Vorige week schreven we op deze site al over het succes van het nummer Friesenjung in Duitsland. Inmiddels is dit nummer naar de eerste plaats gestegen in de Duitse Top 100 en daarmee heeft Joost zijn eerste officiële nummer 1-hit te pakken.
Joost is de eerste Nederlander sinds 2015 die een nummer 1-hit heeft in Duitsland. In dat jaar stond Janieck Devy samen met de Belgische dj Lost Frequencies twee weken op nummer 1 met het nummer Reality, dat in Nederland niet verder kwam dan de derde plaats. Samen met Janieck hoort Joost nu bij een klein groepje Nederlandse acts die wel op nummer 1 hebben gestaan in Duitsland, maar niet in Nederland:
- The Blue Diamonds
- De Electronica's
- Guillermo Marchena
- Loona
- Eric Dikeb
- Janieck Devy
- Joost
Samen met Guillermo Marchena (1947-1994), een Curaçaose drummer en zanger die de Nederlandse nationaliteit bezat, is Joost op dit moment nog de enige Nederlander met een nummer 1-hit in Duitsland die nog nooit in de Nederlandse Top 40 heeft gestaan. Daar zou binnenkort wel verandering in kunnen komen. Zijn nummer Friesenjung is vorige week namelijk binnengekomen in de Tipparade. En mocht dat nummer de Top 40 niet halen, dan zien we dit Friese talent hoogstwaarschijnlijk nog wel eens terug in de Top 40 met een andere track.
Op Friesenjung zingt Joost in het Duits. Daarmee is hij de eerste Nederlander in 45 jaar die met een Duitstalige hit de Duitse hitlijst aanvoert. De vorige die dit deed was Vader Abraham, met zijn Duitstalige versie van 't Smurfenlied: Das Lied Der Schlümpfe. Tien jaar daarvoor scoorde de Limburgse kindster Heintje vier nummer 1-hits met Duitstalige liedjes. Andere Nederlandse nummer 1-hits uit de jaren 60 en 70 waren bij onze oosterburen zowel in het Engels als in het Duits op single beschikbaar.
Hieronder zetten we alle Duitse nummer 1-hits vanaf 1956 met een Nederlandse uitvoerende chronologisch op een rij. Bij elke nummer 1-hit melden we ook een of meerdere opvallende feitjes.
1. The Blue Diamonds - Ramona (11 weken op nummer 1 in 1960 en 1961)
- In Duitsland verscheen zowel de originele Engelstalige uitvoering als een Duitstalige versie op single.
- Als de Top 40 in 1960 al had bestaan, dan zou het hoogstwaarschijnlijk ook in Nederland de eerste plaats hebben gehaald. In de maandelijkse hitparade van het tijdschrift Muziek Express stond Ramona 3 maanden op nummer 1.
- Tussen 1961 en 1971 scoorden The Blue Diamonds nog 11 hits in Duitsland, waaronder de nummer 3-hit Wie Damals In Paris en de nummer 2-hit Sukiyaki.
2. Heintje - Mama (2 weken op nummer 1 in 1968)
- De Nederlandstalige versie van Mama had in november 1967 de 9e plaats bereikt in de Nederlandse Top 40.
- Met 12 jaar is Heintje de jongste Nederlander die op nummer 1 heeft gestaan in Duitsland.
3. Heintje - Du Sollst Nicht Weinen (4 weken op nummer 1 in 1968)
- In Nederland was Du Sollst Nicht Weinen de B-kant van Heintjes monsterhit Ich Bau' Dir Ein Schloss. Voor de Duitse markt werden de A- en B-kant omgedraaid.
- Heintje is afkomstig uit Bleijerheide, een dorpje dat aan in het noorden grenst tegen Kerkrade en aan het oosten en zuiden tegen Duitsland.
4. Heintje - Heidschi Bumbeidschi (9 weken op nummer 1 in 1968 en 1969)
- Heidschi Bumbeidschi bereikte in Nederland en Duitsland op dezelfde dag de nummer 1-positie. Dat was op 2 november 1968. In Nederland stond het liedje slechts 3 weken op nummer 1.
- In Duitsland wordt Heidschi Bumbeidschi soms als een kerstliedje beschouwd.
5. Heintje - Ich Sing' Ein Lied Für Dich (2 weken op nummer 1 in 1969)
- Met 4 nummer 1-hits is Heintje de Nederlander met de meeste nummer 1-hits in Duitsland.
- Heintje zong Heidschi Bumbeidschi en Ich Sing' Ein Lied Für Dich in de film Ein Gerz Geht Auf Reisen uit 1969. Dat was de eerste van drie succesvolle bioscoopfilms waarin hij de hoofdrol speelde.
