In hun nieuwste Top 40-hit bezingen de heren van Bankzitters de Romeinse god van de liefde. Het is de vijfde keer dat Cupido genoemd wordt in de titel van een Top 40-hit. Daarmee neemt Cupido de leiding over van Venus als Romeinse god met de meeste hits.
1. Cupido (5 hits)
Cupido, ook wel bekend als Amor, is de Romeinse god van de liefde en verlangen. Als een gevleugelde jongen met pijl en boog, schiet hij liefdespijlen af die mensen onverwachts treffen en hen verliefd maken. In 1969 was Johnny Nash de eerste artiest die een hit scoorde met Cupid, wat oorspronkelijk een Amerikaanse hit van Sam Cooke was. Johnny was meteen ook de eerste artiest die een Romeinse god de Top 40 in zong. In 1980 werd nummer opnieuw een hit in de coveruitvoering van de Spinners onder de titel Cupid I've Loved You For A Long Time. De Bankzitters zijn trouwens niet de eerste Nederlanders die Cupido bezingen, want in 2006 scoorde Jan Smit al een nummer 1-hit met Cupido. Een paar maanden later scoorden de Gym Class Heroes de grootste Cupido-hit met Cupid's Chokehold. Het is nu aan de Bankzitters om dit record met hun eigen Cupido te proberen breken. En zouden we Cupido straks ook nog gaan horen op het Eurovisiesongfestival in Malmö?
2. Venus (4 hits)
Het record van Romeinse god met de grootste hit in de Nederlandse Top 40 staat nog niet op naam van Cupido. Die eer gaat naar zijn moeder. Dat is namelijk Venus. Als godin van de liefde, schoonheid en vruchtbaarheid wordt ze vaak afgebeeld als een elegante vrouw. Net als Cupido staat ze vaak op oude schilderijen en er zijn ook veel beroemde beeldhouwwerken van haar gemaakt. De Venus van Milo is daarvan veruit het bekendst. Ook in de popmuziek is Venus een dankbaar onderwerp. In 1959 scoorde Frankie Avalon al een dikke nummer 1-hit met Venus in de Amerikaanse Billboard Hot 100, maar dat nummer heeft nooit in de Nederlandse Top 40 gehaald. Een andere Venus is die van Shocking Blue. Hoewel deze hit in Nederland niet verder kwam dan de derde plaats, werd dit in 1970 de eerste Amerikaanse nummer 1-hit van een Nederlandse act. Venus bereikte later ook nog de Top 40 in de uitvoeringen van Bananarama en Sandra Van Nieuwland. En dan was er ook nog de Nederlandse DJ Cor Fijneman, die in het voorjaar van 2003 twee weekjes samen met de Britse zangeres Jan Johnston onder in de lijst stond met Venus (Meant To Be Your Lover).
3. Fortuna (2 hits)
Fortuna, de godin van het lot en geluk, beïnvloedt het leven van stervelingen met haar wispelturige draaiing van het rad van fortuin. Ze staat symbool voor de onvoorspelbaarheid van het leven en wordt vaak afgebeeld met een roer, een wiel of een hoorn des overvloeds. Voor de danceacts Fortuna featuring Satenig en Apotheosis was het lot echter niet zo gunstig gezind. Zij scoorden in de eerste weken van 1992 allebei een dikke hit met een houseversie van O Fortuna, maar hun hits zouden allebei door de rechten verboden worden. Het waren bewerkingen van de openingshymne uit de Carmina Burana, een klassiek stuk dat in de jaren 30 werd gecomponeerd door de Duitse componist Carl Orff (1895-1982). Hij had het op zijn beurt weer gebaseerd op de gelijknamige middeleeuwse liederencyclus. De songtekst van O Fortuna stamt uit de 13e eeuw en is een klaagzang op Vrouwe Fortuna. De twee danceacts hadden geen toestemming gevraagd aan de nabestaanden van Carl Orff om zijn muziek te mogen gebruiken. Daarom kwam er een rechtszaak. Die werd beslist in het voordeel van de familie Orff. De twee succesvolle singles moesten direct uit de handel worden genomen. Het gevolg was dat de twee hits razendsnel uit de top 10 zakten en de Top 40 verlieten.
