnerd blijven worden.
Later in de jaren 80 bracht de trainer nog verschillende carnavalssingles uit, waarvan de dubbele A-kant Dat Had Je Nou Niet Moeten Doen / Happy With Barry in 1988 nog een klein hitje werd. Barry overleed op 2 juni 2019 op 81-jarige leeftijd.
3. Hans Kraay Jr.
177 punten - hits met Hep Ie Luis? en Er Zal D’r Altijd Eentje Winnen
Net als Barry Hughes is Hans Kraay Jr. actief geweest als voetballer, trainer, televisiepresentator en heeft hij in de Top 40 gestaan. Hij maakte zijn eredivisiedebuut in 1979 bij Excelsior. In de jaren daarna wisselde hij vaak van club. Zo speelde hij onder andere voor FC Haarlem, NAC, De Graafschap. Hij speelde ook enkele seizoenen in het buitenland.
In 1997 zette de inmiddels 37-jarige Hans Kraay Jr. bij de Oost-Vlaamse eersteprovincialeploeg FCN Sint-Niklaas een punt achter zijn voetbalcarrière. Hij was toen al enkele jaren actief in de media. Hij had een eigen rubriek in TV Sport op Veronica, presenteerde het amusementsprogramma Man O Man en kreeg met Sportnieuws Café een eigen programma op Sport 7. Toen die zender ter ziele ging, verhuisde hij naar SBS6 waar hij het programma It’s My Life mocht presenteren.
Het is de gelijknamige hit van Dr. Alban die hem de inspiratie gaf voor zijn eerste Top 40-hit. Op de melodie van dat nummer zingt hij Hep Ie Luis naar een bescheiden 38e plaats. Een dag nadat die single de Top 40 binnenkwam, vond de Slag bij Beverwijk plaats, waar Ajax- en Feyenoordhooligans elkaar te lijf gingen en zelfs een dodelijk slachtoffer viel. Als reactie nam Hans Kraay het nummer Er Zal D’r Altijd Eentje Winnen op. Hiermee scoorde hij twee maanden na het matige succes van Hep Ie Luis? een overtuigende top 3-hit.
4. Gijp
52 punten - hit met Geef Me Hoop Jomanda
Een Top 40-hit opende blijkbaar de deuren voor een plekje aan tafel bij Voetbal Inside, de voorganger van de populaire SBS6-talkshow Vandaag Inside. Hans Kraay Jr. was tussen 2008 en 2021 regelmatig te gast in dat programma. Presentator Wilfred Genee en Johan Derksen hebben ook ooit een poging tot Top 40-succes ondernomen, maar hun singles Nederland Is Helemaal Oranje en Helden kwamen in 2012 allebei niet verder dan de Tipparade. Wat Derksen en Genee niet lukte, lukte René van der Gijp wel, maar al lang voordat Voetbal Inside bestond.
In 1978 debuteerde Gijp in de eredivisie als middenvelder bij Sparta. Daar werd hij twee seizoenen lang getraind door Barry Hughes, voor wie hij veel bewondering had. Na Sparta speelde hij nog bij PSV en SC Heerenveen en bij drie buitenlandse ploegen in België en Zwitserland. Gijp speelde tussen 1982 en 1987 vijftien interlands. Zowel in Oranje als in PSV heeft Gijp samen gespeeld met Top 40-collega Ruud Gullit.
In de aanloop naar carnaval 1995 scoorde Gijp een Top 40-hit met Geef Me Hoop Jomanda. Het nummer op melodie van Eddy Grants Gimme Hope Jo’Anna gaat over het medium Jomanda uit Tiel, die begin jaren 90 veel opzien baarde door haar wonderbaarlijke genezingen van mensen. Het nummer bereikte de 28e plaats.
Twee jaar eerder ondernam Gijp ook al een poging om in de Top 40 te komen. Met langebaanschaatser Ben van der Burg vormde hij toen het feestduo Koek + Zopie, maar hun single Leve De Lol bleef steken in de Tipparade.
5. Johan Cruijff
51 punten - hit met Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei)
Het is 3 april 1969 als Johan Cruijf in de GTB-studio in Den Haag voor de microfoon staat. Het idee dat Johan Cruijf een singletje zou opnemen, kwam van producer Freddy Haayen. Peter Koelewijn schreef een tekst over een bokser die tijdens een wedstrijd uit de ring geslagen wordt en het vervolgens ook nog eens rake klappen krijgt van een ober en zijn echtgenote. Het carnavaleske liedje kreeg de titel Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei).
Volgens Peter Koelewijn was Cruijff bij de opnamesessie ontzettend zenuwachtig en kon hij totaal niet zingen. Om hem wat te kalmeren gaven ze hem een paar cola-tics, waarna de Ajacied helemaal los kwam. Daarna lukte het wel om een geschikte opname van het liedje te maken. Een paar weken later bereikte het liedje de Top 40. Hoewel de verwachtingen hoger waren, kwam het liedje niet verder dan de 21e plaats. In totaal werden er zo’n tien duizend exemplaren van verkocht.
Maar vijf jaar later kreeg het verhaal nog een staartje. In 1973 was Cruijff inmiddels verhuisd naar FC Barcelona waar hij binnen de kortste keren vereerd werd als een afgod. Koelewijn kreeg toen het idee om aangepaste versie van het nummer met Spaanstalige coupletten op te nemen. De Spaanse platenmaatschappij reageerde direct enthousiast, maar wilde alleen de oorspronkelijke opname zonder aanpassingen uitbrengen. In 1974 verscheen die uitgave voor de Spaanse markt met een hoesje in de clubkleuren van Barcelona. Er werden daar uiteindelijk meer exemplaren van de single verkocht dan in Nederland, zo’n 25.000.
