Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 2 mei 1987.
Sailin' Home van Piet Veerman voor de vierde week op 1
Voor de vierde week voert Piet Veerman de Top 40 aan met Sailin' Home. De legendarische frontman van The Cats had al eerder een solohit gescoord: in 1975 kwam Rollin' On A River werd in 1975 Alarmschijf en kwam tot de negende plek. Daarna bereikte hij in 1976 met Living To Love You nog de Tipparade. Er werd bewust voor een andere producer gekozen, want het solowerk van Piet mocht niet te veel lijken op de sound van The Cats. Begin jaren 80 brengt de Volendammer nog het album Back To You uit, waarvan geen Top 40-hit komt.
Sailin' Home is de eerste single van het album Piet Veerman, dat later dit jaar zal verschijnen. Wat velen niet weten, is dat het een cover is van het nummer Zora van de Joegoslavische Neda Ukraden uit 1985. Aan de tekst werd gesleuteld door Alan Parfitt, die in de jaren 70 al verschillende nummers voor The Cats schreef. Nummers als Childrens Crusade, We Ain't Free en Nashville kwamen van zijn hand.
Sailin' Home voert deze week een Top 40 aan, die wordt getekend door de ramp met de veerboot Herald Of Free Enterprise, waarbij op 6 maart van dit jaar 193 mensen om het leven kwamen bij Zeebrugge. Omdat de platenmaatschappij van Piet Veerman weigerde om een clip bij Sailin' Home te maken, deed Veronica dat. Er werden daarbij beelden gebruikt uit de documentaire March 6, 1987, gemaakt door Pim Korver. Door de koppeling van de muziek met de actualiteit kwam Sailin' Home nog meer binnen bij het publiek. Veronica gebruikte het nummer daarnaast onder de ledenwerfcampagne van de omroep. "Feelin' young, feelin' strong" paste goed bij de Veronica-slogan "Je bent jong en je wilt wat".
Crockett's Theme stijgt de top 3 in
De Tsjechisch-Amerikaanse muzikant en componist Jan Hammer stijgt deze week van 4 naar 2 met het instrumentale Crockett's Theme, dat in de populaire serie Miami Vice zit. In Nederland wordt die uitgezonden door Veronica. De naam 'Crockett' verwijst naar het karakter van Don Johnson in de serie, politieagent James "Sonny" Crockett. Hij doet zich voor als drugrunner en bestrijdt op die manier de misdaad. Crockett werkt samen met zijn partner Ricardo "Rico" Tubbs, gespeeld door Philip Michael Thomas). De politieserie kluistert miljoenen kijkers aan de buis en is één van de grote successen van Veronica.
Crockett's Theme houdt deze week Let It Be van Ferry Aid achter zich. Het collectief, dat bestaat uit bekende Britse artiesten als Paul McCartney, Jaki Graham, Boy George, Mel & Kim, Mark Knopfler, Bonnie Tyler en Kate Bush, zamelt met de verkoop van de single geld in voor The Sun's Zeebrugge Disaster Fund. Dit fonds was opgericht door de Britse sensatiekrant The Sun, na de ramp met de Herald Of Free Enterprise. De krant organiseerde ook de opname van de track. The Sun had goedkope kaartjes voor de veerboot verkocht en dus waren er veel lezers onder de slachtoffers en heerste er een schuldgevoel bij het bedrijf.
U2 zakt de top 3 uit
De stijging van Crockett's Theme betekent vooral slecht nieuws voor de mannen van U2. Hun With Or Without You zakt de top 3 uit en komt op 4 terecht. De tekst beschrijft een moeilijke relatie tussen twee geliefden. Volgens Bono schreef hij het nummer dan ook als ode aan de liefde. "Er is niets zo revolutionair als twee mensen die van elkaar houden," zo legde uit in een interview. "Één omdat het tegenwoordig zo ongewoon is en twee omdat het zo moeilijk is om te doen". Zijn uitleg was een knipoog naar de huidige tijd, waarin steeds meer mensen het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en op zichzelf zijn aangewezen. Daarnaast is With Or Without You ook sterk autobiografisch: Bono schreef de tekst in 1986 aan de Côte d'Azur. Hij worstelde als getrouwde man met het wildere en vrijere muzikantenbestaan.
