Nieuws
Terugblik 60 Jaar Top 40

Anderstalig 1965 t/m 1974

Anderstalig 1965 t/m 1974
Jane Birkin  Serge Gainsbourg  Poppys  Heintje  Julio Iglesias  Vicky Leandros  Peter Maffay  Freddy Breck  Peret  Demis Roussos  Dalida 

Het is bijna zover. Op 2 januari 2025 bestaat de Top 40 60 jaar. In aanloop naar die magische datum gaan we een rondje maken langs de grootste hits uit de enige echte die niet in het Engels of Nederlands (de meest voorkomende talen in Top 40-hits) - ook niet deels - werden uitgevoerd. Tot aan het eind van dit jaar zie je de grootste anderstalige hits uit 6 decennia Nederlandse Top 40 langskomen. We trappen af met de top 10 van de eerste 10 jaar: 1965 t/m 1974.

1. JE T'AIME... MOI NON PLUS - Jane Birkin, Serge Gainsbourg (#2, 39 weken, 1091 pt)

Je T’aime Moi Non Plus was naast de grootste ook de meest controversiële hit van 1969. Serge Gainsbourg nam de erotische kreunsong al een paar jaar eerder op met Brigitte Bardot, met wie de zanger een kortstondige relatie had. De actrice wilde het destijds niet uitgebracht hebben. Gainsbourg bracht het alsnog uit met de Britse actrice Jane Birkin. In diverse Europese landen, waaronder Engeland, werd de single geboycot, met een Britse nummer 1-hit als gevolg. In ons land werd Je T’aime Moi Non Plus de allergrootste nummer 2-hit in de Top 40-geschiedenis en kwam in 1974 opnieuw in de top 5. Daarnaast is de ero-song nog altijd de grootste anderstalige hit uit 60 jaar Nederlandse Top 40. Extra vermeldingswaardig als je bedenkt dat de song in één nacht geschreven werd.

2. NON, NON, RIEN N'A CHANGÉ – Poppys (#1, 25 weken, 835 pt)

Een song die in feite over de Vietnamoorlog ging, maar het ging er vooral om dat een kind het zingt, omdat het voornamelijk volwassenen zijn die oorlog voeren, aldus de solozanger van de Poppys, Bruno Polius-Victoire, die dertien jaar was toen Non, Non, Rien N'a Change op nummer 1 stond in ons land. Tekstschrijver François Bernheim, die destijds als creatief directeur bij Barclay Records werkte, liet zich inspireren door allerlei leuzen op de muur en kreeg het idee deze door kinderen te laten zingen. Bernheim schreef de song snel en instinctief en hield auditie in Parijse voorsteden. Hij stuitte op een koor van 80 jongens en er werden er uiteindelijk 17 voor de plaat gestrikt. Bruno werd al snel de blikvanger van het koor. De song werd een chanson in Hair-stijl dat opriep tot pacifisme. De Poppys werden even razend populair. Non, Non, Rien N'a Changé steeg pas in zijn 14e week naar de felbegeerde nummer 1-positie en werd weliswaar niet de grootste van 1971, maar wel de grootste hit uit 1971.

