Arash eindigde in 2009 op de derde plaats bij het Eurovisiesongfestival. 15 jaar later maakt hij zijn Top 40-debuut met het nummer I Adore You. Daarmee breekt hij een record. Nooit eerder moest iemand zolang wachten tussen zijn deelname aan het songfestival en zijn eerste Top 40-hit.
We zijn in de archieven gedoken en zijn op zoek gegaan naar de tien artiesten met de langste periode tussen hun deelname aan het Eurovisiesongfestival en hun Top 40-debuut. Dit leidde tot onderstaande gevarieerde overzicht.
1. Arash
15 jaar en 109 dagen tussen zijn songfestivaldeelname in 2009 en zijn Top 40-debuut in 2024
Arash werd in 1977 geboren in Iran, maar verhuisde als kind met zijn ouders naar Zweden, waar hij opgroeide. Eind 2004 scoorde hij daar met zijn debuutsingle Boro Boro een nummer 1-hit. In verschillende andere landen werd deze track ook een hit, maar in Nederland strandde Boro Boro in de Tipparade. Europa maakte pas echt kennis met Arash toen hij in 2009 samen met de Azerbeidzjaanse zangeres AySel deelnam aan het Eurovisiesongfestival in Moskou. Daar sleepten zij met hun duet Always de derde plaats van Azerbeidzjaan in de wacht. Daarna heeft Arash niet stilgezeten. Naast zelf zingen was hij ook actief als songwriter en producer. Zo schreef hij onder meer mee aan de Cypriotische songfestivalinzending van 2022: Ela van Andromache. Op zijn Top 40-debuut I Adore You, een samenwerking met Hugel en Topic, is Arash niet zelf te horen. De vocalen zijn van de Britse zanger Daecolm. Voor zijn bijdrage achter de schermen heeft Arash echter wel een hoescredit gekregen en dat levert hem ook meteen de eerste plaats in dit lijstje op.
2. Alice Babs
14 jaar en 251 dagen tussen haar songfestivaldeelname in 1958 en haar Top 40-debuut in 1972
In 1958 deed Zweden voor de eerste keer mee aan het Eurovisiesongfestival, dat toen in Hilversum plaatsvond. Het land werd vertegenwoordigd door de 34-jarige zangeres en actrice Alice Babs, die voor de gelegenheid in Zweedse klederdracht ten tonele verscheen. Eerste keer was voor Zweden direct ook goede keer, want met haar liedje Lilla Stjärna eindigde Alice met 10 punten op de vierde plaats. 14½ jaar later maakte Alice Babe onderdeel uit van het internationale gezelschap dat de single Auntie opnam. Dit nummer was een eerbetoon aan de BBC, die in 1972 haar 50-jarig jubileum vierde. Auntie werd door Veronica uitgeroepen tot Alarmschijf en dat maakt van Alice Babs ook meteen de allereerste Zweedse act die ooit een Alarmschijf heeft gekregen. In december 1972 bereikte Auntie de vierde plaats in de Top 40. Daarmee kwam Alice dus precies even hoog in de Top 40 als op het songfestival.
3. Alain Barrière
12 jaar en 125 dagen tussen zijn songfestivaldeelname in 1963 en zijn Top 40-debuut in 1975
De Franse zanger Alain Barrière stond nog aan het begin van zijn carrière toen hij in 1963 zijn land vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival in Londen. Zijn liedje Elle Était Si Jolie leverde hem een vijfde plaats op, die hij overigens moest delen met zijn landgenote Françoise Hardy, die voor Monaco aantrad. In de zomer van 1975 scoorde Alain een nummer 4-hit in de Nederlandse Top 40 met Tu T'en Vas. Dat was de origine versie van het nummer If You Go, waarmee Barry & Eileen eerder dat jaar een nummer 1-hit hadden gescoord. Alain zong het nummer samen met Noëlle Cordier. Zij was in 1967 namens Frankrijk als derde geëindigd op het songfestival met het liedje Il Doit Faire Beau La-Bàs. Voor haar bijdrage aan Tu T'en Vas kreeg zij echter geen hoescredit. Daarom ontbreekt Noëlle in dit overzicht. Alain Barrière overleed in 2019 op 84-jarige leeftijd aan een hartaanval.
