David Guetta scoorde dit weekend zijn 65e Top 40-hit met I Don't Wanna Wait. De melodie van dat nummer komt ons heel bekend voor. Die is namelijk hetzelfde als die van Dragostea Din Teï, de zomerhit van O-Zone uit 2014. Het is al voor de vijfde keer dat deze compositie in de Top 40 opduikt.
Wij doken eens in ons archief op zoek naar meer melodieën en composities die vijf keer in de Top 40 hebben gestaan. We hebben er nog vijf gevonden. Die hebben we hieronder op een rij gezet.
Va, Pensiero
Het zou goed kunnen dat de regel 'Va, pensiero, sull'ali dorate' (Vlieg, gedachte, op gouden vleugels) je niets zegt. De melodie ken je echter ongetwijfeld. Ze werd in 1842 gecomponeerd door de Italiaanse componist Giuseppe Verdi (1813-1901) voor zijn opera Nabucco. Deze opera gaat over de historische koning Nebukadnezar II van Babylonië en de Babylonische Ballingschap van de Joden in de 6e eeuw voor Christus. Va, Pensiero is het klaaglied dat de Joodse slaven zingen aan de oevers van Eufraat en daarom wordt deze beroemde compositie in het Nederlands ook vaak aangeduid als Het Slavenkoor. De uitvoering van Piet Veerman uit 1989 blijft het dichtst bij dit originele onderwerp; de Zangeres Zonder Naam maakte er 17 jaar eerder een meer algemene aanklacht tegen slavernij en racisme van. Haar uitvoering stond overigens tegelijkertijd genoteerd met de succesvolste cover van Va, Pensiero: de feelgoodhit Überall Auf Der Welt van Freddy Breck. Vader Abraham en Assekruus maakten allebei een carnavalshit van deze compositie. Terwijl die van Assekruus instrumentaal is, verwijst Vader Abrahams versie op een luchtige manier naar de toenmalige dreiging van de Koude Oorlog.
- 1972: Freddy Breck - Überall Auf Der Welt (#7)
- 1972: De Zangeres Zonder Naam - Slavenkoor (Zwarte Slaven) (#23)
- 1980: Vader Abraham - Laat De Russen Maar Komen (#19)
- 1989: Piet Veerman - Cry Of Freedom (#32)
- 1995: Assekruus - Slavenkoor Carnavalesque (#22)
My Way
De klassieker My Way stamt oorspronkelijk uit 1967. Het werd toen geschreven door Jacques Revaux en opgenomen door de beroemde Franse zanger Claude François als Comme D’habitude ('Zoals gewoonlijk'). Paul Anka pikte het nummer op tijdens een vakantie in Frankrijk en kocht de rechten. In 1969 schreef hij een Engelse tekst voor Frank Sinatra. Maar ook Sinatra was niet de eerste die een Engelstalige versie van Comme D’habitude opnam. Een jaar eerder had de nog onbekende David Bowie een demo opgenomen met de titel Even A Fool Learns To Love. Hierop zong hij simpelweg over de opname van Claude François heen. De versie van Bowie werd echter nooit uitgebracht. Hoewel Frank Sinatra's versie wereldberoemd is, heeft die nooit in de Top 40 gestaan. In 1970 bereikte het lied wel de top 10 in de uitvoering van Samantha Jones. Zij had met haar vertolking veel indruk gemaakt tijdens het Knokkefestival en hielp de Britse ploeg daarmee aan de overwinning. Het lied gaat over iemand die terugblikt op het leven en in de uitvoeringen van Elvis Presley, De Zangeres Zonder Naam en Herman Brood was daar ook daadwerkelijk sprake van. Zij namen het lied in de laatste jaren van hun leven op. Elvis' en Hermans versies werden kort na hun overlijden een hit.