3. ICH BAU' DIR EIN SCHLOSS – Heintje (#1, 27 weken, 804 pt)

Hein(tje) Simons, een mijnwerkerszoon uit Zuid-Limburg, was 11 jaar oud toen hij in 1967 doorbrak tijdens een talentenjacht in Landgraaf. Hij won met het Italiaanse liedje Mama van kindster Robertino. De Brabantse muzikant Addy Kleyngeld, die als producer werkzaam was bij CNR en voor Gert Timmerman Ik Heb Eerbied Voor Jouw Grijze Haren (liedje van de Vlaming Bobbejaan Schoepen) had opgenomen, werd zijn manager. Het winnende liedje Mama (nu in het Nederlands) werd ook meteen Heintje’s eerste single en een enorme hit. Ook in Duitsland werd de single met groot succes uitgebracht. Na de tweede hitsingle de dubbele A-kant Mijn Vriendinnetje; Mama Vertel Me, kwam Heintje’s allergrootste hit. Ich Bau' Dir Ein Schloss werd geschreven door de Duitse componist/tekstdichter Hans Hee en de schlagerzanger Wolfgang Roloff, beter bekend als Ronny (Top 40-hit Kenn ein Land/Kleine Annabell). Ook Heintje’s ontdekker Addy Kleyngeld werkte mee aan de muziek, ditmaal onder de pseudoniem Gunter Kaleta. Ich Bau' Dir Ein Schloss kwam in mei 1968 de Top 40 binnen, stond 5 weken later op nummer 1 en bleef maar liefst 10 weken de toppositie aanvoeren. Heintje schreef hitgeschiedenis door als jongste artiest op nummer 1 te staan in de Top 40 en dan ook nog eens als eerste met minimaal 10 weken. Ich Bau' Dir Ein Schloss werd de allereerste anderstalige nummer 1-hit en de allergrootste Duitstalige hit in de Top 40. De traditional Heidschi Bumbeidschi werd datzelfde jaar nog zijn tweede en laatste nummer 1-hit. Daarna speelde hij in een paar Duitse films als zichzelf en na het kindersterrendom had hij begin 1978 een comeback-hit met Und Das Alles Nur, Weil Wir Uns Lieben, geproduceerd door Martin Duiser. Een jaar later werd hij zelfs even dj op Hilversum 3 voor de AVRO (Showparade).

4. UN CANTO A GALICIA - Julio Iglesias (#1, 21 weken, 562 pt)

De bestverkochte Spaanstalige zanger allertijden begon ooit aan de keepersopleiding bij Real Madrid, maar een auto-ongeluk verhinderde zijn sportcarrière. Julio Iglesias leerde tijdens zijn revalidatie gitaar spelen en begon liedjes te schrijven. In 1968 won hij in Spanje het Benidorm Songfestival, wat hem een platencontract opleverde. Twee jaar later werd hij voor Spanje afgevaardigd en werd met het liedje Gwendolyne vierde in Amsterdam op het Eurovisie Songfestival (Dana won dat jaar met All Kinds Of Everything voor Ierland). In 1972 schreef Julio Un Canto A Galicia als een ode aan Galicië, de geboortestreek van zijn vader. Oorspronkelijk zong hij het liedje in het Galicisch. De song werd in 1971 in Spanje opgenomen voor zijn album Por el amor de una mujer en werd mede door Nederlandse en Vlaamse vakantiegangers snel opgepikt. Un Canto werd de grootste hit van 1972 en Julio’s allergrootste hit met 21 weken in de Nederlandse Top 40. Zoon Enrique zou 43 jaar later diens allergrootste (Spaanstalige) hit scoren.

5. ICH HAB' DIE LIEBE GESEH'N – Vicky Leandros (#1, 19 weken, 558 pt)

1972 was Vicky’s schönstes Jahr. Eurovisiewinst voor Après Toi (‘danke, Luxemburg’) en nog een nummer 1-hit erbij. Dit was haar allergrootste. Een compositie van (Zorba’s) Mikis Theodorakis, wiens naam en muziek onlosmakelijk verbonden is met de verzetsstrijd tegen de militaire dictatuur. Theodorakis schreef deze compositie getiteld O Kaimos (Het Verdriet) na zijn tweede vrijlating uit de gevangenis. Vader Leandros hertaalde deze Griekse liefdesschlager voor zijn dochter. Mikis Theodorakis heeft in ieder geval das Leben geseh'n. Hij overleed in september 2021 op 96-jarige leeftijd. Vicky was de eerste en een van de zeer weinige artiesten (Sash! en BZN volgden) die in minstens 4 talen Top 40-hits heeft gescoord, Frans, Duits, Engels en ze sloot haar reeks hits af in het Nederlands.

6. DU – Peter Maffay (#1, 17 weken, 553 pt)

Peter Maffay werd geboren als Peter Alexander Makkay op 30 augustus 1949, in Brasov, Roemenië. Hij was 14 jaar toen zijn familie verhuisde naar het geboorteland van zijn ouders, Duitsland. Kort daarna richtte hij zijn eerste rockband op, The Dukes. Na een aantal baantjes, o.a. in lokale nachtclubs, stortte Peter zich fulltime op de muziek. In 1969 maakte hij kennis met Michael Kunze, toen hij op zoek was naar jonge vertolkers van zelfgeschreven liedjes. Kunze had zo’n liedje voor Peter. Du werd in januari 1970 uitgebracht, Peter was toen 20 jaar.