4. Freddy Quinn
8 jaar en 223 dagen tussen zijn songfestivaldeelname in 1956 en zijn Top 40-debuut in 1965
De Oostenrijkse zanger Freddy Quinn heeft zijn notering in dit lijstje enkel en alleen te danken aan het feit dat de Top 40 pas vanaf 1965 bestaat. Hij is een van de 32 verschillende acts die in de allereerste Top 40-lijst van 2 januari 1965 genoteerd stonden. Daarin staat hij op nummer 22 met de schlager Vergangen Vergessen Vorüber, afkomstig uit de Duitse bioscoopfilm Freddy Tiere Sensationen, waarin hij zelf de hoofdrol speelde. Freddy was toen al een gevestigde naam. Kort na zijn deelname aan het allereerste Eurovisiesongfestival op 24 mei 1956 brak hij door met het nummer Heimweh (Dort, wo die Blumen blüh’n), dat zowel in de Duitstalige landen als in Nederland een nummer 1-hit werd. Daarna volgden nog grote hits met nummers als Heimatlos, Die Gitarre Und Das Meer, La Paloma en Junge, Komm Bald Wieder. Op het songfestival zong hij het rock-'n-rollnummer So Geht Das Jede Nacht. Daarvan is niet bekend hoe hoog het is geëindigd, omdat van het eerste songfestival nooit een einduitslag bekend is gemaakt.
5. Linda Martin
8 jaar en 32 dagen tussen haar eerste songfestivaldeelname in 1984 en haar Top 40-debuut in 1992
De muzikale carrière van Linda Martin begon al toen ze als tiener lid werd van de groep Chips. In 1976, 1977, 1978 en 1982 deed ze met die groep mee aan de Ierse voorronde voor het songfestival, maar een overwinning zat er niet in. In 1984 besloot ze het eens solo te proberen. Met het door Johnny Logan geschreven nummer Terminal 3 won ze de nationale voorronde en op het Eurovisiesongfestival in Luxemburg eindigde ze op de tweede plaats. Dat was niet genoeg voor Linda. In 1986, 1989, 1990 en 1992 waagde ze opnieuw haar kans. Die laatste keer wist ze te winnen, wederom met een door Johnny geschreven ballad. Een dikke maand later won de inmiddels 40-jarige zangeres met Why Me? het Eurovisiesongfestival in Malmö. Daarmee is ze tot op heden de oudste zangeres die ooit het songfestival heeft gewonnen. Dankzij Why Me? maakte Linda ook haar Top 40-debuut. Ze bereikte de 23e plaats.
6. Matia Bazar
7 jaar en 110 dagen tussen hun songfestivaldeelname in 1979 en hun Top 40-debuut in 1986
De hoogst genoteerde groep in dit overzicht is de Italiaanse band Matia Bazar. De groep brak in 1977 door dankzij hun deelname aan het prestigieuze festival van San Remo en hun Italiaanse nummer 1-hit Solo Tu. Een jaar later won Matia Bazar het San Remo-festival met ...E Dirsi Ciao en was Matia Bazar definitief een gevestigde naam. Desalniettemin was hun songfestivaldeelname een jaar later geen succes. Hun liedje Raggio Di Luna eindigde met 27 punten op de 15e plaats. Het optreden ging overigens wel de geschiedenisboeken in, want het was het allereerste liedje op het songfestival dat werd uitgevoerd zonder het orkest. Het was dan ook het allereerste Eurovisieoptreden waarbij geen dirigent werd aangekondigd. 7½ jaar na Raggio Di Luna volgde alsnog hun grote internationale doorbraak met de hit Ti Sento. Die bereikte in ons land de 2e plaats in de Top 40, maar werd helaas van de eerste plaats gehouden door Holiday Rap van M.C. Miker "G" & Deejay Sven en Our Own Song van UB40.
7. Nana Mouskouri
6 jaar en 272 dagen tussen haar songfestivaldeelname in 1963 en haar Top 40-debuut in 1969
Alain Barrière (zie hierboven) is niet de enige deelnemer van 1963 die een paar jaar later pas zijn Top 40-debuut zou maken. De Israëlische Esther Ofarim haalde namens Zwitserland de tweede plaats en scoorde samen met haar echtgenoot Abi vijf jaar een nummer 1-hit met Cinderella Rockefella. En dan was er nóg een zangeres die lang moest wachten op haar eerste Top 40-hit. De Griekse Nana Mouskouri deed namens Luxemburg mee met het liedje À Force De Prier, dat als achtste eindigde. Zij scoorde pas 22½ jaar later een nummer 1-hit met Only Love, maar had tussendoor al wel een paar kleinere hits gescoord. Eind 1969 scoorde ze haar eerste hit in ons land met Mon Enfant en enkele jaren later scoorde ze ook nog een top 5-hit met The Three Bells, een nummer dat ze een in 1974 had gezongen tijdens de grootschalige televisieactie Geven Voor Leven. Nana, die ook bekend staat om haar iconische bril, is waarschijnlijk de bekendste zangeres die Griekenland ooit heeft voortgebracht. In oktober wordt zij 90 jaar.
