Dankzij Calm Down van de Nigeriaanse zanger Rema staat er weer eens een Afrikaan op nummer 1 in de Top 40. Hoog tijd om alle Afrikanen met een nummer 1-hit in de Top 40 eens op een rijtje te zetten.
Alane - Wes (1997)
8 weken op nummer 1 - 784 punten
De grootste Afrikaanse nummer 1-hit in de Top 40 viert dit jaar zijn 25e verjaardag. In de laatste maanden van 1997 scoorde Wes een van de grootste hits van het jaar met het zomerse Alane. Wes Madiko werd in 1964 in een dorpje in Kameroen geboren. Hij kreeg muziekles van zijn opa en als kind trad hij al op in een groepje. Eind jaren 80 werd Wes ontdekt door Franse toeristen en verhuisde hij naar Frankrijk. Daar nam hij in 1996 zijn debuutalbum Welenga op. De single Alane werd in de zomer van 1997 een gigantische hit in Frankrijk, waarna het nummer naar Nederland overwaaide. Na Alane scoorde Wes nog een klein hitje met Awa Awa, maar met de WK-single I Love Football kwam hij niet verder dan de Tipparade. In de zomer van 2020 maakte Wes een opvallende comeback in de Top 40. De Duitse dj Robin Schulz had een remix gemaakt van Alane en opnieuw werd het een grote hit. De nieuwe versie bereikte de vierde plaats. Een jaar later overleed Wes onverwacht op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ziekenhuisinfectie.
Wizkid - One Dance (2016)
6 weken op nummer 1 - 771 punten
Voor dit overzicht hebben we Dr. Alban, die in 1992 zeven weken op nummer 1 stond met It's My Life, niet meegerekend. Hij werd weliswaar geboren in Nigeria, maar woonde en werkte al jaren in Zweden voordat hij doorbrak met zijn muziek. De eerste Nigeriaan in de Top 40 die vanuit zijn eigen land doorbrak, was Ayodeji Ibrahim Balogun, beter bekend onder de naam Wizkid. Hij was niet alleen de eerste Nigeriaan met een Top 40-hit, maar ook de eerste met een nummer 1-hit. Dat bereikte hij dankzij zijn bijdrage aan de track One Dance van de Canadese rapper Drake. Hoewel veel mensen hier nog nooit van Wizkid gehoord hadden, was hij in eigen land een grote ster. Kort na One Dance scoorde hij nog een tweede hitje dankzij zijn medewerking aan de track Boom van Major Lazer. Via Wizkid maakten een heleboel mensen voor het eerst kennis met afrobeats. Dat is een verzamelnaam voor moderne popmuziek uit West-Afrika, waarin met name dancehall- en hiphopinvloeden te horen zijn. Met name in de Nigeriaanse stad Lagos wordt veel afrobeats geproduceerd, maar ook in de Ghanese hoofdstad Accra en in Londen, waar veel West-Afrikaanse immigranten in dit genre actief zijn. In navolging van Wizkid hebben verschillende afrobeats-tracks de Top 40 gehaald, waaronder de huidige nummer 1-hit Calm Down van Rema (zie ook onderaan).
Master KG feat. Nomcebo - Jerusalema (2020)
5 weken op nummer 1 - 645 punten
De Zuid-Afrikaanse producer Master KG maakte de beat voor Jerusalema al in 2019. Vervolgens vroeg hij aan gospelzangeres Nomcebo Zikode om een spirituele tekst voor het nummer te schrijven. De vertaling van de tekst bevat regels als “Jeruzalem is mijn thuis” en “Mijn koninkrijk is niet hier”, zinnen die net zo goed uit een psalm afkomstig kunnen zijn. Tot nu toe niet echt typische ingrediënten voor een Top 40-hit. Het wereldwijde succes van Jerusalema hebben Master KG en Nomcebo dan ook vooral te danken aan Fenómenos do Semba. De leden van deze Angolese dansgroep plaatsten op 18 februari 2020 een filmpje op YouTube waarin ze een dansje uitvoeren op het nummer. Daarin houden de dansers een bord eten vast en eten ze schijnbaar nonchalant door tijdens het dansen. De video ging vervolgens viraal en ontketende de Jerusalema-challenge. Over de hele wereld werd het dansje nagedaan door allerlei verschillende beroepsgroepen. Daarbij ontwikkelde de choreografie zich wel. Zo werd het element van de borden met eten al gauw weggelaten. Door de challenge ontstond natuurlijk belangstelling voor het nummer en voilà, een wereldhit was geboren. In oktober en november stond Jerusalema vijf weken op nummer 1 in de Top 40. Dankzij hun ene hit groeiden Master KG en Nomcebo bijna uit tot de succesvolste Zuid-Afrikaanse artiesten uit de Top 40-geschiedenis. Dat record staat al sinds 1978 op naam van de meidengroep Clout.
