Dinsdagavond is cabaretier Paul Van Vliet na een kort ziekbed overleden. Hij was bekend van mooie luisterliedjes, zoals Meisjes Van 13 en Veilig Achterop, maar haalde de Top 40 met twee van zijn populaire conferences: Bram In De RAI en Majoor Kees En De Sinterklahaas. Die laatste conference haalde zelfs de top 10. Paul was 87 jaar.
Het overlijden van Paul Van Vliet werd woensdagochtend door de familie bekendgemaakt. "We zijn intens verdrietig maar vooral ook trots op wie hij was en wat hij voor velen heeft betekend", meldt zij aan het ANP. "Hij laat met zijn teksten, muziek en komische types een schat aan verhalen en liedjes na die getuigen van een vol leven en een prachtige theatercarrière. Onze lieve Paul, levenslustig, krachtig en vol ideeën tot het eind. We gaan hem missen." Verschillende collega's en bewonderaars, waaronder Herman Van Veen en Jochem Myjer, hebben inmiddels hun medeleven betuigd.
Paul werd op 10 september 1935 in Den Haag geboren als Pieter Paulus van Vliet. Tijdens zijn middelbareschooltijd op het gymnasium raakte hij geïnteresseerd in cabaret en maakte hij al zijn eigen voorstellingen. In 1957 richtte hij als student samen met Floor Kist het Leidsch Studenten Cabaret op, waar ook zijn latere echtgenote Liselore Gerritsen deel van uitmaakte. Een jaar na hun huwelijk in 1963 richtten zij samen Cabaret PePijn op. Dit gezelschap had zijn eigen theater in Den Haag. Op televisie was Paul Van Vliet inmiddels ook een bekend gezicht. Hij presenteerde in 1962 de AVRO-talentenjacht Nieuwe Oogst, waarin verschillende artiesten als deelnemer hun televisiedebuut hebben gemaakt.
In 1965 deed Paul Van Vliet zijn eerste poging om in de Top 40 te komen met een Nederlandstalige cover van de monsterhit This Strange Effect van Dave Berry. Samen met De Stramouko's had hij deze hit omgetoverd tot Zo'n Vreemd Gevoel. In 1967 volgde een tweede poging met het cabaretliedje Den Haag (Met Je Lege Paleizen). Rond carnaval 1969 dook Paul voor het eerst op in de Tipparade met de carnavalssingle O, O, O, Wat Kan Ik Laag. Het bleef bij een eenmalige uitstap naar dit genre.
Pauls bekendste liedje is waarschijnlijk Meisjes Van 13. Dit nummer kwam op 2 januari 1971 binnen in de Tipparade. Toevallig kwam zijn echtgenote Liselore op precies dezelfde dag de lijst binnen met haar single Laat De Kindertjes Tot Mij Komen. Beide nummers wisten de oversteek naar de Top 40 echter niet te maken. In tegenstelling tot Liselore zou Paul twee maanden later wel zijn Top 40-debuut maken. Dat deed hij echter niet met een liedje, maar met een conference. In de 60 en 70 gebeurde het nog af en toe dat conferences op single werden uitgebracht en een hit werden. Zo hadden in het verleden Frater Venantius van Wim Sonneveld en Harm Met De Harp van Henk Elsink als in de Top gestaan. In die hits werden nog stukjes gezongen, maar dat was bij Bram In De RAI van Paul Van Vliet geen sprake van. Bram (uit de commune) was een typetje dat Paul eind jaren 60 gecreëerd had. Deze hippie maakte op 26 februari 1971 zijn opwachting in een speciale uitzending van Voor De Vuist Weg waarin de Edisons werden uitgereikt. Deze speciaal van deze gelegenheid geschreven conference bereikte de 31e plaats in de Top 40.
Een ander bekend typetje van Paul Van Vliet was Majoor Kees. Hij maakte in 1971 voor het eerst zijn opwachting in Pauls theaterprogramma Noord-West. Met dit typetje parodieerde Paul de toenmalige democratisering van het leger. Deze conference leverde de gevleugelde uitspraak "Vragen? Geen vragen!" op. In de herfst van 1976 maakte Paul Van Vliet in zijn nieuwe theaterprogramma Tien Jaar Onderweg opnieuw gebruik van het typetje. Als toegift verscheen de majoor ten tonele om aan zijn mannen uit te leggen hoe het sinterklaasfeest gevierd moet worden. De conference werd zo populair dat hij als Majoor Kees En De Sinterklahaas op single verscheen en de Top 40 bereikte. Paul Van Vliet maakte zelfs een apart filmpje voor TopPop waarin hij de conference opvoert. Dat filmpje zie je hieronder. Na de sinterklaasperiode was Majoor Kees En De Sinterklahaas natuurlijk niet actueel meer. Daarom schreef Paul Van Vliet snel een nieuwe Majoor Keesconference, waarin hij zichzelf verkiesbaar stelde voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1977.
Na de jaren 70 heeft Paul niet meer in de Top 40 gestaan, maar hij bleef tot op hoge leeftijd optreden. In 2018 nam hij op 82-jarige leeftijd officieel afscheid als cabaretier. Daarna heeft hij echter nog een paar keer op het podium gestaan met de voorstelling Paul van Vliet en Noordpool Orkest. Paul Van Vliet laat zijn tweede echtgenote Lidewij de Iongh achter. Zij was sinds 1983 met hem getrouwd. Pauls eerste echtgenote Liselore Gerritsen overleed in 2020.
(26-04-2023)