De afgelopen week was het de beurt aan Queer Amsterdam en inmiddels is Pride Amsterdam afgetrapt, met natuurlijk als hoogtepunt de Canal Parade van zaterdag. De muziekwereld wordt de laatste jaren ook steeds opener: steeds meer artiesten die zich openlijk identificeren als lhbti+ hebben succes.
Dat blijkt ook uit de Nederlandse Top 40 en de Tipparade van de laatste jaren. Enkele van de grootste Top 40-hits van de laatste jaren werden gescoord door acts die zich hard maken voor acceptatie van de lhbti+-gemeenschap of door acts die daar zelf deel van uitmaken. Denk bijvoorbeeld aan As It Was van Harry Styles, de nummer 11 in de lijst van grootste Top 40-hits aller tijden. In zijn laatste tour predikte Harry alleen maar liefde op het podium en hielp hij zelfs enkele fans uit de kast te komen. Nog sterker: in 2020 scoorde de Brit MNEK, aan de zijde van Joel Corry, de grootste Top 40-hit van een queer-artiest. Head & Heart stond 33 weken in de Top 40, waarvan 5 weken op nummer 1. Met 1032 Top 40-punten is het de nummer 13 in de lijst met de grootste hits ooit.
Fenomeen Lil Nas X
En dan is er natuurlijk nog het fenomeen Lil Nas X, dat sinds 2019 met 5 nummers te Top 40 wist te halen. De openlijk homoseksuele rapper groeide de afgelopen jaren uit tot een waar icoon voor de gemeenschap. Hij werd een rolmodel voor zwarte, homoseksuele mensen die tot dan toe nog nauwelijks werden vertegenwoordigd in de popmuziek. Het bijzondere is dat het succes van de Amerikaan niet lijdt onder zijn vaak expliciete video’s. Zo is in That’s What I Want te zien hoe hij in een kleedkamer van bil gaat met een andere man en in de clip van Industry Baby danst hij met naakte mannen in een gevangenis. Daarmee laat Lil Nas X meteen zien dat je ook als openlijk homoseksuele artiest, zichtbaar in videoclips, succes kunt hebben. Hoe conservatief een deel van de Verenigde Staten – en de rest van de wereld – ook is.
Ophef rond de video van Troye Sivan
Toch kan zo’n clip nog heel wat ophef veroorzaken, zo bleek laatst toen Troye Sivan zijn kunstwerkje voor zijn track Rush uitbracht. In de clip, die letterlijk begint met een klap op de billen, zit volgens critici te weinig lichaamsdiversiteit. Hij zou slanke lichamen te veel promoten, terwijl veel jongeren uit de gemeenschap daar juist mee worstelen. Zij moeten dagelijks opboksen tegen de lading ‘perfecte lichamen’ die ze dagelijks op social media te zien krijgen. Volgens de critici had het daarom goed geweest als er meer mensen met verschillende lichamen in de video te zien waren geweest. Desondanks lijkt Rush deze zomer het anthem in de community te worden, maar wel nog voorafgegaan door Padam Padam, van dat andere Australische icoon Kylie Minogue. In de Tipparade knalde Rush afgelopen week van 27 naar 9.
In de koningsklasse van de popmuziek is er natuurlijk iemand die wel goed nadenkt over 'body positivity' en dat is Sam Smith. Kijk alleen maar eens naar hun videoclip voor I'm Not Here To Make Friends: ze zijn trots op hun lichaam en dat wordt dan ook getoond. Ook in Unholy laat Sam zien dat zij er prachtig uitzien.
Kylie gets one more chance
Haar naam is genoemd en dus blijven we nog even in Australië. Wie had voorspeld dat Kylie Minogue dit jaar een wereldhit zou scoren, verdient een lintje. Wow was in Nederland in 2008 (!) haar laatste hit in de Nederlandse Top 40, dus veel kans leek de zangeres niet te hebben. Maar heel slim: ze bracht Padam Padam precies vlak voor de start van het Pride-seizoen uit en al gauw groeide ‘padam’ uit tot een loze term in de community, die overal achter geplakt kan worden. Afgelopen maand pakte Kylie zelfs de Alarmschijf en die had ze sinds 2004 al niet meer gescoord. In de UK wordt inmiddels van een ware queer-golf uit Australië, waar dit jaar ook de WorldPride werd gehouden: één van de grootste Pride-evenementen ter wereld. Die doet in 2026 Amsterdam aan.
'Allies' schieten te hulp
De laatste jaren is queer-pop dus flink gegroeid, al is het lastig om de verschillende stijlen muziek onder die noemer te plaatsen. Sam Smith is bijvoorbeeld nauwelijks te vergelijken met een Lil Nas X. Toch is het bijzonder, als je alleen al kijkt naar de resultaten van het EenVandaag-opiniepanel van afgelopen zaterdag. Daaruit bleek dat slechts een derde (32%) van de ondervraagde lhbti+’ers zich vrij voelt om hand in hand te lopen met hun geliefde, tegenover 72% van de ondervraagde hetero’s. Een meerderheid van de ondervraagde lhbt+’ers merkt dat de acceptatie in Nederland achteruit is gegaan.
Blijkbaar lijkt seksuele identiteit van de artiesten die beluisterd worden minder belangrijk, dan wanneer mensen geconfronteerd worden met een andere identiteit dan hetero. Zou muziek van lhbti+-artiesten kunnen bijdragen aan meer tolerantie? Het is een vraag die lastig te beantwoorden is. Wat hoop geeft is dat er steeds meer ‘allies’ zijn: acts die zich openlijk uitspreken als steun voor de gemeenschap. Coldplay, Harry Styles, maar ook Bilal Wahib en Ronnie Flex zijn daar voorbeelden van. Ze geven hoop aan iedereen die diep van binnen zichzelf wil kunnen zijn, maar dat nog niet durft. Net zoals artiesten als Troye Sivan, Sam Smith, Froukje en Lil Nas X dat doen.
Top 40 Pride-playlist op Spotify
Beluister de Top 40 Pride-playlist op Spotify, met de lekkerste Pride-nummers van toen en nu. Ideaal ter voorbereiding op je dagje Pride Amsterdam.
Foto: YouTube
(01-08-2023)