Vrijdag is de Amerikaanse countryzanger C.W. McCall overleden. In 1975 scoorde hij in eigen land een nummer 1-hit met de truckersong Convoy. In Nederland bereikte dit nummer de Tipparade.
C.W. McCall verbleef sinds februari in een hospice. Hij leed aan kanker, maar wilde zich daar niet voor laten behandelen. Het nieuws van zijn overlijden werd gedeeld door zijn goede vriend Chip Davis, die bij bijna alle muziek van C.W. McCall componeerde en produceerde. "Ik vond het geweldig om samen met 'Willy' te schrijven," schrijft Chip op Facebook over zijn vriend die eigenlijk Bill Fries heet. "Dan kwam ik bij hem thuis en hadden we het over het onderwerp van een lied onder het genot van een 'silver bullet' - zo noemde Bill een Martini. Ik schreef de muziek afzonderlijk en ik hoorde nooit de tekst voordat we in de studio stonden. Wat een woordkunstenaar en wat een stem. Nu mag je het gaspedaal loslaten. Rust lekker uit, Willy, je verdient het."
C.W. McCall werd op 28 november 1928 als William Dale Fries Jr. geboren in Audubon, een klein dorpje in de staat Iowa. Begin jaren 70 werkte Fries bij een reclamebureau in Omaha. Daar bedacht hij voor een bakkerijketen een reclamecampagne met de praatzingende trucker C.W. McCall in de hoofdrol. In deze populaire televisiereclame werd de rol van C.W. McCall gespeeld door een acteur. De stem was echter wel van Fries. Het liedje dat C.W. McCall in deze reclame zong, werd zo populair dat het op single werd uitgebracht. Het nummer Old Home Filler-Up An' Keep On-A-Truckin' Cafe werd in de zomer van 1974 een bescheiden hit in de Amerikaanse Billboard Hot 100.
Een halfjaar later volgde nog het hitje Wolf Creek Pass, maar het grote succes kwam pas rond de jaarwisseling van 1976. Inspelend op de populariteit van de 27 MC-bakkies, waarmee veel truckers destijds onderling communiceerden, schreef hij het nummer Convoy. Het nummer gaat over een fictieve truckersopstand, waarbij een groep vrachtwagenchauffeurs in een almaar groter wordend konvooi van de westkust naar de oostkust van Amerika rijdt. Het nummer sloeg onmiddellijk aan en werd een grote hit in Amerika. In januari 1976 stond het zelfs een week op de eerste plaats. In Nederland kwam het nummer niet verder dan vier weken Tipparade.
Na Convoy scoorde C.W. McCall nog één Amerikaanse top 100-hit. There Won't Be No Country Music (There Won't Be No Rock 'n' Roll) bereikte de 73e plaats. In de rest van de jaren 70 nam hij nog verschillende albums op, maar die leverden geen hits meer op. C.W. McCall staat in Amerika dan ook bekend als een schoolvoorbeeld van de eendagsvlieg. In 1978 kwam Convoy opnieuw in de belangstelling, omdat het verhaal van het lied verfilm was. De film Convoy, met Kris Kristofferson in de hoofdrol, was ook in de Nederlandse zalen te zien. Speciaal voor deze film schreef C.W. McCall een nieuwe tekst voor het nummer, die beter bij de verhaallijn van de film paste.
In de jaren 80 zette C.W. McCall een punt achter zijn muzikale carrière. Slechts enkele keren maakte hij nog een muzikaal uitstapje. Toen woonde hij inmiddels in het dorpje Ouray in Colorado, waar hij in 1986 tot burgemeester werd verkozen. Dat zou hij zes jaar blijven.
Zijn hit Convoy werd door de jaren heen geregeld gebruikt in films en series, waardoor het ook bij een jongere generatie bekend werd. In 2014 was het nummer zelfs te beluisteren op countryzender in de populaire videogame Grand Theft Auto V. Daarnaast werd het nummer begin dit jaar omarmd door de demonstranten van het Freedom Convoy in Canada, die protesteerden tegen de coronamaatregelen. Hierbij blokkeerden Canadese truckers met hun vrachtwagens de grens met de VS en het centrum van de hoofdstad Ottawa. In zijn allerlaatste interview gaf C.W. McCall, die overigens wel gevaccineerd was, aan dat hij het leuk vond dat zijn hit op deze manier opnieuw in de belangstelling stond.
In februari vierde de terminale C.W. McCall dat hij 70 jaar getrouwd was. Hij is 93 jaar geworden.