Du werd de grootste Duitstalige hit van 1970. Ook in ons land maakte de zanger grote indruk. Het duurde tot februari 1971 voordat Du de Nederlandse Top 40 binnentrad, maar eenmaal binnen steeg de single supersnel naar nummer 1, stond 5 weken bovenaan en verbleef 17 weken in de Top 40. Inmiddels is de song uitgegroeid tot een echte classic, ook voor de jongere generatie. Du staat steevast in bijna alle eindejaarslijsten en bleek een carrièrebepalende hit voor de zanger en verkocht meer dan een miljoen exemplaren. Peter Maffay was de bestverkopende Duitse popster van zijn generatie en is naast zijn artistieke werk ook politiek en maatschappelijk actief. Er lässt dich niemals im Stich.

7. ÜBERALL AUF DER WELT – Freddy Breck (#7, 20 weken, 477 pt)

Gerhard Breker, beter bekend als Freddy Breck, werd ontdekt door de Duitse componist en songwriter Heinz Gietz, die voor hem hits produceerde gebaseerd op bekende klassieke melodieën. Zijn eerste single was meteen raak. Freddy Breck werd in 1972 wereldberoemd met het liedje Überall Auf Der Welt. De melodie was gebaseerd op het lied Va Pensiero van het slavenkoor uit Nabucco van Giuseppe Verdi. Er werd flink uitgepakt: een orkest van 74 man samen met het Botho Lucas Chor. Überall Auf Der Welt werd in 12 talen opgenomen. Het grote succes leverde Freddy zijn eerste gouden plaat op. Alleen in Duitsland al zouden meer dan 800.000 singles van Überall verkocht zijn. In ons land piekte de single in december 1972 tot nummer 7, met een enorm lang uithoudingsvermogen van 20 weken Top 40. De hitreeks zette hij voort met Bianca (Capriccio Italien van Peter Tsjaikovski), dat tot nummer 3 kwam en Rote Rosen, gebaseerd op de ouverture uit Dichter und Bauer van Franz von Suppé, werd in augustus 1973 zijn enige nummer 1-hit. In april 1974 bereikte hij met een Engelstalige single een notering in de Britse hitparade. So In Love With You haalde daar bijna de Top 40. Freddy Breck overleed eind 2008 op 66-jarige leeftijd in zijn huis aan de Beierse Tegernsee aan longkanker.

8. BORRIQUITO – Peret (#1, 13 weken, 455 pt)

De eerste Spaanstalige nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 was een zomerhit over een ezel. Pedro Pubill i Cala (Peret) was de zanger. Hij werd beschouwd als een echte vertegenwoordiger van de Catalaanse rumba. Tijdens zijn jeugd reisde Peret met zijn vader, een reizende textielhandelaar, door Catalonië en de Balearen. Na zijn korte schoolperiode verdiende hij net als zijn vader aanvankelijk de kost als handelsreiziger en bracht ook enige tijd door in Argentinië. Hij trad ook op als muzikant en maakte al snel naam in en rond Barcelona en nam uiteindelijk vanaf 1957 enkele platen op. Halverwege de jaren zestig begon Perets grote carrière en hij verhuisde naar de hoofdstad Madrid. Hij mixte muziek uit zijn thuisland, waaronder flamenco, met Cubaanse klanken en moderne rock-'n-roll: en met succes. Dit leverde hem de bijnaam Rey de la Rumba op. Spanje was in 1971 inmiddels een populair vakantieland geworden. Borriquito werd door vakantiegangers uit Nederland en Duitsland opgepikt en Tineke draaide de single grijs bij zeezender Veronica. Borriquito stond binnen 3 weken op nummer 1 in Nederland en bleef 7 weken lang de populairste plaat. De opvolger Voy, Voy werd een marginale hit. In 1974 deed Peret mee aan het Eurovisie Songfestival. ABBA won met Waterloo, de Rey de la Rumba werd negende met het lied Canta Y Se Feliz. In 1982 trok hij zich volledig terug uit de muziek en sloot zich aan bij de Iglesia Evangélica de Filadelfia, de grootste religieuze gemeenschap van de Spaanse Gitanos (Roma). Na 1991 pakte hij de muziek weer op en tijdens de Olympische Spelen in Barcelona zong hij op het slotevenement. Hij overleed in augustus 2014 op 79-jarige leeftijd in Barcelona.

