Alle deelnemers aan het Eurovisiesongfestival van 2022 zijn inmiddels bekend. Een opvallende naam is die van de Finse afgevaardigde: The Rasmus. Meer dan 16 jaar geleden stond deze groep voor het laatst in de Top 40.
Toch is The Rasmus niet de eerste act die jaren na zijn laatste Top 40-hit nog eens zijn kansen waagt op het songfestival. Sterker nog, The Rasmus is niet eens de Finse met de langste periode tussen zijn laatste hit in de Top 40 en zijn optreden op het Eurovisiesongfestival. Inclusief The Rasmus zijn er 10 acts geweest die meer dan 10 jaar na hun laatste Top 40-hit het Eurovisiepodium bestegen. Die zetten we hieronder voor je op een rij. Weet jij welke zanger meer dan 25 jaar na zijn Top 40-carrière ooit nog meedeed aan het songfestival en onderstaand lijstje aanvoert?
10 Scott Fitzgerald
Eindigde in 1988, 10 jaar na zijn laatste Top 40-hit, namens het Verenigd Koninkrijk als 2e op het Eurovisiesongfestival in Dublin
In deze top 10 vind je geen songfestivalwinnaars. De enige artiest die bij een Eurovisieoverwinning in de buurt kwam, was Scott Fitzgerald. Met zijn liedje Go eindigde hij in 1988 met één punt verschil achter Ne Partez Pas Sans Moi van Céline Dion. Een schrale troost voor Scott: tien jaar eerder scoorde hij wel een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40. Dat deed hij met If I Had Words, een duet met de Nederlandse zangeres Yvonne Keeley. Dit nummer werd ook in het Verenigd Koninkrijk, het vaderland van Scott Fitzgerald een top 3-hit.
9 Glennis Grace
Eindigde in 2005, 10½ jaar na haar eerste Top 40-hit, namens Nederland als 14e in de halve finale van het Eurovisiesongfestival in Kiev
Glennis Grace is de enige Nederlandse artiest in deze top 10. Voor haar notering hebben we wel een beetje moeten smokkelen. Een maand voor haar songfestivaldeelname in 2005 had ze namelijk nog in de Top 40 gestaan. Dat deed ze echter met haar songfestivalinzending van dat jaar: My Impossible Dream. Daarom hebben we die notering door de vingers gezien. Haar vorige hit was I'm Gonna Be Strong uit 1994. Die hit scoorde ze naar haar overwinning in de Soundmixshow. Glennis Grace is de enige act in deze top 10 die in de jaren na songfestivaldeelname nog een comeback maakte in de Top 40. In 2011 scoorde ze een nummer 2-hit met Afscheid.
8 Gerard Lenorman
Eindigde in 1988, 11 jaar na zijn laatste Top 40-hit, namens Frankrijk als 10e op het Eurovisiesongfestival in Dublin
We keren nog even terug naar 1988. Naast Scott Fitzgerald en de Nederlandse kandidaat Gerard Joling deed er nog een bekende zanger mee. Gérard Lenorman had eind jaren 70 twee Top 40-hits gescoord met La Ballade Des Gens Heureux en Voici Les Clés. Beide liedjes eindigden op de tweede plaats. Tijdens het songfestival in Dublin wist de Franse zanger zijn bekendheid niet uit te buiten. Met zijn liedje Chanteur De Charme kwam hij niet verder dan de middenmoot. Met 86 punten haalde hij de tiende plaats.
7 DJ BoBo
Eindigde in 2007, 11½ jaar na zijn laatste Top 40-hit, namens Zwitserland als 20e in de halve finale van het Eurovisiesongfestival in Helsinki
Tussen 1993 en 1995 stond DJ BoBo met 8 hits in de Top 40. In 2002 scoorde de Zwitserse rapper en producer nog een internationale comebackhit met Chihuahua, maar in Nederland sloeg dit liedje niet aan en kwam zijn uitvoering niet in de Top 40. Toen hij in 2007 opdook op het Eurovisiesongfestival werd dat geen succes. Vampires Are Alive strandde in de halve finale. In plaats van rapper probeerde hij op dit nummer te zingen en dat ging hem niet al te best af. De zangeres die hem begeleidt, zou je ook kunnen kennen. Dat is Kimia Scarlette Roth, die in 2004 de vocalen verzorgde op de hit Home Alone van Special D.
6 Chris Roberts
Eindigde in 1985, 12 jaar na zijn laatste Top 40-hit, namens Luxemburg als 13e op het Eurovisiesongfestival in Stockholm
Luxemburg haalde in 1985 alles uit de kast voor een zesde songfestivalzege. Hun inzending Children, Kinder, Enfants werd gezongen door drie zangers en drie zangeressen uit vijf verschillende landen. Een van hen was de Duitse schlagerzanger Chris Roberts. In onderstaande video staat hij uiterst links. Begin jaren 70 had hij twee hits gescoord met de nummers Ich Bin Verliebt In Die Liebe en Mein Schatz Du Bist 'ne Wucht!/ Du Ahnst Es Nicht. Hoewel Children, Kinder, Enfants geschreven was door de componisten van Ein Bißchen Frieden, wist het nummer geen potten te breken. Het internationale sextet bezorgde Luxemburg een 13e plaats.
