De 20-jarige Valentijn Antoon Verkerk groeit in rap tempo uit tot een van de grootste Nederlandse artiesten van het moment. Deze week wordt Hallo zijn eerste nummer 1-hit in de Top 40. Reden genoeg dus om wat meer te weten te komen over de artiest die wij kennen als Antoon. We spraken hem over het succes van Hallo en wat we nog meer van hem kunnen verwachten.
“Hij gaat als een trein” zegt Antoon over het succes van Hallo. Hij klinkt dolgelukkig, maar gek genoeg niet echt verbaasd. “Wat ik heb geleerd is dat je als artiest er vooral zelf heilig in moet geloven. Als jij dat niet doet, gaat je publiek het al helemaal niet doen.” Dat zelfvertrouwen kan snel omslaan in arrogantie, maar voor Antoon is het dat zeker niet. Daarbij mag je ook wel in jezelf geloven als je het carrièrepad van Antoon volgt. In de periode sinds hij afstudeerde van de Herman Brood Academie is hij in een steady stijgende lijn omhooggegaan. Een platencontract, een belangrijke mentor in Twan “Big2” van Steenhoven, een muzikaal pad dat met de dag populairder wordt. Nadat Hyperventilatie breed werd opgepakt, opende deur na deur voor de artiest uit Hoorn. En nu zit hij hier. Met een nummer 1-hit op zak en drie singles in de Spotify top 5. “Het is eigenlijk te mooi om waar te zijn. Succes voor een artiest gaat normaal een beetje omhoog en omlaag, maar sinds ik ben gestart, ben ik alleen maar aan het pieken.”
Hallo
Het verhaal achter zijn eerste nummer 1 in de Top 40 is bijzonder. Samen met gitarist Kevin Patrick was hij in de studio aan het wachten tot andere artiesten zouden komen waarmee hij zou gaan werken. Toen die artiesten twee uur te laat waren, besloten Antoon en Kevin er een andere beat bij te pakken en er iets mee te proberen. “Hallo ontstond eigenlijk om de tijd te doden.” Het was ook bijna een heel ander soort liedje geworden. “We hadden er een soort 80’s housebeat voor, maar vonden de tekst en melodie veel vetter dan die beat. Toen zijn Twan en ik nog drie dagen naar die beat gaan kijken, maar ik kwam er maar niet uit hoe ik het wilde. Uiteindelijk heb ik besloten alles te deleten. We hadden van de beginversie nog een gitaarlijn liggen, dus die hebben we uitgeprobeerd en daaromheen bouwden we toen het hele liedje. Toen die versie erop stond, wisten we wel dat we hiermee iets in handen hadden.”
Kameleon
Zoals veel artiesten die in de mainstream doorbreken tegenwoordig, wil Antoon zich niet aan de grenzen van genres houden. Hij geeft aan dat bijna al zijn liedjes beginnen met een 80’s beat, zoals we die bijvoorbeeld van Hyperventilatie kennen, maar dat hij met het eindresultaat alle kanten in kan. “Antoon is niet één stijl. Op mijn ep staat een trapliedje, een skaliedje, een soort westernliedje en een 80’s synthwave liedje en dat ben ik allemaal. Als het niet als Antoon zou voelen zou ik het ook niet uitbrengen.” Het gevaar van deze kameleonstrategie is dat mensen moeite hebben je identiteit erin terug te vinden. Hij denkt zelf dat de reden waarom het voor hem wel werkt juist zit in authenticiteit. “Ik zie bij sommige artiesten dat ze gewoon dingen proberen omdat ze zien dat het werkt. Als ik iets maak en uitbreng, doe ik dat omdat ik dat voel en ik denk dat dat belangrijk is.” Of iets commercieel werkt, speelt naar eigen zeggen geen rol in zijn maakproces. “Of het nou een countryliedje is of een houseplaat. Zolang het authentiek is, zullen de mensen het blijven accepteren.” Waarom Antoon het liefst elke dag iets anders maakt? Dat is eigenlijk heel simpel: hij vindt alles leuk. “Ik denk dat je binnen elk genre wel een liedje kan vinden dat ik vet vind. Er is niet echt een specifieke artiest die ik het beste vind, maar binnen elk afzonderlijk genre is er wel iets voor mij bij.”