4. Aurora (1 hit)
De eer van eerste Romeinse godin met een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 gaat naar Aurora. Zij is de godin van de dageraad, die elke ochtend de komst van de zon aankondigt. Het Dordtse synthesizertrio Nova vernoemde zijn grootste hit naar deze godin. Het trio bestond uit Ruud Van Es, Peter Kommers en Rob Papen. Ruud en Peter werkten al langer samen onder de naam Peru. Onder die naam hadden ze in 1981 hun debuutalbum Macchu Picchu uitgebracht. De A-kant van dat album sluit af met de 8 minuten durende track Sons Of Dawn ('zonen van de dageraad'). Daarop is de melodie van Aurora al te horen. Producer Chris Pilgram nam het stuk onder handen. Hij kortte het in het schaafde het bij waardoor het volgens Ruud "wat minder freakerig" werd. Als titel van het instrumentale nummer bleven ze met Aurora dicht bij het oorspronkelijke thema dageraad. Het publiek reageerde enthousiast en in het voorjaar van 1982 stond Aurora twee weken op nummer 1 in de Top 40.
4. Sol (1 hit)
Ruud, Peter en Rob hadden besloten om muziek te blijven maken onder beide namen: Peru en Nova. Nova werd gebruikt voor de wat toegankelijkere en commerciële muziek en Peru voor hun wat experimentelere muziek. Aan het succes van Nova moest natuurlijk wel een vervolg worden gegeven. Dat werd het album Terranova. Van dat album werd Sol al tweede single gekozen. Dat is de naam van de god van de zon, die de hemel verlicht en de wereld verwarmt. Als brenger van licht en leven staat Sol symbool voor vitaliteit en energie. Dat hun tweede single de naam van Sol kreeg, is vrij logisch. De zon volgt immers op de dageraad. Bovendien zijn Sol en Aurora in de Romeinse mythologie broer en zus van elkaar. Sol bracht voor Nova echter wel minder succes. Deze single kwam niet verder dan de 20e plaats en was meteen ook de laatste hit voor de synthesizergroep. Er volgde nog wel het album Quo Vadis, maar dat leverde geen hits op. Na 1983 focusten de heren zich verder op hun werk als Peru. In die hoedanigheid haalden ze in 1988 nog de Tipparade met Africa.
4. Luna (1 hit)
Aurora en Sol hebben samen nog een zus. Dat is Luna. Zij is de godin van de maan en regeert 's nachts over de hemel. Ze wordt vaak afgebeeld met een maansikkel en belichaamt de kalme en mysterieuze kant van de nacht. Luna was geen hit voor Nova, maar voor de Italiaanse tenor Alessandro Safina. Nu zijn er wel meer hits met het woord 'luna' die in de Top 40 hebben gestaan. Denk maar aan Hijo De La Luna van Mecano en Kalimba De Luna van Boney M. Die hebben we echter niet meegeteld. We hebben alleen de hits meegeteld wanneer aannemelijk is dat de titel of de songtekst verwijst naar de god of godin en niet naar het gelijknamige hemellichaam. In het geval van Luna in dat de maan. Als je de Italiaanse tekst van Luna bekijkt, dan zou het best goed kunnen dat Alessandro de maan toezingt, maar aan het eind van het nummer is een koor te horen dat zingt: "Alba lux / Diva mea / Diva es silentissima". Dat is Latijn voor 'Wit licht / Mijn godin / Godin, je bent heel stil'. Daarom hebben we deze hit meegerekend in ons lijstje van Romeinse goden en godinnen.
In 2013 scoorden Hardwell en Amba Shepherd een bescheiden hit met de dancetrack Apollo. De titel zou kunnen slaan op de Romeinse god Apollo. Hij was de zoon van Jupiter en de god van onder meer muziek, kunst en waarzeggerij. Apollo is echter ook de naam van een Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Uit de songtekst van het nummer wordt niet duidelijk aan welke Apollo wordt gerefereerd, maar op de hoes van de single staat een afbeelding van het APS (Ascent propulsion system) van de Apollo 17-missie. De titel verwijst dus eerder naar ruimtevaart dan naar de Romeinse god. De hit Drops Op Jupiter (Tell Me) van Train hebben we evenmin meegeteld. Uit de songtekst wordt duidelijk dat niet de god van de hemel en de donder bedoeld is, maar de planeet.
Zie ook: alle Top 40-hits en Tipparadenoteringen met Cupido of Eros in de titel.