In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?
1 (--) Liza Minnelli
Dinsdagavond was in Het Uur Van De Wolf de nieuwe documentaire Liza: A Truly Terrific Absolutely True Story te zien. Deze film uit 2024 gaat over de carrière van de iconische zangeres en actrice Liza Minelli. De film begint bij het overlijden van haar beroemde moeder Judy Garland in 1969 en eindigt met haar problemen met alcohol en drugs in de jaren 80. Er wordt dus vooral gefocust op de succesvolle jaren 70, waarin ze schitterde in films als Cabaret en New York, New York en natuurlijk op Broadway. Haar levensverhaal wordt verteld aan de hand van negen levenslessen en alle personen die belangrijk zijn geweest in haar leven, van Kay Thompson, die zich na de dood van Judy Garland ontfermde over de 23-jarige actrice, tot de vele vrienden die ze tijdens haar loopbaan heeft gemaakt. Haar enige Top 40-hit, Losing My Mind, afkomstig van het door de Pet Shop Boys geproduceerde album Results komt in deze documentaire overigens niet voorbij. Dit lied - oorspronkelijk afkomstig uit de jaren 70-musical Follies - stond in het najaar van 1989 vier weken in de Top 40 en bereikte de 31e plaats.
2 (--) Johan Cruijff
Van alle voetballers die in de Top 40 hebben gestaan, zijn er opvallend veel die een link hebben met Feyenoord. René van der Gijp, Hans Kraay Jr. en Noa Lang hebben in hun jeugd allemaal bij de Rotterdamse voetbalclub gespeeld. Er zijn echter maar twee Top 40-voetballers die in de eredivisie voor Feyenoord hebben gespeeld. Dat zijn Ruud Gullit en Johan Cruijff. Sterker nog: in seizoen 1983/84 speelden ze één seizoen samen bij Feyenoord. Wat ook nog typisch is, is dat beide spelers afkomstig zijn uit Amsterdam. Johan Cruijff werd in 1983 aan de kant gezet door Ajax, omdat hij te oud zou zijn. De 36-jarige topvoetballer wilde echter bewijzen dat hij nog prima in vorm was en tekende als blijk van wraak en trots bij aartsrivaal Feyenoord. En met succes, want Feyenoord werd in 1984 landskampioen. Afgelopen zaterdag bleek dat veel jonge mensen niet weten dat Cruijff ooit bij Feyenoord heeft gespeeld. Het was een stelling in de laatste ronde van de RTL-show The Jump, maar twee kandidaten vielen door de mand, omdat zij dachten dat deze stelling niet waar kon zijn.
3 (1) K3
Het is inmiddels twee weken geleden dat de drie originele K3'tjes hun reünie aankondigden, maar het is nog steeds hot topic. Voor de 14 shows in het Sportpaleis (dat tegen die tijd de AFAS Dome zal heten) en Ahoy werden in rap tempo 300.000 kaarten verkocht. Die zullen bij elkaar meer dan 14 miljoen euro in het laatje brengen. De vraag naar de concerten is nog veel groter. 240.000 mensen staan nog op de wachtlijst. Studio 100-baas Gert Verhulst waarschuwt voor al dan niet bestaande tickets die voor woekerprijzen verkocht worden via Marktplaats op andere platforms. Studio 100 gaat proberen nog extra concerten in te plannen, maar dat is niet gemakkelijk. Na de concerten van 3 tot en met 12 oktober in Antwerpen staat namelijk een groots concert van Katy Perry gepland. In de Vlaamse Album Top 200 is de reünie van de K3 Originals trouwens ook goed zichtbaar. Alle negen albums van Karen, Kristel en Kathleen staan in de lijst. Daarnaast vinden we ook nog de eerste twee albums van Karen, Kristel en Josje en het huidige K3-soundtrackalbum Het Lied Van De Zeemeermin, al moet dat recente album nu wel heel wat plaatsen inleveren ten koste van de K3 Originals.
4 (--) André Hazes
Anderhalve week geleden ging op NPO 1 een nieuwe documentaireserie over André Hazes van start. In de driedelige reeks Bloed, Zweet & Tranen praten René Froger en Karsu elke aflevering met drie populaire artiesten over hoe Hazes hen heeft beïnvloed en hoe zij het artiestenleven ervaren. Daarnaast spreken René en Karsu op locatie met mensen die André Hazes persoonlijk gekend hebben of met hem hebben samengewerkt. De eerste aflevering 'Bloed' stond in het teken van de afkomst en jeugd van de zanger en zijn doorbraak in de jaren 70. De tweede aflevering 'Zweet' ging over zijn grootste succesjaren tussen 1980 en 1990. Onder meer zijn grote concert in het Concertgebouw in 1982 en zijn vriendschap met producer Tim Griek, die André begin jaren 80 koppelde aan een meer poppy sound en daarmee het nieuwe genre levenspop introduceerde. Daarnaast was er veel aandacht voor Andrés klassieker Kleine Jongen. Karsu interviewde onder andere Geertjan Hessing en Aart Mol van Cat Music die het nummer voor hem schreven en met Govert de Roos, die de hoesfoto voor de single maakte met André en diens oudste zoon Melvin.