Margaret Singana - We Are Growing (1989)
4 weken op nummer 1 - 327 punten
In 1989 zorgde een onverwacht televisiesucces voor de eerste en enige Top 40-hit van Margaret Singana. Veronica zond die zomer de Zuid-Afrikaanse televisieserie Shaka Zulu, over de gelijknamige 19e-eeuwse Zoeloekoning, uit. Net als de serie werd ook het lied dat tijdens de aftiteling te horen was een groot succes. Dat was het door Margaret Singana gezongen We Are Growing. Margaret Singana werd in 1938 in het Zuid-Afrikaanse Queenstown geboren. Na eerst een periode te hebben gewerkt als dienstmeid, brak ze begin jaren 70 door als zangeres. In 1978, op het hoogtepunt van haar carrière, kreeg ze een beroerte en belandde ze in een rolstoel. Hierdoor werd het moeilijk voor haar om nog op te treden. Na haar beroerte heeft ze weinig nieuwe materiaal meer opgenomen, maar toen ze gevraagd werd om het titellied van Shaka Zulu in te zingen, zei ze ja. Het zou het laatste hoogtepunt uit haar carrière worden. Haar gezondheid ging achteruit en in 2000 overleed ze na een lang ziekbed. Uit eer voor de legendarische zangeres werd er in 2004 een straat in Johannesburg naar haar vernoemd.
Johnny & Orquesta Rodrigues - Hey Mal Yo (1975)
2 weken op nummer 1 - 391 punten
Sommige media meldden in 1988 dat Mory Kante (zie hieronder) de eerste Afrikaanse artiest was met een nummer 1-hit in de Top 40. Fout! In 1975 stond er al een Afrikaan op de eerste plaats. Dat was Johnny Rodrigues, met zijn liedje Hey Mal Yo. Over Johnny Rodrigues is niet bijster veel bekend. Hij werd in 1951 geboren op de Kaapverdische Eilanden, een eilandgroep voor de westkust van Afrika en voormalige Portugese kolonie. Toen Johnny 18 jaar werd, werd hij opgeroepen voor het Portugese leger. Omdat dat zou betekenen dat hij in Angola, een andere Portugese kolonie, moest gaan vechten, vertrok hij met zijn familie naar Amerika. In 1974 werd hij in een Scheveningse discotheek ontdekt door de manager van Tee-Set, Ted Cuppens. Peter Tetteroo produceerde Johnny’s eerste single Hey Mal Yo, een bewerking van het Portugese volksdansje Ò Malhão. Na zijn nummer 1-hit scoorde Johnny nog twee bescheiden hitjes met het Afrikaans aandoende Hasibaba en de Amália Rodrigues-klassieker Uma Casa Portuguesa. Daarna is de Kaapverdische zanger weer in de anonimiteit verdwenen. Tegenwoordig wordt eraan getwijfeld of hij destijds zijn liedjes wel zelf heeft ingezongen. Op de single van Hey Mal Yo zou simpelweg de uitvoering van de Portugees-Braziliaanse zanger Roberto Leal geperst zijn. Aan Johnny kunnen we het niet meer vragen. Volgens Wikipedia overleed hij in 2001.
Mory Kante - Yé Ké Yé Ké (1988)
2 weken op nummer 1 - 371 punten
In 1988 stond er voor het eerst een nummer op #1 dat in een Afrikaanse taal gezongen was. Mory Kante had het nummer Yé Ké Yé Ké al opgenomen in 1984 voor zijn eerste soloalbum À Paris. Het duurde echter tot nog vier jaar voordat zijn nummer in een remix een hit werd. Mory Kante werd in 1950 geboren in Guinee. Daar werd hij opgeleid tot griot, een soort Afrikaanse minstreel die oude liederen, gedichten en verhalen mondeling overlevert, zodat deze voor latere generaties bewaard blijven. Toen hij 7 was maakte Mory Kante al muziek en op zijn dertiende verhuisde hij naar Mali. Daar kwam hij begin jaren 70 in de bekende groep Rail Band terecht. In 1984 verhuisde hij naar Frankrijk en een jaar later gaf hij al zijn eerste optredens in Nederland. Hoewel Mory Kante in de Top 40 een eendagsvlieg was, bleef hij nog lang tijd muzikaal actief. Zijn laatste album La Guinéenne dateert van 2012. In 2020 overleed Mory Kante op 70-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Guinese hoofdstad Conakry.
Rema - Calm Down (2022)
1 week op nummer 1 - 229 punten
We sluiten af met de huidige nummer 1-hit in de Top 40. Rema werd op 1 mei 2000 als Divine Ikubor geboren in de Nigeriaanse stad Benin City. Dat betekent dat hij nu 22 jaar is en daarmee de jongste Afrikaan die ooit op nummer 1-hit gestaan. Dat record was 47 jaar in handen van Johnny Rodrigues, die 23 jaar was ten tijde van Hey Mal Yo. Al op 18-jarige leeftijd tekende Rema een platencontract en kort daarna bracht hij zijn eerste ep uit. Op die ep stond de track Iron Man, die later dat jaar opdook in de playlist van de favoriete liedjes uit 2019 van oud-president Barack Obama. In 2021 haalde Rema met Soundgasm voor het eerst de Tipparade, maar de oversteek naar de Top 40 zat er niet in. Deze lente leek het erop dat Calm Down hetzelfde lot beschoren zou zijn, in de zomer maakte het nummer zijn rentree in de Tipparade en werd het alsnog een hit. Inmiddels zijn we twee maanden verder en heeft Rema met Calm Down zijn eerste nummer 1-hit te pakken. Rema omschrijft zijn muziek overigens als afrorave, een zelfbedacht subgenre van afrobeats.