- 1970: Samantha Jones - My Way (#4)
- 1977: Elvis Presley - My Way (#24)
- 1988: Zangeres Zonder Naam - Mijn Leven (My Way) (#26)
- 1997: Party Animals - My Way (#19)
- 2001: Herman Brood - My Way (#1)
Ain't Nobody
Hawk Wolinski, de toetsenist van de Amerikaanse funkband Rufus, schreef Ain't Nobody in 1983. De band wist op dat moment al dat die uit elkaar zou, maar er werd nog één album uitgebracht: het livealbum Stompin' At The Savoy. De vierde plaatkant van dit dubbelalbum werd gereserveerd voor vier nieuwe studio-opnames, waaronder Ain't Nobody. Hawk Wolinski eiste dat dit nummer al eerste single van het album zou worden uitgebracht. Anders zou hij het nummer aan Quincy Jones geven, die het best graag Michael Jackson had laten opnemen voor zijn album Thriller. Rufus besloot het nummer toch zelf te houden. Ondanks dat Ain't Nobody geen grote hit werd, groeide het nummer wel uit tot een klassieker. In de jaren 90 bereikten in een periode van 1½ jaar tijd drie coverversies de Top 40. Geen van al die versies bereikte de top 10. Dat gebeurde in 2015 uiteindelijk alsnog met de versie van Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson. Jasmine had dit nummer op 12-jarige leeftijd ingezongen, maar aan haar stem is amper te horen dat ze zo jong was. Haar cover werd gebruikt in een reclame van de Britse supermarktketen Sainsbury's. In de remix van Felix Jaehn groeide Ain't Nobody uit tot de grootste Top 40-hit die is ingezongen door een minderjarige.
- 1984: Rufus & Chaka Kahn - Ain't Nobody (#29)
- 1995: Diana King - Ain't Nobody (#36)
- 1997: LL Cool J - Ain't Nobody (#20)
- 1997: The Course - Ain't Nobody (#15)
- 2015: Felix Jaehn feat. Jasmine Tompson - Ain't Nobody (#1)
15 Miljoen Mensen
Het verhaal van 15 Miljoen Mensen begint in 1995. Toen kreeg het producersduo Fluitsma & Van Tijn van een reclamebureau de opdracht om een liedje te maken voor een nieuwe reclame van de Postbank. Dat werd 15 Miljoen Mensen. De tekst werd geschreven door reclamemaker Frank Pels en de commercial werd ingezongen door Jochem Fluitsma. De reclame werd in korte tijd zodanig populair dat er een lange versie van het nummer werd opgenomen en uitgebracht op single. Omdat Fluitsma & Van Tijn niet van plan waren om zelf in het land te gaan optreden met het nummer werd nog wel even getwijfeld of Jochem de single ook moest inzingen, maar voor de herkenbaarheid heeft hij toch deze taak opnieuw op zich genomen. En met succes 15 Miljoen Mensen bereikte op 17 februari 1996 de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Er werd al gauw een parodie op het nummer uitgebracht door de act Vormfout. Daarin werden Nederland niet neergezet als een tolerant volkje, maar als een land waarin elk normbesef is verdwenen. Later werd de melodie gebruikt voor een ledenwerfactie van BNN en een afscheidslied voor koningin Beatrix. In 2020 brachten Davina Michelle en Snelle troost met hun nieuwe versie 17 Miljoen Mensen, die ze hadden opgenomen in een leeg Ahoy. De aanleiding was de uitbraak van de coronapandemie en de vele ingrijpende gevolgen van de lockdown op de samenleving. Net als de originele versie werd dit een nummer 1-hit.
