Maandag werd bekend dat de Britse zanger Roger Whittaker is overleden. Tussen 1967 en 1975 stond hij met 5 hits in de Nederlandse Top 40. Ter nagedachtenis aan Roger zetten we zijn 5 Top 40-successen hieronder op een rij.
1. I Don't Believe In If Anymore (1970)
Roger Whittaker heeft in eigen land nooit een nummer 1-hit gehad. In Nederland ook niet, al kwam hij in de zomer van 1970 wel heel dicht in de buurt. Met het door hem zelf geschreven antioorlogslied I Don't Believe In If Anymore stond hij in juli 1970 drie weken op nummer 2. Hij werd van de eerste plaats gehouden door de zomerhit In The Summertime van Mungo Jerry. In Vlaanderen had Roger meer geluk, want daar stond zijn nummer wel twee weken op de eerste plaats in de toenmalige BRT Top 30. Mogelijk was België daarmee het eerste land ter wereld waar hij een nummer 1-hit scoorde. In eigen kwam de Britse zanger met dit nummer niet verder dan de 8e plaats.
2. If I Were A Rich Man (1967)
In Engeland had Roger Whittaker tussen 1962 en 1966 al verschillende singles uitgebracht, maar die werden geen hits. Hij kreeg pas internationale bekendheid na zijn deelname aan het songfestival van Knokke van 1967, waar hij uiteraard deel uitmaakte van de Britse ploeg. De Britten wonnen het festival en Roger ging naar huis met de persprijs. Op 8 juli had hij If I Were A Rich Man, het beroemde nummer uit de musical Anatevka (Fiddler On The Roof) gezongen. Hij maakte zo'n grote indruk dat het nummer meteen als single werd uitgebracht. Dat gebeurde overigens alleen in Nederland. Buiten ons land en België werd het nummer geen hit. In de Nederlandse Top 40 bereikte If I Were A Rich Man in augustus 1967 de vierde plaats. Het was zijn enige hit in ons land die Roger niet zelf heeft geschreven.
3. The Last Farewell (1975)
Rogers grootste internationale succes was de hit The Last Farewell. Hij had dit nummer in 1971 opgenomen voor zijn album New World in the Morning, maar het werd pas een hit nadat het was opgepikt door een radio-dj in de Verenigde Staten. Daar bereikte The Last Farewell de 19e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en was hij zijn enige hitnotering. Na het succes in de Verenigde Staten werd het nummer ook in Europa een hit. In eigen land bereikte Roger met dit nummer in de zomer van 1975 de 2e plaats. Helaas voor hem zat de nummer 1-hit Sailing van Rod Stewart in de weg. In ons land bereikte The Last Farewell de 7e plaats en was het zijn laatste Top 40-hit. In Duitsland werd The Last Farewell juist zijn eerste hit. Nadat hij eind jaren 70 overschakelde naar Duitstalige repertoire, dat hij fonetisch uit zijn hoofd leerde, zou hij in dat land nog verschillende grote hits scoren, waaronder de top 3-hit Albany.
4. Mexican Whistler (1967)
If I Were A Rich Man (zie hierboven) was niet de eerste Top 40-hit van Roger Whittaker. Die eer is voor Mexican Whistler. Die single was vlak voor het Knokkefestival uitgebracht bij Columbia. Tijdens dit festival had hij de miljoenen televisiekijkers al verrast met het feit dat hij naast zingen ook uitstekend kon kunstfluiten. En dat was precies wat hij deed op de single Mexican Whistler. Op 22 juli 1967, een week na de finale, kwam Roger met dit zelfgeschreven nummer al de Top 40 binnen. If I Were A Rich Man, dat waarschijnlijk pas na het festival is opgenomen, kwam een week later binnen. Zo kon het gebeuren dat Roger op 12 augustus 1967 met zijn eerste twee hits tegelijk in de top 10 stond. Mexican Whistler deed het uiteindelijk niet zo goed als If I Were A Rich Man. Het bereikte de 9e plaats in de Top 40.
5. New World In The Morning (1970)
New World In The Morning was de opvolger van Rogers grootste hit I Don't Believe In If Anymore. Het is zijn enige Top 40-hit die niet de top 10 heeft gehaald. Het nummer strandde op de 24e plaats. In andere landen had deze song meer succes. In eigen land kwam hij tot nummer 17 en in de BRT Top 30 bereikte hij zelfs de 6e plaats. Het grootste succes had hij echter in Ierland, waar New World In The Morning zijn enige nummer 1-hit werd. De boodschap van het nummer is dat als je gelooft in een betere wereld, je beter vandaag in actie kunt komen dan morgenochtend. 'New world in the morning takes so long'.
Tot slot mogen we Mooi Was Die Tijd van Corry Konings niet ongenoemd laten. Dit nummer bereikte de 4e plaats in de Top 40 en groeide uit tot een van de grootste hits van 1990. Het nummer werd niet door Roger Whittaker geschreven, maar hij was wel de eerste die deze compositie opnam. Begin 1990 had de destijds 53-jarige zanger het uitgebracht onder de titel Schön War Die Zeit. De Nederlandse vertaling werd gemaakt door Cor de Vries. Door de jaren heen zijn er meer liedjes van Roger Whittaker naar het Nederlands, zoals Vreemdeling van Bonnie St. Claire (1982) en Albany van Frank & Mirella (beide covers van Rogers Duitse top 3-hit Albany), maar die kwamen geen van alle verder dan de Tipparade.
(Foto: JOKA Journalistinen kuva-arkisto / Markku Lepolan kokoelma / Museovirasto / Roger Whittaker / CC BY-SA 4.0)