Dankzij songfestivalwinnaar Nemo staat er voor het eerst sinds 2022 weer een Zwitserse act in de Top 40. Zwitserland behoort niet tot de meest hitgevoelige landen ter wereld, dus dat is best bijzonder. Hieronder zetten we de 10 succesvolste Top 40-acts uit het Alpenland op een rij.
1. DJ Bobo
1138 punten met 8 hits tussen 1993 en 1995
De succesvolste Zwitsers in de hitparadegeschiedenis waren allemaal actief in de dancemuziek. De Zwitser met veruit de meeste Top 40-punten is DJ Bobo. Hij werd in 1968 geboren als René Baumann in het Noord-Zwitserse dorpje Kölliken. Na een opleiding tot bakker en patissier volgde hij zijn muzikale hart en werd hij dj. Na een paar mislukte singles bracht hij in 1992 de track Somebody Dance With Me uit. Deze bewerking van Somebody's Watching Me van Rockwell werd een grote internationale hit. Eind 1993 bereikte het nummer de vierde plaats in de Top 40, wat nog altijd de hoogst bereikte positie voor een Zwitserse artiest is. Daarna volgden nog zeven hits, waarvan de top 10-hits Keep On Dancing! en Everybody het meeste succes hadden. Na 1995 scoorde hij in ons land geen hit meer, maar in de Duitstalige landen bleef hij nog jarenlang populair. In eigen landen stond hij in 2003 nog tien weken op nummer 1 met zijn uitvoering van de zomerhit Chihuahua. Ook in andere landen werd dit nummer een grote hit, maar in Nederland sloeg het minder aan.
2. Yves Larock
617 punten met 3 hits tussen 2007 en 2009
Yves Larock werd in 1977 als Yves Cheminade geboren in het West-Zwitserse stadje Neuchâtel. Na de eeuwwisseling was hij betrokken bij het Franse muziekproject Africanism. Daarbij werkten Europese producers, waaronder grote namen als Bob Sinclar en Martin Solveig, samen met Afrikaanse artiesten. Uit dit project vloeide in 2005 de single Zookey - Life Your Leg Up voort. Dit nummer werd in verschillende landen een hit, maar niet in Nederland. Twee jaar later zou Yves alsnog een grote hit scoren in ons land met Rise Up. Dat nummer bereikte de 5e plaats en is nog altijd de succesvolste single van een Zwitserse artiest aller tijden. Na Rise volgden nog de hitsingles By Your Side en Say Yeah. Daarna is Yves altijd actief gebleven in de muziek, maar grote hitsuccessen zaten er niet meer in.
3. Michel Cleis
430 punten met 2 hits in 2009 en 2013
Michel Cleis werd in 1967 geboren in Lugano, een stad in het Italiaanse deel van Zwitserland. Hoewel hij een generatiegenoot van DJ Bobo is, werd hij pas veel later bekend. Eind jaren 80 kwam hij tijdens zijn studie aan de universiteit van Lausanne voor het eerst in aanraking met housemuziek, maar het zou tot 2009 duren voordat Michel zijn eerste hit scoorde. Dat deed hij met het de track La Mezcla. Die titel betekent 'de mix' in het Spaans. Het nummer is een bewerking van La Pescador van Totó La Momposina. Daarin verwerkte hij het fluitje van Curura, een ander nummer van hetzelfde album van deze Colombiaanse zangeres. Vier jaar later scoorde Michel zijn tweede en grootste Top 40-hit met Hey Lady Luck. Dat is dan weer een bewerking van Lady Luck van Jamie Woon.