- 1996: Fluitsma & Van Tijn - 15 Miljoen Mensen (#1)
- 1996: Vormfout - Vijftien Miljoen Wensen (#29)
- 2003: BNN & Friends - 5 Jaar En Nog Lang Niet Klaar (#14)
- 2013: RTL Boulevard United - Koningin Van Alle Mensen (#6)
- 2020: Davina Michelle & Snell - 17 Miljoen Mensen (#1)
To Love Somebody
To Love Somebody is oorspronkelijk van de Bee Gees. Hoewel het nummer zo'n grote klassieker is geworden, kwam het in de zomer van 1967 niet hoger dan de 13e plaats. Voor gebrek aan hitsucces hoefden de broertjes Gibb zich echter geen zorgen te maken, want na hierna kwamen hun volgende tien hits allemaal in de top 3 terecht. To Love Sombody werd op verzoek van hun manager en producer Robert Stigwood geschreven voor Otis Redding. De Amerikaanse soulzanger kwam later dat jaar echter om het leven bij een vliegtuigongeluk en heeft het nummer nooit opgenomen. Voor deze noodlottige gebeurtenis hadden The Bee Gees het nummer zelf wel al op plaat gezet en er een hit mee gescoord. In de jaren daarna bereikte het nummer in vier andere uitvoeringen de Top 40. Nina Simone was twee jaar na het origineel van The Bee Gees de eerste artiest die een top 10-notering scoorde met het nummer. De reggaepopversie van Jimmy Somerville, die hij speciaal had opgenomen voor zijn verzamelalbum The Singles Collection 1984/1990, werd uiteindelijk de succesvolste uitvoering van To Love Somebody in de Top 40. Hij bereikte in januari 1991 de 6e plaats. De laatste keer dat het nummer in de lijst stond, was rond de jaarwisseling van 2021. Tijdens kerst 2020 werd de versie van de zingende jurist Tim Dawn gebruikt in een televisiereclame van de supermarktketen PLUS. Zijn cover kwam tot nummer 14 in de Top 40.
- 1967: The Bee Gees - To Love Somebody (#13)
- 1969: Nina Simone - To Love Somebody (#10)
- 1990: Jimmy Somerville - To Love Somebody (#6)
- 1992: Michael Bolton- To Love Somebody (#36)
- 2020: Tim Dawn - To Love Somebody (#14)
Dragostea Din Teï
Dragostea Din Teï van het Moldavische jongenstrio O-Zone was dé zomerhit van 2004. Het nummer wordt gezongen in het Roemeens, een taal die slechts twee keer in de Top 40 heeft gestaan. De enige andere Roemeenstalige Top 40-hit was eveneens Dragostea Din Teï, maar dan in de uitvoering van de Roemeense zangeres Haiducii. In 2003 was Dragostea Din Teï al een grote zomerhit geweest in verschillende Oost-Europese landen. Dit inspireerde de Roemeense zangeres Haiducii om een cover op te nemen en uit te brengen in het land waar zij woonde: Italië. Het resultaat was een nummer 1-hit. Daarop besloot Haiducii het nummer in heel Europa op single uit te brengen. De platenmaatschappij van O-Zone had ondertussen ook over de grenzen meegekeken en het succes van de hit in Italië was hun niet ontgaan. Daarom besloot zij de oorspronkelijke uitvoering door O-Zone ook in heel Europa uit te brengen. In de meeste landen werd de uitvoering van O-Zone de grootste hit, maar in bijvoorbeeld Zweden had de cover van Haiducii meer succes. Dankzij een populaire memevideo, waarin een 18-jarige jongen het nummer enthousiast playbackt, werd het nummer begin 2005 ook bekend in de Verenigde Staten. In 2010 werd Dragostea Din Teï prominent gesampled in Live Your Life van T.I. feat. Rihanna en in 2021 gebruikte de Duitse zangeres Leony het nog duidelijker in haar hit Faded Love. Nu is het de beurt aan David Guetta en OneRepublic. Als hun uitvoering de top 10 haalt, is de melodie van Dragostea Din Teï de eerste melodie die in vier verschillende uitvoeringen de top 10 weet te halen.
- 2004: O-Zone - Dragostea Din Teï (#1)
- 2004: Haiducii - Dragostea Din Tei (#8)
- 2010: T.I. feat. Rihanna - Live Your Life (#5)
- 2021: Leony - Faded Love (#26)
- 2024: David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait (voorlopig #37)