Radio-icoon Lex Harding is winnaar van de Gouden Harp 2024. Dat maakte Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, bekend tijdens de uitzending van Spraakmakers, maandagochtend op NPO Radio 1.
Deze week vond de jaarlijkse uitreiking van de Buma Awards plaats in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en daar ontving Lex Harding het beeld dat bij de onderscheiding hoort. De loopbaan van Lex Harding is onlosmakelijk verbonden met Veronica. Hij startte in de jaren zestig als dj bij de zeezender Radio Veronica, dat uitzond vanaf een schip voor de Nederlandse kust. Hij groeide daar al snel uit tot een van de populairste dj’s van Nederland. Lex presenteerde van 14 februari 1970 tot en met 31 augustus 1974 en 29 mei 1976 tot en met 13 mei 1989 de Top 40 op de zeezender en bij de VOO op Hilversum III.
Inzet voor lokaal talent
Volgens Buma Cultuur koos hij vaak voor het draaien van nieuwe muziek en bood daarbij Nederlandse artiesten de nodige zendtijd. In een tijd waarin het bepaald niet vanzelfsprekend was om Nederlandse popmuziek te draaien, gaf Harding lokale acts juist een platform dat een steeds groter publiek wist te bereiken. Dat begon al in de Lex Harding Show en in het legendarische radioprogramma Lexjo.
In een reactie aan de NOS laat de radiolegende weten dat de prijs voor hem als een verrassing kwam: “Ik was zeer verbaasd. Ik kan aardig plaatjes aankondigen en bepalen wat een hit wordt, maar wat heb ik nou voor de muziek gedaan?” Volgens Harding heeft hij voornamelijk ‘geparasiteerd’ op muziek die anderen maakten.
'Van onschatbare waarde voor de Nederlandse popmuziek'
Volgens Marcel Gelauff van BumaStemra doet hij zich daarmee tekort. “De bijdrage van Lex Harding aan de Nederlandse popmuziek is van onschatbare waarde. Hij is zoveel meer dan Veronica. Zijn naam is verbonden aan talloze legendarische initiatieven die tot op de dag van vandaag nog volop in de lucht zijn. Denk hierbij aan Radio Veronica, Sky Radio, De Top 40 en Radio 538. Lex heeft met zijn pioniersdrift zoveel deuren geopend voor artiesten en daarmee uiteraard ook de componisten."
Frank Helmink sluit zich daarbij aan: “Ook bij TMF, waarvan hij aan de wieg stond, was er volop ruimte voor clips van Nederlandse bodem en niet alleen uit de populaire genres, maar ook muziekstromingen als hiphop, eurodance en gabberhouse. Dat Nederland zich vervolgens positief wist te profileren op die fronten, mag je zeker ook voor een deel aan Lex toeschrijven. Deze Gouden Harp komt hem dan ook zonder meer toe."
Foto: YouTube
(03-06-2024)