Boy George doet 't solo
In 1986 kwam er met een hoop gedonder een einde aan de band Culture Club, waarmee zanger Boy George grote hits scoorde als Do You Really Want To Hurt Me (1982), Karma Chameleon (1983) en The War Song (1984). Het overmatige drugsgebruik van George en de verbroken relatie met drummer Jon Moss werden de groep toch nog teveel. De zanger bleef niet bij de pakken neer zitten en besloot direct werk te maken van zijn sololoopbaan. Het resultaat is zijn eerste solohit Everything I Own, een cover van het gelijknamige nummer van de Amerikaanse band Bread uit 1972.
Al is de versie van Boy George meer geïnspireerd op de versie van de Jamaicaanse reggae-artiest Ken Boothe uit 1974. Een slimme zet van de Brit, want de reggae-sound deed denken aan de hits die hij aan het begin van dit decennium met Culture Club scoorde. Daarnaast past de track ook bij de situatie waar hij inzat, toen Everything I Own uitkwam: Boy was net gearresteerd voor het bezit van heroïne. Everything I Own zakt deze week van 5 naar 9, maar blijft nog wel Respectable van Mel & Kim voor, dat van 10 naar 13 daalt. Net als Let It Be van Ferry Aid werd dit nummer geproduceerd door Mike Stock, Matt Aitken en Pete Waterman.
Prince gaat hard onderuit, Fleetwood Mac juist hard omhoog
Aids, geweld, natuurrampen, armoede, drugsmisbruik... Sign O' The Times is duidelijk niet de vrolijkste single van Prince. De track houdt ons een spiegel voor en somt alle problemen van onze moderne tijd op, door middel van korte verhaaltjes. Ondertussen experimenteerde de zanger en componist er lustig op los met vernieuwende beats, die hij zelf inspeelde. De huidige Top 40-hit is de eerste single van het gelijknamige album dat op 30 maart verscheen. Daar staan 16 nummers, die totaal van elkaar verschillen. Prince lijkt met bijna alle stijlen een clash te zijn aangegaan: soul, funk, pop, jazz, folk en zelfs gospel. En dan hebben we een heleboel andere genres nog niet eens genoemd, die terug te horen zijn. Wat de nummers gemeen hebben, is dat ze een duidelijk tijdsbeeld geven van de jaren 80: een 'sign o' the times'. Het nummer zakt op 2 mei 1987 van 12 naar 18 en heeft nu Big Love van Fleetwood Mac vlak achter zich. Die single wint 12 plekken en komt terecht op 19.
Richenel gaat het hardst
Via Dance Around The World maakten we dit jaar kennis met Richenel. Een internationaal klinkende naam die gewoon uit ons eigen kikkerlandje komt en die met zijn androgyne uiterlijk en sterke stem flink opvalt tussen de huidige Nederlandse artiesten in de Top 40 van deze week. Temptation is de opvolger van zijn eerste Top 40-hit en die wordt goed ontvangen, want het is de snelste stijger van deze week. Hij gaat van 38 naar 20.
To Be With You Again van Level 42 is de hoogste binnenkomer
To Be With You Again van Level 42 valt deze week op 30 binnen en is daarmee de hoogste binnenkomer in de lijst van deze week. Het is de derde single van het album Running In The Family, waarvan eerder al Lessons In Love (#2) en Running In The Family (#3) kwamen. To Be With You Again werd tijdens het maken van het album compleet verbouwd. De oerversie van de track heette Mother Nature Says. De bandleden waren daar niet zo kapot van en besloten de track verder uit te werken.
Net boven Level 42 vinden we The Great Pretender van Freddie Mercury, dat deze week een vrije val beleeft. De Queen-zanger klapt van 17 naar 29. Volgens Freddie was het nummer een dikke knipoog naar hoe hij zich presenteert op het podium en naar hoe zijn carrière is verlopen. Die knipoog vind je ook terug in de video bij The Great Pretender. Daarin neemt hij zichzelf aardig op de hak met persiflages van zijn optredens in bekende clips, zoals Bohemian Rhapsody, Crazy Little Thing Called Love en I Want To Break Free.
De complete Top 40 van 2 mei 1987 bekijk je hier. Je kunt 'm ook de hele week beluisteren op Spotify!
Foto: cover single
(01-05-2023)