9. SCHÖNES MÄDCHEN AUS ARCADIA – Demis Roussos (#1, 14 weken, 442 pt)

De jaren 70 waren een productieve tijd voor Demis Roussos. Zijn dramatische operazangstijl sloeg bovenal aan in de Europese en Latijns-Amerikaanse hitlijsten. In 1971 ging de band Aphrodite's Child uit elkaar, maar Demis kon een deal sluiten als soloartiest en bracht later datzelfde jaar de single We Shall Dance (#7) uit, die ook op het album On The Greek Side Of My Mind stond. 1973 was Demis’ finest year. Hij scoorde dat jaar in ons land 4 top 3-hits, waarvan er twee op nummer 1 belanden. My Friend The Wind en Schönes Mädchen Aus Arcadia. Het album Forever And Ever werd ook in ons land een nummer 1-hit en stond 40 weken in de albumhitlijst. Schönes Mädchen Aus Arcadia, zijn laatste Nederlandse nummer 1-hit, werd geschreven door Leo Leandros (Vicky’s vader) en Klaus Munro. Voor de Engelse markt werd de versie Lady of Arcadia uitgebracht voor zijn Engelstalige album My Only Fascination.

Na enkele jaren gewoond te hebben in Malibu Beach verhuisde Demis in 1985 terug naar Griekenland. Op 14 juni ging hij aan boord van TWA-vlucht 847 naar Rome. Het vliegtuig werd gekaapt door leden van Hezbollah en de Islamitische Jihad. Demis en zijn vrouw werden, samen met de andere passagiers, een paar dagen gevangen gehouden. Deze ervaring veranderde zijn leven en hij besloot dat de beste manier om anderen te helpen en begrip in de wereld te bevorderen, was door terug te keren naar de muziek. The Story of Demis Roussos kwam kort daarna uit en korte tijd werd de carrière van de zanger nieuw leven ingeblazen, vooral in Zuid-Europa. Demis Roussos stierf in januari 2015 in Athene; hij werd 68 jaar oud. 

10. GIGI L'AMOROSO "GIGI L'AMOUR"- Dalida (#2, 14 weken, 441 pt)

Dalida werd geboren als Iolanda Cristina Gigliotti in Caïro in 1933. Haar ouders Pietro en Filomena waren Italianen uit Calabrië die een jaar voor haar geboorte naar Caïro verhuisden, op zoek naar betere economische kansen. Veel Dalida-biografen speculeren dat de gebeurtenissen in haar jeugd van invloed waren op haar worstelingen met relaties en geestelijke gezondheid later in haar leven. Dalida ontwikkelde een fascinatie voor cinema en acteren en werkte als model voor lokale modehuizen. In 1954 werd ze gekroond tot Miss Egypt en kreeg ze vervolgens rollen aangeboden in de Egyptische films The Mask of Tutankhamun en A Glass and a Cigarette. In die tijd raakte ze geïnteresseerd in zingen en nam ze de artiestennaam Dalila aan. Ze zou later naar Frankrijk verhuizen om haar carrière in de entertainmentindustrie voort te zetten. Daar werd haar artiestennaam veranderd in Dalida.

Dalida's carrière begon in Frankrijk, waar ze in diverse talen optrad, waaronder Frans en haar moedertaal Italiaans. Ze stond bekend om haar diepe stem en glamoureuze stijl en zou optreden met Franse iconen zoals Charles Aznavour en Alain Delon (met wie ze een relatie had en later een duet opnam). Het leven van de zangeres nam plotseling een donkere wending toen haar toenmalige minnaar Luigi Tenco, een zanger, zelfmoord pleegde. Dalida, die het lichaam vond, deed kort daarna de eerste van verschillende zelfmoordpogingen. Na haar herstel pakte ze haar carrière weer op, maar dan in een iets andere richting. Een van die songs was Salwa Wa Sala", wat "Veilig en wel" betekent. Deze werd uitgebracht ter ere van de vrijlating van Egyptische krijgsgevangenen uit de Jom Kipoeroorlog van 1973 door de staat Israël.

