Wat Wil Je Van Mij van de Vlaamse zanger Metejoor is een groot succes in ons land. Zijn samenwerking met de Nederlandse Hannah Mae stijgt deze week met superstip naar de vijfde plaats. Hoe bijzonder is het eigenlijk dat een Vlaamse zanger zo goed scoort in Nederland. Dat zochten we eens uit.
Er zijn heel wat Nederlandse zangers die in Vlaanderen in de top 10 hebben gestaan met Nederlandstalige hits. Te veel om op te noemen eigenlijk. De laatste keer was anderhalve maand geleden. Toen haalde Ronnie Flex (samen met Kris Kross Amsterdam en Zoë Tauran) de achtste plaats in de Ultratop 50 met Adrenaline.
Omgekeerd gebeurt dat veel minder vaak. De laatste keer dat een Vlaamse zanger met een Nederlandstalige hit de top 10 haalde in Nederland, is meer dan 30 jaar geleden. Dat nummer werd nog uitgebracht op vinylsingle. In totaal is het slechts een handjevol Vlaamse mannen gelukt om een Nederlandstalige top 10-hit te scoren in ons land. Letterlijk, want het zijn er precies vijf. Die zetten we hieronder voor je op een rijtje, van nieuw naar oud.
1. Metejoor
voorlopig 5e plaats in 2023 met Wat Wil Je Van Mij (duet met Hannah Mae)
In Vlaanderen staat zijn nummer al 17 weken onafgebroken in de top 10. Het zou zelfs binnenkort nog op nummer 1 kunnen komen, want het nummer steeg vorige week van 3 naar 2. In ons land is Wat Wil Je Van Mij pas de tweede hit voor Joris Van Rossem, zoals Metejoor eigenlijk heet. In 2021 scoorde hij al eens een bescheiden hitje met 1 Op Een Miljoen, een samenwerking met Babet. In zijn eigen land heeft hij al wat langer succes. In de zomer van 2019 maakte hij zijn Ultratopdebuut met het nummer Horizontaal, maar daar betekende 1 Op Een Miljoen ook zijn definitieve doorbraak. Het bereikte de eerste plaats in de Ultratop 50 en sindsdien hebben zijn vijf volgende hits allemaal de top 10 gehaald in die lijst. Daartussen zaten nog meer samenwerkingen met Nederlandse artiesten: Rendez-Vous met Emma Heesters en Kijk Ons Nou met Snelle. Hij scoorde echter ook twee solo-top 10-hits en we zijn benieuwd of hem dat in Nederland binnenkort ook zal lukken.
2. Raymond Van Het Groenewoud
1e plaats in 1991 met Liefde Voor Muziek
Raymond Van Het Groenewoud had als twee keer eerder in de Top 40 gestaan, maar een top 10-hit zat er bij J'veux De L'amour (1980) en Chachacha (1981) niet in. Een dikke negen jaar na die laatste hit pakte Raymond toch nog zijn eerste en enige top 10-notering in ons land. Dat deed hij met Liefde Voor Muziek, een bewerking van de gospel Let Us Go Back To The Old Landmark, die eind jaren 40 geschreven werd door de baptistische predikant W. Herbert Brewster. Deze gospel werd vooral bekend dankzij de film The Blues Brothers uit 1980, waarnaar Raymond In Het Groenewoud in het nummer ook verwijst. In de Vlaamse BRT Top 30 heeft Liefde Voor Muziek nooit genoteerd gestaan. Dat komt omdat tussen 1988 en 1992 Vlaamse producties in een aparte Vlaamse Top 10 werden gezet en niet in de reguliere lijst werden opgenomen. Anders zou het het ook daar beslist een nummer 1-hit zijn geworden, want in de concurrerende hitlijsten van Humo en VTM haalde het nummer wel de eerste plaats.