4. DJ Antoine
350 punten met 1 hit in 2011
DJ Antoine heet voluit Antoine Konrad en werd geboren in 1975 in het dorpje Sissach bij Basel. Eind jaren 90 bracht hij zijn eerste singles uit en in 2001 stond hij voor het eerst in de Zwitserse Top 75. Het zou echter tot 2011 duren voordat hij een grote internationale hit scoorde met Welcome To St. Tropez. Dat was een remix van het gelijknamige nummer van de Russische rapper Timati en BlueMarine, dat volledig in het Russisch werd gezongen en gerapt. Op de remix van DJ Antoine is Timati in het Engels te horen en de zang het overgedaan door de Amerikaanse zangeres Kalenna. Hoewel hij in Nederland na Welcome To St. Tropez geen hits meer scoorde, bleef DJ Antoine populair in de Duitstalige landen. Hij scoorde grote hits in eigen land met Ma Chérie (2011) en Vita Bella (2013). Later was hij te onder meer te zien als jurylid c.q. coach bij de Duitse versie van Idols en de Zwitserse versie van The Voice.
5. Yello
344 punten met 4 hits tussen 1983 en 1988
Voordat DJ Bobo het record van succescvolste Zwitserse act in de Top 40-geschiedenis in handen kreeg, was de titel enkele jaren in handen van Yello. Dit elektroduo werd eind jaren 70 opgericht in Zürich en bestaat sinds 1983 uit Dieter Meier en Boris Blank. Midden jaren 80 scoorden zij vier Top 40-hits, waarvan debuuthit I Love You als enige de top 10 bereikte. Opvallend genoeg heeft dat nummer nooit in de Zwitserse hitlijst gestaan. Het bekendste nummer van Yello overigens ook niet en evenmin in de Top 40. Dat is namelijk Oh Yeah uit 1985. Dit nummer - dat wordt gekenmerkt door Dieters lage stem, die alleen maar 'oh yeah' zegt - is in talloze films, series en reclames gebruikt. Met name in scènes waarin iets te zien is dat heel cool of sexy is. Tegenwoordig bestaat Yello nog steeds en nog altijd in dezelfde bezetting. In 2020 verscheen hun laatste album Point.
6. Samim
288 punten met 1 hit in 2007
Veel acts uit dit overzicht hebben maar één hit in ons land gescoord en staan daarmee bij ons dus te boek als eendagsvlieg. In eigenlijk scoorden zij echter meer hits en zijn het dus geen eendagsvliegen. Samim Winiger, een Zwitser met Iraanse roots, is echter het schoolvoorbeeld van een eendagsvlieg. Strikt genomen is hij dan in eigen land niet eens echt, want zijn enige wapenfeit Heater heeft nooit in de Zwitserse top 75 gestaan. Heater was een technotrack, opgebouwd rond een sample uit het nummer Cumbia Cienaguera in de uitvoering van de Colombiaanse accordeonist Alberto Pacheco. Nadat zijn hit eind oktober de top 10 had bereikt, gebruikte The Happy Hour Crew met melodietje ook voor hun carnavalshit Goeiemoggel! en enkele maanden later dook het ook op in Feel The Rush (Mascots Song) van Shaggy feat. Trix & Flix. Samim zette niet veel later een punt achter zijn werk als producer en stortte zich - jaren voordat de rest van de wereld dat deed - op machine learning en generatieve AI. Tegenwoordig is hij de CEO van Okio, een bedrijf dat audiotools ontwikkelt om met behulp van kunstmatige intelligentie muziek te maken.
7. Jaba
207 punten met 2 hits in 2008 en 2009
In een eerlijke wereld zou de Zwitserse reggaezanger Jaba samen met Yves Larock op de tweede plaats in dit overzicht hebben gestaan. Zijn stem is namelijk te horen op alle drie hits van zijn landgenoot. Jaba kreeg voor zijn bijdrage aan Yves' grootste hit Rise Up echter geen hoescredit en daardoor loopt hij 410 punten mis. Op zijn andere twee hits, By Your Side en Say Yeah!, kreeg hij wel keurig een credit en dat levert hem toch een plekje in dit overzicht op. Jaba werd in 1978 geboren als Gawan Seiler en is de zanger van de groep Moonraisers, die in 1992 in Neuchâtel werd opgericht. Het was op dat moment een van de weinige reggaebands die in Zwitserland actief waren. Deze groep nam destijds ook een reggaeversie van Rise Up op, die in 2007 op het album Do The Right Step verscheen. Het is echter niet zo dat de reggaeversie er eerst was. Rise Up ontstond bij de samenwerking met Yves Larock en hij staat dan ook als componist genoemd op de reggaeversie van Moonraisers.
