PinkPantheress & Ice Spice maakten dit weekend hun Top 40-debuut met de single Boy's A Liar Pt. 2. In de Top 40-geschiedenis hebben we al verschillende nummers gezien waarvan 'part 2' de hit werd. De succesvolste 10 zetten we hieronder op een rij.
1. Alan Walker & Ava Max - Alone, Pt. II
De laatste keer dat er een 'part 2' in de Top 40 stond, was in 2020. Dat was Alone, Pt. II van Alan Walker en Ava Max. Dit is ook meteen de grootste part 2-hit in de Top 40-geschiedenis. Het nummer haalde aan het begin van de eerste coronalockdown de 6e plaats en stond in totaal 27 weken in de lijst. Alone, Pt II was een vervolg op Alans track Alone uit 2016. De twee nummers lijken verder niet op elkaar en zijn naast Alan ook door verschillende mensen geschreven en geproduceerd. De originele Alone werd in verschillende landen een grote hit. In eigen land stond de Noorse producers zelfs vijf weken op nummer 1. In Nederland kwam het nummer echter niet verder dan de Tipparade. Een schril contrast met de opvolger, want Alone, Pt. II is nog altijd de grootste hit van Alan Walker in ons land.
2. Pink Floyd - Another Brick In The Wall - Part II
Het tweede deel van Another Brick In The Wall van Pink Floyd is zo bekend geworden dat de meeste mensen dat "Part II" er niet eens meer bij zeggen. Fans van Pink Floyd weten echter dat er ook een Part I bestaat. En ook een Part III. Alle drie de delen zijn te vinden op het conceptalbum The Wall uit 1979. Dit album vertelt het verhaal van de fictieve rockmuzikant Pink die door negatieve ervaringen in zijn leven in een isolement terecht komt. Dit isolement wordt gesymboliseerd door een muur die opgebouwd is uit stenen die die negatieve ervaringen voorstellen. Zo zingt hij in Part I over het gemis van zijn vader, die is omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, en in Part II over het onderwijssysteem. Part I en III zijn nooit op single uitgebracht, maar Part II werd een grote internationale hit. In Engeland en Amerika bereikte het nummer zelfs de eerste plaats. In ons land bereikte het nummer in januari 1980 de derde plaats. 27 jaar later behaalde de remix van Eric Prydz hetzelfde resultaat.
3. Alicia Keys - Empire State Of Mind (Part II) Broken Down
Empire State Of Mind (Part II) is de enige 'part 2' in deze top 10, waarvan het eerste deel ook in de Top 40 heeft gestaan. De oorspronkelijke Empire State of Mind was een ode aan New York City, geschreven door de Amerikaanse rapper Jay-Z. Deze track stond in het voorjaar van 2010 vier weken op de tweede plaats achter Fireflies van Owl City. Aanvankelijk had Jay-Z voor het gezongen refrein Mary J Blige willen vragen, maar uiteindelijk koos hij voor Alicia Keys. De New Yorkse zangeres en pianiste was direct enthousiast over de track. Ze was zelfs zo enthousiast dat ze vier maanden na de release van Empire State Of Mind haar eigen versie van het nummer uitbracht. Deze versie is geheel ontdaan van hiphopinvloeden en omgetoverd tot een rustig pianonummer. De raps van Jay-Z zijn hierin vervangen door zelfgeschreven coupletten van Alicia, die ze uiteraard ook zelf inzong. Empire State Of Mind (Part II) bereikte in maart 2010 de achtste plaats in de Top 40, terwijl de originele Empire State Of Mind nog steeds genoteerd stond.
4. Coldplay - Life In Technicolor II
Life In Technicolor is de eerste track op het album Viva La Vida Or Death And All His Friends van Coldplay uit 2008. Het nummer werd oorspronkelijk geschreven met tekst, maar de groep vond dat het nummer met tekst niet echt in het geheel van het album paste. Daarom besloot Coldplay het nummer als instrumentale track op het album te zetten. De oorspronkelijke vocale versie van Life In Technicolor werd uiteindelijk toch nog uitgebracht op de ep Prospekt March, die vijf maanden na Viva La Vida verscheen. Deze uitvoering kreeg de titel Life In Technicolor II. In maart 2009 haalde het nummer de negende plaats in de Top 40. Beide versies zijn vooral herkenbaar door het loopje dat door Coldplaybassist Guy Berryman is ingespeeld op een santoor. Dat is een Indiaas snaarinstrument dat lijkt op een citer.