6 Rio (Ryan Babel)
26 punten - hit met Eeyeeyo
Na Hans Kraay hebben er geen zingende voetballers meer in de Top 40 gestaan. In de 21e eeuw ontstond er wel een nieuw fenomeen: rappende voetballers. In 2005 was Ryan Babel onder de naam Rio te horen op 1-2tje, een albumtrack van Het Land Van van Lange Frans & Baas B. Begin 2008 volgde er een samenwerking met de Rotterdamse rapper U-Niq en collega-voetballer Royston Drenthe. Hun nummer Tak Taki bereikte echter niet de Top 40.
Een paar maanden na Tak Taki maakte Ryan Babel echter alsnog zijn debuut in de Top 40. Hij rapte namelijk een verse mee op de track Eeyeeyo van Darryl. Op die track waren overigens ook Ali B en thaiboksster Soumia Abalhaya te horen. Eeyeeyo was het themanummer van Mission Olympic, een jaarlijks sporttoernooi voor schoolteams dat tegenwoordig wordt georganiseerd onder de naam Olympic Moves.
Op het moment van zijn Top 40-hit speelde Ryan bij Liverpool, maar tussen 2004 en 2007 had hij drie seizoenen bij Ajax gespeeld. Andere clubs waar hij later voor zou uitkomen, zijn het Duitse Hoffenheim en de Turkse clubs Kasımpaşa, Beşiktaş en Galatasaray. In 2023 zette hij een punt achter zijn voetbalcarrière.
Hoewel de muzikale carrière van Ryan Babel lange tijd op een laag pitje stond, bracht hij een paar weken na zijn laatste interland in 2021 plotseling een nieuwe single uit: Young Champ. In de maanden daarna volgden nog twee singles en zelfs een heel album, dat hij samen maakte met de Nederlandse producer Diztortion. Het album The Autobiography - Chapter 1 leverde geen Top 40-hits op, maar beschrijft wel het levensverhaal van de muzikale voetballer. Ryan Babel mag zich met 69 caps de Top 40-artiest noemen met de meeste interlandwedstrijden op zijn naam.
7. Noano (Noa Lang)
9 punten - hit met Damage
Met Ruud Gullit zagen we al ooit een Top 40-voetballer die voor Feyenoord en PSV is uitgekomen. Oer-Ajacied Johan Cruijff kwam aan het eind van zijn carrière nog een jaartje voor Feyenoord uit, maar tussen de bovenstaande voetballers staat er geen een die ooit voor Ajax én voor PSV heeft gespeeld. In dat gat springt Noa Lang. De 25-jarige vleugelspeler debuteerde in 2018 bij Ajax en speelde daarna bij FC Twente en Club Brugge. Sinds 2023 staat hij bij PSV onder contract.
Noa Lang, die muziek maakt onder de naam Noano, is waarschijnlijk de enige Top 40-voetballer die op het veld promotie heeft gemaakt voor zijn hit. Twee weken geleden hield hij na zijn doelpunt tegen PEC Zwolle een shirt in de lucht met daarop de naam Noano en het rugnummer '9+1'. Daarmee verwees hij naar de tekstregel "Je bent een 9+1 als mijn rugnummer" uit zijn nummer Damage. Normaal speelt Noa Lang met rugnummer 10. Eerder die week schreeuwde hij tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain ook al eens "Noano is the baddest" naar de camera. Ook dat is een line uit die track.
Damage, een samenwerking met Ronnie Flex, is overigens niet de eerste single van Noano. Een jaar geleden bracht hij al de track 7K Op Je Feestje uit. Deze collab met rapper en amateurvoetballer Antybanty strandde in de Tipparade.
Noa Lang is na Ruud Gullit en Gijp de derde PSV'er met een Top 40-hit. Het enige verschil met zijn voorgangers is dat zij op dat moment al bij een andere club speelden of hun voetbalcarrière beëindigd hadden. De enige andere voetballer in dit overzicht die op het moment van zijn hit voor een Nederlandse club speelde, was Johan Cruijff. Noa Lang is na Johan Cruijff, Ruud Gullit, Gijp en Ryan Babel de vijfde Top 40-artiest die ooit in Het Nederlands Elftal heeft gespeeld.
Naast deze zeven solo-‘artiesten’ scoorde Frank Kramer in 1976 een nummer 2-hit met Standing On The Inside als lid van de formatie Full House. Verder stonden er ook ooit selecties van Feyenoord, Ajax, FC Den Bosch en het Nederlands Elftal in de Top 40. De selectie van de Engelse club Nottingham Forrest overigens ook, maar dat is geen Nederlandse eredivisieclub. Een paar voetballers hadden wat minder geluk en bleven met hun single in de Tipparade hangen. Dat waren de Volendamse Ajax-broers Gerrie en Arnold Mühren en kortstondig Dordrecht ’90-speler John De Bever. De bekende voetbalscheidsrechter Frans Derks, die beroemd werd dankzij zijn korte broekje, haalde zelfs tweemaal de Tipparade. Dries Roelvink heeft ook betaald voetbal gespeeld, maar deed dat in de eerste divisie (rond 1980 bij FC Amsterdam).