3. Will Tura
10e plaats in 1981 met Hopeloos
Vraag en Belg wat de grootste hit is van Will Tura en je zult antwoorden krijgen als Eenzaam Zonder Jou, Draai 797204, Mooi 't Leven Is Mooi of een van de vele andere grote hits die inmiddels 82-jarige zanger in eigen land scoorde. Met name in de jaren 60 en vroege jaren 70 reeg hij in Vlaanderen de top 10-hits aan elkaar. Als je alle Belgische hitlijsten vanaf 1959 zou meetellen, dan had Will Tura meer dan honderd hits op zijn naam staan. In Nederland blijft zijn succes echter beperkt tot één Top 40-hit. In 1981 haalde hij 10e plaats met het nummer Hopeloos. Daarvoor strandde hij zes keer in de Tipparade. Daar moet wel bij gezegd worden dat als de Top 40 voor 1965 al bestaan had, Eenzaam Zonder Jou en Draai 797204 waarschijnlijk ook wel genoteerd hadden gestaan. Zelf kon Will Tura niet verkaren waarom uitgerekend Hopeloos een grote hit werd in Nederland. "Dat is nu eenmaal het grote mysterie van dit vak," verklaarde hij in de zomer van 1981 in een interview met het Algemeen Dagblad. "Wel denk ik dat de tekst en vooral de muziek een heleboel mensen in Nederland heeft aangesproken."
4. Ivan Heylen
1e plaats in 1974 met De Wilde Boerndochtere
In de Vlaamse BRT Top 30 kwam hij niet hoger dan de vierde plaats, maar in Nederland scoorde Ivan Heylen een nummer 1-hit. Dat deed hij met De Wilde Boerndochtere, een lied over een verlegen jongeman die verliefd wordt op zijn buurmeisje dat hem niet ziet staan. Om haar te verleiden schrijft hij een liedje voor haar: "Hee, schoon wijveke, ge weet dat a gêre zie." Voor de meeste Nederlanders was het nummer niet goed te verstaan. Het is namelijk gezongen in het Oost-Vlaams dialect. De Wilde Boerndochtere is de enige dialecthit in bijna 60 jaar Top 40-historie die de eerste plaats heeft bereikt. Lange tijd leek het erop dat Ivan in ons land een eendagsvlieg zou blijven. Kort na zijn hit bereikten De Werkmens en Mijn Pintje de Tipparade, maar die wisten niet door te stromen naar de Top 40. Pas in 1982 scoorde Ivan zijn tweede Top 40-hit met de in het Standaardnederlands gezongen Jacques Brel-cover Jef. Dat nummer bereikte in Nederland de 25e plaats en werd in eigen land opvallend genoeg geen hit.
5. Louis Neefs
10e plaats met Margrietje (De Rozen Zullen Bloeien)
In de jaren 60 was Louis Neefs in korte tijd uitgegroeid tot een bekende zanger in Vlaanderen. In eigen land scoorde hij verschillende hits met Nederlandstalige liedjes en bij ons scoorde hij in 1962 een pre-Top 40-hit met het Duitstalige Ein Kleines Kompliment. Daarnaast genoot hij ook bekendheid doordat hij tweemaal als zevende eindigde op het Eurovisiesongfestival, in 1967 en in 1969. Begin jaren 70 dacht Louis aan stoppen, maar vanuit Nederland werd hij overgehaald om het eens in ons land te proberen. Met het lied Margrietje (De Rozen Zullen Bloeien) scoorde hij de grootste hit uit zijn carrière, zowel in Vlaanderen als in Nederland. In de BRT Top 30 bereikte hij de 2e plaats en in de Nederlandse Top 40 kwam hij tot nummer 10. De productie was geheel Nederlands. De tekst was van het echtpaar Toon en Mirjam Gispen en de muziek van Harry Van Hoof. Peter Koelewijn produceerde het nummer. Zelf was Louis overigens niet heel enthousiast over het nummer. Hij vond het te commercieel en daar wou hij eigenlijk niet aan toegeven. Mogelijk is dat de reden waarom Louis daarna geen hits meer heeft gescoord in ons land. Op 25 december 1980 kwamen Louis en zijn echtgenote Liliane samen om het leven bij een auto-ongeluk in Lier.