- In Nederland kwam Ich Sing' Ein Lied Für Dich niet verder dan de 17e plaats.
- Na zijn vier nummer 1-hits scoorde Heintje nog 7 hits in Duitslands, waaronder de top 5-hits Scheiden Tut So Weh (1969) en Schneeglöckchen Im Februar, Goldregen Im Mai (1971).
- Heintje scoorde even veel hits in Duitsland als in Nederland (11).
6. Mouth & MacNeal - Hallo A (8 weken op nummer 1 in 1972)
- Mouth & MacNeal hadden eerder dat jaar al de 5e plaats gehaald met How Do You Do?
- In Nederland stond Hallo A slechts 6 weken op nummer 1.
- In Duitsland verscheen zowel de originele Engelstalige uitvoering als een Duitstalige versie op single.
- Na hun nummer 1-hit haalden Mouth & MacNeal nog de 15e plaats met You-Kou-La-Le-Lou-Pi.
7. George Baker Selection - Paloma Blanca (13 weken op nummer 1 in 1975)
- In 1972 en 1973 scoorde (de) George Baker (Selection) al drie kleine hitjes in Duitsland.
- Paloma Blanca is met 13 weken de langst genoteerde Nederlandse nummer 1-hit in Duitsland. In Nederland stond Paloma Blanca slechts 3 weken op nummer 1.
- De George Baker Selection was de eerste act die geen Duitstalige versie van zijn nummer 1-hit op single uitbracht. In 1977 verscheen wel een Duitstalige uitvoering van Paloma Blanco Op George Bakers soloalbum Solang' Die Sonne Scheint.
- Nina & Mike scoorde in 1975 een top 10-hit met een Duitstalige versie van Paloma Blanca.
- Na Paloma Blanca scoorde de George Baker Selection nog 6 hits in Duitsland, waaronder de nummer 2-hit Morning Sky.
8. Pussycat - Mississippi (5 weken op nummer 1 in 1976)
- In Nederland stond Mississippi slechts 4 weken op nummer 1.
- Missisissippi was in 1976 de eerste Nederlandse nummer 1-hit in de Britse hitlijst.
- Van dit nummer was ook een Duitstalige versie op single uitgebracht. Deze kreeg een aparte notering in de Duitse hitlijst en bereikte de 24e plaats.
- Na de twee versies van Mississippi scoorde Pussycat nog 5 hits in Duitsland, waaronder de top 10-hit Georgie en Smile.
9. Vader Abraham - Das Lied Der Schlümpfe (4 weken op nummer 1 in 1978)
- In 1976 had Pierre Kartner (de echte naam van Vader Abraham) al een Duitse nummer 2-hit te pakken als componist van het lied Die Kleine Kneipe van Peter Alexander. Dat was een Duitstalige cover van zijn eigen hit In 't Kleine Café Aan De Haven.
- Das Lied Der Schlümpfe is de Duitstalige versie van 't Smurfenlied, dat in Nederland 7 weken op nummer 1 stond.
- Vader Abraham nam zijn Smurfenlied ook in andere talen op. In Engeland haalde hij als Father Abraham de 2e plaats met The Smurf Song.
- Na Das Lies Der Schlümpfe scoorde Vader Abraham nog een nummer 4-hit met Was Wird Sein, Fragt Der Schlumpf. Dat was een bewerking van zijn eerste Nederlandse nummer 1-hit Zou Het Erg Zijn Lieve Opa uit 1971.
10. Luv' - You're The Greatest Lover (4 weken op nummer 1 in 1978)
- Luv' is de eerste Nederlandse act die zelf nooit een Duitstalige versie van zijn nummer 1-hit opnam.
- De Duitse zangeres Ulla Norden nam destijds wel een Duitstalige cover op van You're The Greatest Lover onder de titel Wir Sind Verrück (Wir Beide). Daarna volgden nog een paar Duitstalige singles met diezelfde Luv'-sound, maar dat waren geen covers.
- In Nederland stond You're The Greatest Lover ook 4 weken op nummer 1.
- 1978 was het eerste jaar in de Duitse hitparadegeschiedenis met twee Nederlandse nummer 1-hits.
- Na You're The Greatest Lover scoorde Luv' nog 7 hits in Duitsland, waaronder de nummer 3-hit Trojan Horse.
11. Earth & Fire - Weekend (4 weken op nummer 1 in 1980)
- Earth & Fire had in 1972 en 1973 al twee kleine hits gescoord in Duitsland met Memories en Maybe Tomorrow, Maybe Tonight.
