In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?
1 (--) Suzan & Freek
Op 26 april was het Koningsdag. Normaal gesproken is dat op 27 april - de verjaardag van koning Willem-Alexander - maar omdat deze dag nooit op een zondag wordt gevierd, vond de nationale feestdag dit jaar plaats op zaterdag. De koninklijke familie bezocht dit jaar de stad Doetinchem, in de Achterhoek. Qua muzikale omlijsting had de organisatie zowel de succesvolste Achterhoekse Top 40-act weten te strekken als de Achterhoekse act met de meeste Top 40-hits. Die laatste act is de boerenrockband Normaal, die dit jaar 50 jaar bestaat. Normaal mocht helemaal aan het begin van het programma optreden en kreeg Willem-Alexander zelfs zover om mee te zingen met Oerend Hard. Voor het eindfeest was een groot podium opgetrokken aan de Oude IJssel, tegenover de Walmolen. Daar sloten Suzan & Freek - succesvolste Achterhoekers in de Top 40 - de feestelijkheden af met hun dit De Overkant uit 2020. Ze werden daarbij begeleid door het orkest Phion. Het zingende echtpaar gaf achteraf aan dat ze het heel bijzonder vonden dat ze voor de koninklijke familie mochten optreden.
3 (--) Kabouter Plop
Woensdagavond is in het Algemeen Ziekenhuis West in Veurne de Belgische acteur Chris Cauwenberghs overleden. Vanaf de jaren 80 speelde hij in verschillende Vlaamse films en series, maar eind jaren 90 werd hij ook in Nederland bekend als Kabouter Lui, de altijd vermoeide postbode in de kinderserie Kabouter Plop. Het was de eerste nieuwe serie van het in 1996 opgerichte Vlaamse productiebedrijf Studio 100, dat eerder alleen de serie Samson & Gert had gemaakt. De serie was in Vlaanderen direct een succes en de begintune, Het Ploplied, bereikte in de zomer van 1998 de tweede plaats van de Vlaamse Ultratop 50. Daarna kwamen de kabouters met nog eens zeven nummers in de hitlijst. In Nederland scoorden Plop, Klus, Kwebbel en Lui ook twee Top 40-hits. Het Ploplied bereikte de 19e plaats en een remix van De Kabouterdans kwam tot nummer 18. In 2014 stopte Chris met acteren, nadat bij hem kanker was vastgesteld. Twee jaar later werd hij genezen verklaard, maar hij besloot zijn carrière als acteur niet te hervatten. Hij koos voor een leven buiten de schijnwerpers. Chris overleed aan de gevolgen van hartfalen. Hij was 78 jaar.
2 (--) Snelle
Even terug naar Koningsdag. De Overkant was natuurlijk niet alleen van Suzan & Freek. Het is een samenwerking met rapper Snelle. Of hij tot de Achterhoekse artiesten gerekend moet worden, staat een beetje ter discussie, omdat de westgrens van de Achterhoek niet exact gedefinieerd is. Snelle komt uit Gorssel, een dorpje in de gemeente Lochem. Sommige mensen vinden dat alle Gelderse dorpen ten oosten van de IJssel bij de Achterhoek horen. In dat geval zou hij meetellen als Achterhoekse artiest. Tijdens Suzan & Freeks uitvoering van De Overkant deed Snelle ook mee en hij stond ook letterlijk aan de overkant. Hij zong namelijk vanaf de Walmolen die tegenover het grote Koningspodium stond. Snelle had kort daarvoor overigens ook al zijn huidige top 10-hit Ik Zing gezongen, samen met Zoë Livay. Snelle heeft trouwens sowieso een topweek achter de rug. Maandagavond won zijn favoriete voetbalclub Go Ahead Eagles uit Deventer de KNVB Beker. Hij beleefde het allemaal vanaf de tribune mee, waar hij samen met zijn vader zat. Dat is oud-Go Ahead Eagles-doelman Jan Bos. Samen met Ammar maakte Snelle bovendien een speciale versie van hun duet De Laatste. Dit nummer, De Finale, zongen ze dinsdagavond samen bij Eva, waar de overwinning van Go Ahead Eagles werd gevierd.
4 (--) Johan Cruijff
We besluiten deze top 4 met Johan Cruijff. Het is voor de 14e keer sinds de start van deze rubriek in 2018 dat de legendarische voetballer in deze top 4 opduikt. Hoort een voetballer thuis in deze rubriek? Ja hoor, dat kan. Zolang hij maar in de Top 40 heeft gestaan. En ja, Johan Cruijff heeft een Top 40-verleden. Op 26 april 1969 - afgelopen zaterdag precies 56 jaar geleden - haalde hij de 21e plaats met het carnavaleske nummer Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei). Dat was echter niet de reden dat hij nu opduikt in deze rubriek. De zingende voetballer haalt af en toe deze rubriek bij gebrek aan ander muzikaal nieuw en dat gebeurt eind maart en eind april extra vaak. Op 24 maart en 25 april is namelijk vaak extra veel media-aandacht voor Johan Cruijff, omdat dat respectievelijk zijn sterfdag en geboortedag zijn. Afgelopen vrijdag zou Johan 78 jaar zijn geworden, als hij niet in 2016 op 68-jarige leeftijd was overleden aan de gevolgen van longkanker. Ziggo Sport maakte vrijdag symbolisch 14 uur televisie over Johan Cruijff en in de naar hem genoemde Johan Cruijff ArenA werd hij geëerd met een nieuw standbeeld. Dit bronzen beeld is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Streetart Frankey, die eerder al het legobeeld van André Hazes op de Dam maakte en het bronzen beeld van André Van Duin, dat zit op een van de Amstelsluizen voor Carré. Het beeld van Johan Cruijff steekt uit de overstek boven de koninklijke loge en beeldt hem niet af als voetballer, maar starend en wijzend over het veld als voetballiefhebber.
(Foto: Martina Fagel / Wikimedia Commons / Suzan freek -1557664495 / CC BY-SA 4.0)