5 The Rasmus
Vertegenwoordigt Finland op 12 mei 2022, 16½ jaar na hun laatste Top 40-hit, tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival in Turijn
Aan het Eurovisiesongfestival van 2022 doen drie act mee die al ooit in de Top 40 hebben gestaan: De Nederlandse zangeres S10 en de Oostenrijkse producer Lum!x hebben onlangs nog in de lijst gestaan. Voor The Rasmus moeten we verder terug in de tijd. De Finse rockband The Rasmus scoorde in 2003 een top 5-hit met In The Shadows en stond daarna met nog vier andere hits in de Top 40. Begin dit jaar dook The Rasmus op in de Finse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Hun nummer Jezebel won overtuigend. Op 12 mei mag de groep zijn land vertegenwoordigen tijdens de eerste halve finale. Bij de bookmakers staan de Finnen rond de 20e plaats. Daarmee zou een finaleplaats net binnen handbereik moeten liggen.
4 Bonnie Tyler
Eindigde in 2013, 17½ jaar na haar laatste Top 40-hit, namens het Verenigd Koninkrijk als 19e op het Eurovisiesongfestival in Malmö
Net als The Rasmus heeft Bonnie Tyler met 5 hits in de Top 40 gestaan. Het grote verschil is echter dat The Rasmus daar slechts twee jaar voor nodig had en Bonnie bijna 19 jaar. De Britse zangeres werd vooral bekend dankzij haar hese stem en nummers als It's A Heartache en Total Eclipse Of The Heart. Tijdens het Eurovisiesongfestival van 2013 wist de inmiddels 62-jarige zangeres de verwachtingen niet waar te maken. Ze was niet goed bij stem, waardoor ze met het door Desmonds Child geschreven countryrockliedje Believe In Me niet verder kwam dan de 19e plaats.
3 Darude
Eindigde in 2019, 18½ jaar na zijn laatste Top 40-hit, namens Finland als 17e (laatste) in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv
Het is niet voor het eerst dat Finland een oude bekende naar het Eurovisiesongfestival stuurt. In 2019 mocht de Finse dj Darude zijn land vertegenwoordigen. Hij had in 2000 in de Top 40 gestaan met de instrumentale danceklassieker Sandstorm en Feel The Beat. Omdat instrumentale nummers niet zijn toegestaan op het songfestival was zijn nummer Look Away een samenwerking met de Finse zanger Sebastian Rejman. Dit niemendalletje maakte weinig indruk achter en eindigde zowel bij de televoters als bij de juryleden helemaal onderaan in de eerste halve finale.
2 Peppino Di Capri
Eindigde in 1991, 18½ jaar na zijn laatste Top 40-hit, namens Italië als 7e op het Eurovisiesongfestival in Rome
Dit jaar vindt het Eurovisiesongfestival plaats in Turijn. De laatste keer dat het songfestival vanuit Italië werd uitgezonden was in 1991. In dat jaar mocht de Napolitaanse zanger Peppino Di Capri zijn land vertegenwoordigen in zijn eigen taal: het Napolitaans. Met zijn liedje Comme È Ddoce 'o Mare ('Hoe zoet is de zee') eindigde hij op een mooie 7e plaats. Jaren eerder had hij al in de Top 40 gestaan met de nummers Melancholie en Roberta. Hoewel dat laatste liedje in Nederland pas een hit werd in 1972, had hij daar in eigen land al in 1963 een dikke hit mee gehad.
1 Engelbert Humperdinck
Eindigde in 2012, 25½ jaar na zijn laatste Top 40-hit, namens het Verenigd Koninkrijk als 25e op het Eurovisiesongfestival in Bakoe
Engelbert Humperdinck was 76 jaar toen hij in 2012 het Eurovisiepodium betrad. Daarmee is hij tot op heden de oudste solist die ooit aan het songfestival heeft meegedaan. Bovendien is hij van alle acts in deze top 10 de artiest met de meeste hits (9) en de meeste Top 40-punten (1490). Zijn hoogtijdagen lagen in de jaren 60 met nummers als Release Me, The Last Waltz en A Man Without Love en in 1986 scoorde hij nog een comebackhitje met The Spanish Night Is Over. Ondanks een voortreffelijk optreden werd zijn Eurovisieoptreden geen succes. Met Love Will Set You Free eindigde hij als 25e, op de een-na-laatste plaats.