5. Usher - Confessions Part II
In 2004 zette Usher een unieke prestatie neer in de Billboard Hot 100. Hij scoorde dat jaar vier nummer 1-hits en stond daarmee dat jaar in totaal 28 weken op de eerste plaats. Geen enkele andere artiest heeft binnen één kalenderjaar zo lang de Amerikaanse hitlijst aangevoerd. Een van die vier nummer 1-hits was Confessions Part II. Op Ushers album uit 2004, dat voor het gemak eveneens Confessions heet, wordt Confessions Part II voorafgegaan door de 'interlude' Confessions. Deze interlude is te horen aan het begin van de videoclip van Confessions Part II (zie hieronder) en mag beschouwd worden als Confessions Part I. Hierin bekent de zanger zijn vriendin dat hij haar bedrogen heeft. Hij laat ook blijken dat het ergste nieuws nog moet komen. Dat volgt in Part II. Een half jaar na de release van het album werd een special edition van het album Confessions uitgebracht. Hierop is de interlude vervangen door een langere versie van Confessions (Part I) met coupletten. Uiteraard werd in de media druk gespeculeerd of de bekentenissen van Usher in de nummers autobiografisch waren. Dat was niet het geval. Het verhaal is onder andere gebaseerd op een ervaring van producer en coauteur Jermaine Dupri.
6. Enigma - Mea Culpa Part II
In deze top 10 staat twee acts die zowel met een 'part 1' als met een 'part 2' in de Top 40 hebben gestaan. De ene is Usher (zie onder aan dit artikel) en de andere is Enigma. Eind 1990 had dit Duitse newageproject zijn Top 40-debuut gemaakt met de nummer 1-hit Sadeness Part I. De opvolger Mea Culpa Part II bereikte begin 1991 de 16e plaats. Waarom deze track met Part II wordt aangeduid, is niet helemaal duidelijk. Op het album MCMXC a.D. staat Mea Culpa zonder Part II. De 'Orthodox Version' op kant A van de single klinkt anders dan de albumversie. De albumversie zou dan Part I kunnen zijn en de singleversie Part II. Op de B-kant van de single staat echter (een ingekorte versie van) de albumversie en die wordt dan weer aangeduid als Mea Culpa Part II (Catholic Version). Behoorlijk raadselachtig allemaal en daarmee doet de act zijn naam eer aan. Van Sadeness bestaat trouwens ook een Part II, maar die verscheen pas in 2016 op het album The Fall Of A Rebel Angel.
7. Acda en De Munnik - De Kapitein Deel II
Op het album Naar Huis van Acda en De Munnik uit 1998 staat het nummer De Kapitein. Dat lied gaat over iemand die zijn partner geruststelt. De ik-persoon vergelijkt zich met een kapitein die zijn kajuit probleemloos door de nacht loodst. Ondanks bedreigingen ('aan stuurboord liggen kapers, lief, en aan bakboord zwemmen haaien') lijkt alles in orde met dit stel. Op het volgende album, Hier Zijn uit 2000, blijkt dit toch niet zo te zijn. Op dit album staat namelijk De Kapitein Deel II. In dit nummer keert de scheepvaartmetafoor weer terug, maar dit keer is het huis een schip met twee kapiteins geworden. En die twee kapiteins hebben ruzie, 'soms om niets, soms om van alles'. Het koppel gaat 'hoe dan ook vandaag nog uit elkaar'. De Kapitein Deel II is vooral onsterfelijk geworden door de regel waarin het koppel hun cd's verdeelt: 'cd van jou cd van mij cd van ons allebei'. In 2014 besloten Acda en De Munnik zelf om uit elkaar te gaan, maar dan zonder ruzie. Nadien hebben Thomas en Paul nog menig maal het podium gedeeld, zoals bij De Vrienden Van Amstel Live en De Streamers.
