Nieuws
Overig

De 20 succesvolste Limburgers in de Top 40 (3/4)

De 20 succesvolste Limburgers in de Top 40 (3/4)
Toon Hermans  Willy Schobben & His Golden Trumpet and Orchestra  Classics  André Rieu  The Walkers 

Het Maastrichtse danceduo Lucas & Steve mag zich vanaf deze week de succesvolste Limburgse act in de Top 40-geschiedenis noemen. Naar aanleiding van deze prestatie presenteren wij de top 20 van succesvolste Limburgers in de lijst. We gaan verder met nummer 10 tot en met 6.

10. Toon Hermans
753 punten met 5 hits

Toon Hermans behoorde samen met Wim Kan en Wim Sonneveld tot De Grote Drie van het Nederlands cabaret. Meer dan 40 jaar lang (van de jaren 50 tot en met de jaren 90) had hij veel succes met zijn onemanshows. Daarin vertelde hij ook af en toe over zijn afkomst en jeugd in Sittard. Zijn eerste Top 40-hit Sien en Tango Bleu waren afkomstig uit zijn onemanshows, maar het meeste succes oogstte hij in 1968 met zijn carnavalshit Mien Waar Is M'n Feestneus? Na een optreden in Voor De Vuist Weg scoorde hij met dit nummer zijn enige nummer 1-hit. In totaal stond Toon tussen 1966 en 1969 met 5 hits in de Top 40, waardoor hij zich eventjes de Limburger met de meeste Top 40-hits heeft mogen noemen.

youtube video placeholder

9. Willy Schobben & His Golden Trumpet and Orchestra
779 punten met 2 hits

Op 30 januari 1965 stond er voor het eerst een Limburgse act in de Top 40. Dat was het duo Helma & Selma uit Weert met het liedje Bergen Van Tirol. Zij haalden echter niet genoeg punten voor een notering in deze top 20. De tweede Limburger in de Top 40 wel. Dat is namelijk de Maastrichtse trompettist en orkestleider Willy Schobben. Willy scoorde zijn beide Top 40-hits, Il Silenzio en Somewhere My Love, doordat meerdere uitvoeringen van een populair nummer destijds in de hitlijst bij elkaar opgeteld werden en alle uitvoerenden samen een notering in de Top 40 kregen. Als dit destijds niet was gebeurd, zou Willy Schobben ongetwijfeld wat minder hoog geëindigd zijn in dit overzicht.

youtube video placeholder

8. Classics
1002 punten met 8 hits

Voor deze top 20 hebben we alleen artiesten meegeteld die zijn geboren in Limburg of daar een deel van hun jeugd hebben doorgebracht. Daarom ontbreekt De Zangeres Zonder Naam in dit overzicht. Zij verhuisde pas na haar 20e naar Limburg. In de jaren 70 woonde zij in Stramproy. Uit dat dorpje was ook de groep The Classics afkomstig. Zij stonden tussen 1972 en 1976 met 8 hits in de Top 40, waaronder de top 5-hit Yellow Son Of Ecuador. Met dit nummer had de groep ook succes in Duitsland, waar het de 38e plaats in de hitparade haalde. Daarnaast werd ook hun doorbraakhit My Lady Of Spain in verschillende landen uitgebracht. De muziek van The Classics doet een beetje denken aan die van The Cats. Joost Den Draaijer duidde hun muziek ooit aan als 'vlaaiensound', maar in tegenstelling tot de 'palingsound' heeft die term de tand des tijds niet doorstaan.

youtube video placeholder

7. André Rieu
1127 punten met 4 hits

De beroemdste muzikant uit Limburg is ongetwijfeld André Rieu. De Maastrichtse stehgeiger voorspelde in de zomer van 1994 al dat hij het hele land aan het walsen zou krijgen. En hij kreeg nog gelijk ook. The Second Waltz, zijn uitvoering van een compositie van Dimitri Sjostakovitsj, groeide uit tot een van de grootste hits van de jaren 90. Daarnaast stond hij ook nog met drie medleys van klassieke melodieën in de lijst. Maar het grote succesverhaal van André Rieu begint eigenlijk pas daarna. Samen met zijn Johann Strausß Orchestra heeft de inmiddels 72-jarige violist in talloze landen over de hele wereld opgetreden. Daarmee had hij zoveel succes dat hij tussen 2008 en 2012 vier keer in de wereldwijde top 10 van tournees met de hoogste opbrengst belandde.

youtube video placeholder

6. The Walkers
1140 punten met 7 hits

Tot de opkomst van Pussycat waren The Walkers uit Maastricht de succesvolste popgroep uit Limburg. Hun eerste twee hits, There's No More Corn On The Brasos en My Darling Helena, bereikten allebei de top 5. Het laatste nummer werd zelfs uitgeroepen tot Alarmschijf. The Walkers waren de eerste Limburgse act die die eer ten deel viel. In totaal scoorde de groep 7 Top 40-hits, waarvan er 4 de top 10 bereikten. In 1980 ontstond uit The Walkers de groep The Press, die ook nog twee Top 40-hits had. Dat ze een warme band hadden met zijn provincie in haar geschiedenis bewezen ze in 1977. Samen met The Classics wonnen The Walkers dat jaar de eerste editie van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer met het carnavalsliedje Vaan Eysde Tot De Mokerhei. Bovendien werkten twee leden van de groep mee aan het project Carboon, dat conceptalbums maakte over het Limburgse mijnwerkersleven.

(25-10-2021)