8. Sweet People
195 punten met 1 hit in 1980
Een van de bijzonderste hit in bijna 60 jaar Top 40-geschiedenis is Et Les Oiseaux Chantaient (...En De Vogels Zongen) van Sweet People. Dit nummer bestaat uit vogelgeluiden die worden ondersteund door rustige synthesizermuziek. Et Les Oiseaux Chantaient is tegenwoordig dan ook een geliefd nummer tijdens uitvaarten van vogelliefhebbers of natuurliefhebbers in het algemeen. Het nummer was een idee van de broers Alain en Maurice Morisod ui Genève. Alain had met zijn groep Sweet People in 1978 het nummer Lake Como uitgebracht. Dat was een synthesizerversie van de 19e-eeuwse nocturne Le Lac de Côme van componist C. Galos, over wie verder weinig bekend is. Maurice stelde voor om op de bestaande orkestband de melodie te vervangen door vogelgeluiden. In 1980 bereikte Et Les Oiseaux Chantaient, uitgebracht door Sweet People, de tiende plaats in de Nederlandse Top 40. Daarmee werd Sweet People de eerste Zwitserse act met een top 10-hit in ons land en was het tot 1985 de succesvolste Zwitserse act in ons land. Opmerkelijk genoeg heeft Sweet People nooit in eigen land in de hitparade gestaan.
9. The Black & White Brothers
124 punten met 1 hit in 1998
In 1982 scoorde de Amerikaanse zanger Mike Anthony, die op dat moment in België woonde, een grote hit met zijn discoversie van Why Can't We Live Together van Timmy Thomas. Daarna verdween Mike weer uit de schijnwerpers, maar in 1998 dook hij plotseling weer op als helft van het duo The Black & White Brothers. Dit duo vormde Mike samen met de Zwitserse producer Dario Mancini, ook wel bekend als Djaimin. Hij werd geboren in Hamburg, maar werd in de jaren 80 bekend als dj in Montreux, waar hij het Zwitserse volk liet kennismaken met Amerikaanse housemuziek. In 1994 brachten The Black & White Brothers hun debuutalbum uit en vier jaar later, in de zomer van 1998, verscheen hun enige Top 40-hit Put Your Hands Up. Pas later dat jaar werd dit housenummer ook een hit in Zwitserland zelf. Hoewel The Black & White Brothers in eigen land niet hoger kwamen dan de 24e plaats, wisten ze in Nederland de 14e plaats te bereiken. Vier jaar later werd Put Your Hands Up gecoverd door de Red & White Crowd als Put Your Hands Up For Pierre, een eerbetoon aan Feyenoord-voetballer Pierre Van Hooydonk.
10. Patrick Juvet
101 punten met 2 hits in 1978
Vóór Sweet People mocht Patrick Juvet zich een tijdje de succesvolste Zwitser in de Top 40-geschiedenis noemen. Hij werd in 1950 geboren in Montreux en groeide op in het dorp La Tour-de-Peilz, vlak bij de Franse grens. In 1968 verhuisde hij naar Parijs, waar hij niet veel later doorbrak als zanger. Hoewel hij in Frankrijk veel meer succes had dan in Zwitserland, mocht hij in 1973 zijn geboorteland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Daar eindigde hij als 12e met zijn liedje Je Vais Vous Marier, Marie. Vijf jaar later ging hij samenwerken met Jacques Morali, de man achter het succes van de Village People. Hij produceerde voor Patrick twee discohits: Got A Feeling en I Love America. Deze nummers werden mede geschreven door Victor Willis, de zanger/politieagent/marinier van de Village People, en bereikten allebei de 26e plaats in de Top 40. In de jaren 80 nam de populariteit van discomuziek af en verdween Patrick ook naar de achtergrond. Op 1 april 2021 overleed hij in Barcelona, waar hij op dat moment als zo'n 20 jaar woonde. Hij overleed op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Na zijn crematie werd zijn as overgebracht naar Zwitserland.