Voor de lol
De liefde voor de jaren 80 werd thuis met de paplepel ingegoten. Zo is hij altijd groot fan geweest van Doe Maar. “Mijn pa draaide eigenlijk altijd muziek thuis. Toen ik een jaar of 9 was ben ik op drumles en pianoles gegaan, maar ik wilde creëren in plaats van leren. Ineens ‘moest’ ik oefenen en dan vind ik het niks. Het was een goeie basis, maar niks voor mij. Toen ben ik op het computerprogramma GarageBand terechtgekomen en vanaf mijn twaalfde elke dag muziek gaan maken. Het was ook toen ik nog op school zat gewoon een soort hobby. Waar iedereen op voetbal of hockey ging of naar een baantje bij de Albert Heijn, ging ik naar de studio.” Dat hij er nu zijn brood mee kan verdienen was absoluut nooit het plan. “De muziek die ik nu maak is echt volledig voor de lol ontstaan. Gewoon een beetje op vrijdag en zaterdagavond, zonder serieuze intenties, met vrienden spelen. Dat juist die muziek die ik zelf het minst serieus nam zo groot is geworden, is echt geweldig. Er heeft hier nooit druk op gezeten, het was altijd een hobby en dat is het nog steeds. Het is nu alleen ook mijn carrière.”
Ep’s
Na Antoons mainstreamdoorbraak vorig jaar mocht hij even drie maanden volop optreden. “Ik was ineens elke dag shows aan het doen, dat was best heftig.” Toen kwam de volgende (en hopelijk laatste) lockdown waardoor dat weer allemaal wegviel. “Ik heb toen drie dagen de tijd genomen om die drie drukke maanden in mij op te nemen waarna ik meteen weer helemaal klaar was om muziek te gaan maken. Toen heb ik in drie maanden tijd dus misschien wel 40 tracks geschreven.” Zoals hij al eerder in interviews aangaf is hij niet van plan die 40 tracks voorlopig in een album te bundelen. In plaats daarvan komen er meerdere ep’s aan met een makkelijker verteerbaar aantal van vier tracks. Dat die tactiek succesvol is, blijkt wel uit de eerste streamingresultaten van alle afzonderlijke platen van de ep Hallo. “Ik redeneer daarin ook heel erg vanuit mezelf. Ik luister namelijk zelf ook bijna nooit meer naar albums. Daar is mijn spanningsboog gewoon te kort voor. Ik heb er gewoon het geduld niet meer voor. Ik pak er dan bij sterke albums een paar tracks uit waar ik dan veel naar luister. Dat is toch zonde, want op die manier worden een heel aantal goede tracks totaal ondergesneeuwd. Tegelijkertijd vind ik zelf een losse single ook altijd net niet genoeg. Dan wil je er het liefst nog een horen. Die vier tracks vind ik dus een mooie tussenweg.”
Antoon geeft ook alvast een voorproefje van wat we van zijn volgende ep kunnen verwachten. “Ik wilde altijd al heel graag wat meer hiphop maken. Nu heb ik al met meerdere rappers tracks gemaakt en dat ga je terughoren op mijn volgende ep.” Van alle markten thuis dus. “Bij het grote publiek ben ik nu een popartiest, maar ik wil veel meer dan dat. Ik ben er ook van overtuigd dat ik hiphop goed kan. Misschien is het ergens ook mijn doel om dat te bewijzen. Aan het publiek, maar ook aan hiphopland natuurlijk.” De kracht van Antoon zit hem in het feit dat hij in alles wat hij doet heilig gelooft. De mensen hebben eigenlijk geen andere keus dan hem daarin te volgen.