In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?
1 (2) Het Nederlands Elftal
Het Nederlands Elftal heeft zich geplaatst voor de halve finale van het EK voetbal. Dinsdag werd Roemenië verslagen met 0-3 en zaterdag volgde een 2-1-overwinning op Turkije. Met name die laatste wedstrijd was erg spannend, want Nederland kwam aanvankelijk op achterstand, maar door twee doelpunten in de tweede helft werd de schade alsnog hersteld. Woensdag wordt de eerste keer sinds het EK van 2004 dat Het Nederlands Elftal in de halve finale van een Europees kampioenschap staat. Engeland is dan de tegenstander. Als Oranje dan opnieuw weet te winnen, dan treft Nederland op zondag Frankrijk of Spanje in de finale. Dan zal blijken of Marco Schuitmaker gelijk heeft en het 'weer prachtig net al in 1988' wordt. Voorlopig staat zijn Oranjebewaarder in de Tipparade, maar als Nederland het EK wint, dan zou het zomaar eens zijn derde Top 40-hit kunnen worden. In de aanloop naar de halve finale vind je op deze site overigens een reeks artikelen over Oranjespelers die zelf ook in de Top 40 hebben gestaan. En woensdag behandelen we de hits van Het Nederlands Elftal zelf.
2 (--) Taylor Swift
Taylor Swift is zonder twijfel de grootste popster van dit moment. Ze tourt sinds 2023 over de hele wereld met haar Eras Tour en afgelopen week was ons land aan de beurt. De 34-jarige zangeres stond van donderdag tot en met zaterdag drie dagen achter elkaar in een uitverkochte Johan Cruijff Arena voor in totaal ongeveer 165.000 Swifties. De kaartjes waren misschien wel duur, maar dan krijg je ook wat. Het concert duurt 3½ uur en daarin zingt ze 45 nummers, afkomstig van 10 verschillende albums. 15 van de nummers die ze zingt, hebben in de Top 40 gestaan. Eind vorig jaar passeerde de Eras Tour een bijzondere mijlpaal. Het was de eerste concerttournee met een omzet van meer dan een miljard dollar. Aan het eind van dit jaar, als de tournee er helemaal op zit, zal hoogstwaarschijnlijk ook de grens van 2 miljard dollar gepasseerd zijn. Ondanks dit immense succes, en 12 nummer 1-hits in de Amerikaanse Billboard Hot 100, heeft Taylor in de Nederlandse Top 40 opvallend genoeg nog nooit de top 3 gehaald. Shake It Off en Anti-Hero kwamen allebei niet hoger dan de 5e plaats.
3 (--) Bee Gees
Net als vorige week zorgt de donderdagavond op NPO 3 voor een notering in deze rubriek. Eerst zond de AVROTROS een aflevering uit van Het Beste Van ... en daarna volgde de NRT met een muziekdocumentaire. Beide programma's stonden in het teken van The Bee Gees. Zo'n 15 BN'ers, waaronder Wolter Kroes, Numidia, Mell en Rob Janssen gaven eerst commentaar en deelden weetjes over de gebroeders Gibb. Daarbij stonden met name de late jaren 70 centraal, waar de groep hun tweede piek in hun carrière had. De jaren 60 kwamen in dit programma minder aan bod, maar die werden wel belicht in de documentaire How Can You Mend A Broken Heart, die overigens genoemd is naar de eerste Alarmschijf van de groep uit 1971. Populaire artiesten van nu, zoals Justin Timberlake en Chris Martin, vertellen in deze film onder meer hoe zij tegen de muziek van The Bee Gees aankijken. Bovendien reflecteren ervaringsdeskundigen Nick Jonas van de Jonas Brothers en Noel Gallager van Oasis op het samenwerken met broers in een popgroep.
4 (--) Barry Gibb
Op veruit de meeste hits van The Bee Gees was Barry Gibb de leadzanger. In beide programma's waardaarom extra veel aandacht voor hem. In Het Beste Van ... benadrukten met name door de vrouwelijke BN'ers hoe knap Barry Gibb wel niet was. Barry Gibb is ook de enige van de drie broers die aan de documentaire How Can You Mend A Broken Heart heeft meegewerkt. Dat komt simpelweg doordat Barry de enige is die nog in leven. De tweelingbroers Maurice en Robin overleden in respectievelijk 2003 en 2012. Barry was degene die in 1975 de falsetstem in het repertoire van The Bee Gees introduceerde. Hoewel het zingen in falsetstem niet door Barry Gibb is uitgevonden - het werd al gedaan door bijvoorbeeld The Stylistics en The Spinners - zou het al gauw uitgroeien tot het handelsmerk van de groep. Toen de populariteit van discomuziek begin jaren 80 plotseling instortte, had dat ook invloed op de populariteit van The Bee Gees. Verschillende radiostations wilden hun muziek niet meer draaien. Daarom legden de broers zich begin jaren 80 toe op het schrijven voor anderen. Daarbij was Barry ook succesvol als producer, voor onder anderen Barbra Streisand, Dionne Warwick, Kenny Rogers en Diana Ross.
(Afbeelding: AI)