- In Nederland stond Weekend slechts 3 weken op nummer 1.
- Na hun nummer 1-hit haalde Earth & Fire nog twee keer de Duitse hitparade.
- In 2003 haalde de Duitse danceact Scooter de 2e plaats in Duitsland met een houseversie van Weekend. In Nederland kwam deze versie tot nummer 17.
12. Stars On 45 - Stars On 45 (7 weken op nummer 1 in 1981)
- In Nederland stond Stars On 45 slechts 4 weken op nummer 1.
- Stars On 45 werd ook een nummer 1-hit in enkele andere landen. Het stond onder meer 1 week op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard Hot 100.
- Na hun nummer 1-hit scoorde Stars On 45 nog 3 hits in Duitsland, waaronder de nummer 2-hit Stars On 45, Vol II, die in ons land was uitgebracht onder de titel More Stars.
13. Electronica's - Dance Little Bird (8 weken op nummer 1 in 1981)
- Dance Little Bird werd in Nederland in 1980 uitgebracht onder de titel De Vogeltjesdans.
- In Duitsland wordt het bijbehorende dansje meestal Der Ententanz (De eendendans) genoemd.
- In Nederland kwam De Vogeltjesdans nooit hoger dan de 8e plaats in de Top 40.
- In ons land zijn de Electronica's een eendagsvlieg. In Duitsland zijn ze dat strikt genomen niet. Negen maanden na Dance Little Bird haalden ze namelijk nog de 63e plaats met Dance Little Cat. In Nederland was dit nummer als De Poesjesdans nooit verder gekomen dan de Tipparade.
- Na de 8 weken van Dance Little Bird stonden Fred Sonnenschein und Seine Freunde ook nog eens 4 weken op nummer 1 met Ja, Wenn Wir Alle Englein Wären. Dat was een Duitstalige bewerking van De Vogeltjesdans, die Fred Sonnenschein zong met twee personen in hamsterpakken met smurfenstemmetjes.
14. M.C. Miker 'G' & Deejay Sven - Holiday Rap (5 weken op nummer 1 in 1986)
- In Nederland stond Holiday Rap slechts 3 weken op nummer 1.
- Na hun nummer 1-hit haalden M.C. Miker 'G' & Deejay Sven nog de 30e plaats in Duitsland met de opvolger Celebration Rap.
15. Guillermo Marchena - My Love Is A Tango (2 weken op nummer 1 in 1988)
- Drummer en zanger Guillermo Marchena heeft in Nederland nooit in de Top 40 gestaan.
- Hij werd geboren op Curaçao en had zoals alle Antillianen een Nederlands paspoort. In 1969 verhuisde hij naar Nederland en trad hier regelmatig op met zijn band Shield. Midden jaren 70 verhuisde hij naar Duitsland, waar hij zijn muzikale carrière voortzette.
- My Love Is A Tango was afkomstig uit de populaire televisieserie Anna, die rond de kerstdagen van 1987 werd uitgezonden op de ZDF.
- Guillermo Marchena scoorde na My Love Is A Tango geen hits meer. In 1994 overleed hij op Curaçao aan de gevolgen van aids.
16. Loona - Bailando (6 weken op nummer 1 in 1998)
- Tussen 1988 en 1998 stonden er tien jaar lang geen Nederlanders op nummer 1 in Duitsland. Dit is de langste periode waarin er nooit een Nederlandse act de eerste plaats haalde bij de oosterburen.
- De echte naam van Loona is Marie-José van der Kolk en ze is afkomstig uit IJmuiden. Eind jaren 90 scoorde ze onder de naam Carisma ook enkele bescheiden hits in Duitsland met DJ Sammy.
- Bailando werd eerst een hit in Duitsland en daarna pas in Nederland. In Nederland kwam het nummer pas de Top 40 binnen toen het al 6 weken op nummer 1 had gestaan in Duitsland. In Nederland kwam Bailando niet hoger dan de 13e plaats.
17. Loona & Orquesta De La Loona - Hijo De La Luna (3 weken op nummer 1 in 1998 en 1999)
- Loona is na Heintje de enige Nederlander die vaker dan één keer op nummer 1 heeft gestaan in Duitsland.
- In Nederland was Hijo De Luna de tweede en laaste hit voor Loona. Het nummer kwam nooit hoger dan de 18e plaats.
- Loona was in 2003 nog wel te horen als zangeres op de hits Boys Of Summer en Sunlight van DJ Sammy, maar ze kreeg hiervoor geen hoescredit.
- In Duitsland had Loona na haar twee nummer 1-hits nog een lange en succesvolle carrière. Ze scoorde tussen 1999 en 2013 nog 18 hits, waaronder de top 10-hits Mamboleo, Latino Lover en Rhythm Of The Night.