8. Serebro
6 jaar en 69 dagen tussen hun songfestivaldeelname in 2007 en hun Top 40-debuut in 2013
Momenteel mag Rusland niet meedoen aan het Eurovisiesongfestival, maar tussen 1994 en 2021 vaardigde het land 23 keer een kandidaat af. Een van de succesvolste groepen die namens Rusland op het songfestivalpodium stonden, is Serebro. Dit meidentrio bestond uit Olga Serjabkina, Jelena Temnikova en Marina Lizorkina en werd speciaal voor het songfestival opgericht. Hoewel hun Eurovisieoptreden hun allereerste gezamenlijke optreden voor publiek was, eindigde hun poprockliedje Song #1 op de derde plaats. Na hun songfestivaldeelname bleef Serebro succesvol, maar het succes reikte niet verder dan de voormalige Sovjetlanden. Daar kwam in 2013 verandering in met het ongecompliceerde dancepopliedje MiMiMi, dat in verschillende landen een grote hit werd. In Nederland bereikte het nummer de 7e plaats in de Top 40. Ondanks deze succesvolle hit bleef Serebro een eendagsvlieg in ons land. In 2020 ging het trio - dat inmiddels uit drie andere meiden bestond - uit elkaar, maar anderhalve maand geleden maakte de groep plotseling een comeback met een nieuw album.
9. Al Bano & Romina Power
Precies 6 jaar tussen hun songfestivaldeelname in 1976 en hun Top 40-debuut in 1982
3 april is een memorabele datum in het leven van Al Bano & Romina Power. Dit zingende echtpaar deed op 3 april 1976 mee aan de 21e editie van het Eurovisiesongfestival in Den Haag en maakte precies 6 jaar later, op 3 april 1982 zijn Top 40-debuut met Felicita. Al en de 8½ jaar jongere Romina hadden elkaar midden jaren 60 leren kennen tijdens de opnames van de film Nel Sole, waarin ze de hoofdrollen speelden. Ze kregen een relatie en traden in 1970 in het huwelijk. Het duurde echter tot 1975 voordat ze een vast zangduo werden. Op het songfestival van 1976 zongen ze het tweetalige duet We'll Live It All Again, waarbij Al Bano in het Italiaans zong en Romina Power in haar moedertaal: het Engels. Het lied eindigde op de 7e plaats. Opvallend genoeg bereikte de Franstalige versie van dit lied vier maanden na het songfestival de Tipparade, maar het wist niet door te stromen naar de Top 40. Die eerste Top 40-hit kwam er in 1982 alsnog met Felicita. Anderhalve maand later volgde met Sharazan al hun tweede hit. Beide nummers bereikten de top 10. Hoewel Al en Romina in 1999 als koppel en als zangduo uit elkaar gingen, treden ze sinds 2013 weer af en toe samen op. In 2020 verscheen er nog een gezamenlijk album van de ex-geliefden.
10. Patrick Juvet
5 jaar en 106 dagen tussen zijn songfestivaldeelname in 1973 en zijn Top 40-debuut in 1978
Patrick Juvet werd in 1950 geboren in Montreux en groeide op in het dorp La Tour-de-Peilz, vlak bij de Franse grens. In 1968 verhuisde hij naar Parijs, waar hij niet veel later doorbrak als zanger. Hoewel hij in Frankrijk veel meer succes had dan in Zwitserland, mocht hij in 1973 zijn geboorteland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Daar eindigde hij als 12e met zijn liedje Je Vais Vous Marier, Marie. Vijf jaar later ging hij samenwerken met Jacques Morali, de man achter het succes van de Village People. Hij produceerde voor Patrick twee discohits: Got A Feeling en I Love America. Deze nummers werden mede geschreven door Victor Willis, de zanger/politieagent/marinier van de Village People, en bereikten allebei de 26e plaats in de Top 40. Door het succes van deze nummers mocht Patrick zich tussen 1978 en 1980 de succesvolste Zwitser uit de Top 40-geschiedenis noemen. In de jaren 80 nam de populariteit van discomuziek af en verdween Patrick ook naar de achtergrond. Op 1 april 2021 overleed hij in Barcelona, waar hij op dat moment als zo'n 20 jaar woonde. Hij overleed op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.
Naast bovengenoemde artiesten maakten ook Louis Neefs, Ofra Haza en Vicky Leandros 5 jaar na hun (eerste) songfestivaldeelname hun Top 40-debuut. In het geval van Vicky Leandros is dat zelfs op de kop af 5 jaar. Zij komen echter net een paar maanden tekort voor een notering in deze top 10.