In 1974 had Dalida na een zwaar turbulent leven haar grootste hit te pakken met een uitbundige vrolijke hit. Het lied vertelt het verhaal van een Napolitaanse hartenbreker en charmeur Gigi, die alle vrouwen in een dorpje in de buurt van Napels om zijn vinger windt. Hij is de klassieke eeuwige vrijgezel... totdat er op een dag een rijke Amerikaanse vrouw in het dorp verschijnt, die hem een grootse toekomst in Amerika voorspiegelt. Gigi valt voor haar en reist af naar de States, na een emotioneel afscheid van al zijn vrouwen op het station. Dalida had de song Gigi voor het eerst uitgevoerd tijdens een concert in de Olympiazaal in januari ’74. De song zou met haar 7 minuten te lang zijn voor radiorotatie, maar Gigi L'amoroso - Gigi L'amour stond als tweetalige single in september 1974 drie weken op nummer 2 in de Nederlandse Top 40 achter Rock Your Baby van George McRae. Billboard noemde Dalida dat jaar de populairste Franse zangeres ter wereld.

Op 3 mei 1987 werd Dalida, één van de grootste Franse legendes, dood aangetroffen, overleden aan een overdosis barbituraten, op 54-jarige leeftijd. Voor haar fans en intimi liet ze een briefje achter: "La vie m'est insupportable, pardonnez-moi”.

Anderstalige nummer 1-hits in het eerste Top 40 decennium die niet in deze top 10 zijn beland:

Après Toi - Vicky Leandros (#1, 14 weken, 437 pt)

Rote Rosen – Freddy Breck (#1, 14 weken, 418 pt)

Heidschi Bumbeidschi – Heintje (#1, 13 weken, 393 pt)

Le Lac Majeur – Mortumer Shuman (#1, 11 weken, 362 pt)


(09-11-2024)

Alle Top 40-hits

Details Lady Gaga & Bruno Mars - Die With A Smile
Details Gracie Abrams - That's So True
Details Teddy Swims - Bad Dreams
Details Rosé & Bruno Mars - APT
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Coldplay ft Little Simz, Burna Boy, Elyanna & Tini - We Pray
Details Myles Smith - Wait For You
Details Sabrina Carpenter - Taste
Details Morgan Wallen - Love Somebody
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It
Details Alex Warren - Carry You Home
Details martin morero - spijt is voor later
Details Gigi Perez - Sailor Song
Details Lost Frequencies & Tom Odell - Black Friday - Pretty Like The Sun
Details Alex Warren - Burning Down
Details David Guetta & Alesso feat. Madison Love - Never Going Home Tonight
Details Davina Michelle - I Won't Let Go
Details Yves Berendse & Emma Heesters - Alleen Met Jou
Details David Guetta, Alphaville & Ava Max - Forever Young
Details Martin Garrix & Jex - Told You So
Details Pawsa & Adventures Of Stevie V - Dirty Cash
Details Pommelien Thijs & Meau - Het Midden
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Clean Bandit, Anne-Marie & David Guetta - Cry Baby
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Nice To Meet You
Details Gracie Abrams - I Love You, I'm Sorry
Details Noano feat. Ronnie Flex - Damage
Details Gabry Ponte, Sean Paul & Natti Natasha - Born To Love Ya
Details Hugel x Topic x Arash feat. Daecolm - I Adore You
Details Douwe Bob & Sera - Could Have Been Us
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Krezip & Danny Vera - It All Means Nothing (You're Not Here Now)
Details Stromae & Pomme - Ma Meilleure Ennemie
Details Rondé - Love Of My Life
Details Claude & Zoë Tauran - Je T'aime
Details Kygo & Imagine Dragons - Stars Will Align
Details Chef'Special - C'Est La Vie
Details The Weeknd - Dancing In The Flames
Details Tate McRae - 2 Hands