18. Mad'House - Like A Prayer (1 week op nummer 1 in 2002)
- Mad'House is eigenlijk een France danceact, maar ten tijde van hun hits was de Nederlandse zangeres Buse Unlu het gezicht van de act.
- In Nederland stond Like A Prayer 2 weken op nummer 1.
- Na haar nummer 1-hit scoorde Mad'House nog twee hits met andere Madonna-covers: Holiday en Like A Virgin.
19. DJ Ötzi feat. Eric Dikeb - Burger Dance (1 week op nummer 1 in 2003)
- Eric Dikeb bracht dit nummer in 2001 voor het eerst uit in het Nederlands onder de titel Pizzahaha. Hoewel veel mensen dit après-skinummer en het bijbehorende dansje kennen, heeft Pizzahaha nooit in de Top 40 gestaan.
- Eric scoorde in 2001 wel een Top 40-hit met High. Deze samenwerking met Rastafaraman is tot op heden zijn enige hit in ons land.
- Burger Dance is in verschillende talen door verschillende uitvoerenden in verschillende landen een grote hit geweest. In Engeland bereikten de Fast Food Rockers met de Fast Food Song de tweede plaats en in Vlaanderen scoorde de groep Dynamite een nummer 1-hit met De Pizza Dans.
- Hoewel Eric Dikeb een hoescredit krijgt voor deze single is zijn stem niet te horen op de hitversie. Op track 4 van de single is hij wel te horen en legt hij naast de Duitstalige instructie van DJ Ötzi in het Nederlands uit hoe je de Burger Dance moet dansen.
- Na Burger Dance scoorde Eric Dikeb geen hits meer in Duitsland.
20. Ch!ipz - Cowboy (2 weken op nummer 1 in 2005)
- Ch!pz had in februari en maart 2005 al drie weken op nummer 2 gestaan met Ch!pz In Black "Who You Gonna Call". In ons land werd dit ook een nummer 2-hit.
- In Nederland had Cowboy in november 2003 drie weken op nummer 1 gestaan. In Duitsland bereikte het nummer pas anderhalf jaar later de eerste plaats. Bij geen enkele andere hit uit deze lijst zat er zo'n lange periode tussen het Nederlandse en het Duitse succes.
- Na hun nummer 1-hit scoorde Ch!pz nog 6 hits, waaronder de nummer 3-hit 1001 Arabian Nights.
21. Mr. Probz - Waves (Robin Schulz Remix) (4 weken op nummer 1 in 2014)
- De oorspronkelijke versie van Waves was in 2013 niet verder gekomen dan de 6e plaats in de Nederlandse Top 40. Doordat het nummer 28 weken in de lijst stond, groeide Waves toch uit tot een van de grootste hits van het jaar.
- De Robin Schulz-remix van Waves bereikte in 2014 in verschillende Europese landen de eerste plaats, waaronder België en het Verenigd Koninkrijk. Na dit internationale succes kwam deze remix in de Tipparade, maar hij stroomde nooit door naar de Top 40.
- Na zijn nummer 1-hit scoorde Mr. Probz in 2015 nog twee kleine hitjes met Nothing Really Matters en Another You.
- Hoewel Waves in Nederland geen nummer 1-hit werd, haalde Mr. Probz in oktober 2014 alsnog de eerste plaats in ons land met Nothing Really Matters.
22. Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality (2 weken op nummer 1 in 2015)
- In Nederland kwam Reality niet verder dan de 3e plaats in de Top 40, maar het nummer belandde wel in de top 10 van grootste hits van 2015.
- Na zijn nummer 1-hit scoorde Janieck nog twee hits, waaronder de track Little Hollywood. Deze samenwerking met de Duitse producer Alle Farben heeft in ons land de lijsten nooit gehaald.
23. Ski Aggu, Joost & Otto Waalkes - Friesenjung (voorlopig 1 week op nummer 1 in 2023)
- Friesenjung is de eerste nummer 1-hit van een Nederlander in Duitsland met een songtekst die refereert aan Nederland (en uiteraard met name Friesland).
- Friesenjung is de eerste Duitstalige nummer 1-hit van een Nederlander sinds Das Lied Der Schlümpfe van Vader Abraham (1978) en de enige waarvan geen anderstalige versie bestaat.
- Afgezien van The Blue Diamonds is Joost de derde Nederlandse act die op het moment van zijn eerste nummer 1-hit in Duitsland nog niet in de Nederlandse Top 40 heeft gestaan. Zijn voorgangers zijn Guillermo Marchena en Loona.