8. Frank Boeijen Groep - Welkom In Utopia 2
De Kapitein Deel II is niet de enige Nederlandstalige hit in dit lijstje. We hebben ook nog Welkom In Utopia 2 van de Frank Boeijen Groep. Dat nummer was de eerste single (en laatste track) van het conceptalbum Welkom In Utopia uit 1987. Op datzelfde album is ook Welkom In Utopia I te vinden. Dit lied, over een arbeidsmigrant die zich niet veilig voelt in zijn nieuwe land, is de eerste track op de plaat. Welkom In Utopia 2 is wat luchtiger van aard. Dat gaat over iemand die op weg is naar zijn geliefde. Het album wordt wel beschouwd als het beste album dat Frank ooit gemaakt heeft. Het was ook het eerste album waarmee Frank en zijn groep de theaters in trokken. Dat was destijds een gewaagde stap, omdat de zanger op dat moment nog vooral bekendstond als popidool. De rust van theater kwam de verstaanbaarheid van Frank in ieder geval ten goede. Welkom In Utopia schetst een mooi beeld van de wereld in de jaren 80. Op het album komen thema's als racisme en Oost-Westtegenstellingen aan bod.
9. Metallica - The Unforgiven II
In 1998 stond er voor het eerst een 'part 2' in de Top 40, waarvan het eerste deel ook al een hit was geweest. Het gaat natuurlijk om The Unforgiven van Metallica. Deel 1 is afkomstig van The Black Album en was een hit in 1991. Het nummer bereikte de 27e plaats. Het nummer gaat over een man die als kind al ervaren heeft hoe iedereen hem dwingt om zich aan te passen en te schikken naar de maatschappij. Als volwassene merkt hij dat deze strijd tegen de rest van de wereld niet te winnen valt. The Unforgiven II verscheen zes jaar later op het album Reload. Net als bij zijn voorganger betrof het de tweede single van het album. Het nummer heeft verschillende muzikale gelijkenissen met zijn voorganger. Zo keren variaties op regels uit het refrein van The Unforgiven terug in Part II. Ook de videoclip is een duidelijk vervolg op zijn voorganger. De jonge in de clip van The Unforgiven II is hetzelfde kind dat in deel 1 speelde, maar dan zes jaar ouder. In de Top 40 deed The Unforgiven II het beter dan zijn voorganger. Het nummer bereikte de 21e plaats, zes plaatsen hoger dan deel 1. In 2008 maakte Metallica ook nog een The Unforgiven III voor het album Death Magnetic. Dit laatste deel van de trilogie is nooit op single uitgebracht en is daardoor nooit een hit geworden.
10. 2pac and Outlawz - Baby Don't Cry (Keep Ya Head Up II)
We besluiten deze top 10 met Baby Don't Cry (Keep Ya Head Up II) van 2pac and Outlawz. Oultawz was een hiphopcollectief dat in 1995 door 2pac was opgericht en waar hij ook zelf deel van uitmaakte. In 1999, drie jaar na de moord op 2pac, bracht deze groep zijn eerste album Still I Rise uit. Van dit album was de hitsingle Baby Don't Cry afkomstig. Deze track heeft als subtitel Keep Ya Head Up II en daarom hebben we hem meegeteld voor dit overzicht. Deze subtitel geeft namelijk aan dat dit nummer een vervolg is op Keep Ya Head Up, de derde single van 2pacs album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z... uit 1993. De originele versie had in 1994 de twaalfde plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 bereikte. 2pac was begonnen aan de opvolger van deze hit, maar heeft hem vanwege zijn vroege dood in 1996 nooit kunnen afmaken. Dat hebben de leden van Oulawz later alsnog gedaan. Op Baby Don't Cry worden het refrein en het eerste couplet gerapt door 2pac. Het tweede en derde couplet zijn respectievelijk van de Outlawz-leden E.D.I. Mean en Young Noble. Zowel Keep Ya Head Up als de opvolger zijn een ode aan Afro-Amerikaanse vrouwen. In 2020 bracht E.D.I. Mean nog een derde deel uit: Win (Keep Ya Head Up, Pt. 3).
Misschien denk je na het lezen van dit artikel wel: hoort I Need A Girl (Part Two) van P. Diddy and Ginuwine featuring Loon, Mario Winans & Tammy Ruggeri niet in dit rijtje thuis? Dat was immers de dubbele A-kant van I Need A Girl (Part One) van P. Diddy featuring Usher & Loon. Dat is waar, maar Part Two werd pas in de herfst van 2002 populair. Voor die tijd vermeldde het gedrukt exemplaar enkel Part One. We hebben voor dit overzicht alleen de punten van Part Two meegeteld vanaf het moment dat deze track ook daadwerkelijk vermeld werd in het gedrukt exemplaar. Daardoor heeft I Need A Girl (Part Two) een te laag puntentotaal voor een notering in deze top 10.