Woensdagochtend is de Britse zangeres Christine McVie overleden. In 1969 maakte ze haar Top 40-debuut met de groep Chicken Shack, maar ze verwierf haar grootste bekendheid als zangeres in Fleetwood Mac. Met die groep scoorde ze tussen 1976 en 1990 vijftien Top 40-hits. Christine overleed in het ziekenhuis na een kort ziekbed. Ze was 79 jaar.
Het verdrietige nieuws werd woensdagavond bekendgemaakt via de socialemediakanalen van de zangeres: "Namens de familie van Christine McVie laten we met pijn in ons hart weten dat Christine is overleden. Ze is vanmorgen, woensdag 30 november 2022, na een kort ziekbed vredig ingeslapen in het ziekenhuis. Haar familie was bij haar. We vragen u vriendelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze extreem pijnlijke tijd en we willen vragen om Christine in het hart te sluiten en het leven te gedenken van een ongelooflijk mens en een gerespecteerde muzikant, die door iedereen geliefd werd. RIP Christine McVie.
Haar band Fleetwood Mac heeft ook direct een statement vrijgegeven. Zij schrijven dat het verdriet om het heengaan van Christine McVie met geen woorden te beschrijven is. "Ze was echt uniek in haar soort, bijzonder en mateloos getalenteerd. Ze was de beste muzikant die iemand zou kunnen wensen in een band en de beste vriendin die je in je leven kunt hebben. We hebben zo'n geluk gehad dat we met haar mochten leven. Zowel individueel als samen koesterden we Christine diep en we zijn dankbaar voor alle geweldige herinneringen. Ze zal zeer gemist worden."
Waar Christine precies aan overleden is, is nog niet bekendgemaakt.
Christine werd op 12 juli 1943 geboren als Christine Anne Perfect in het Noordwest-Engelse dorpje Bouth. Ze was de dochter van een concertviolist en een gebedsgenezeres. Al op jonge leeftijd leerde pianospelen. Aanvankelijk speelde ze klassiek, maar als tiener sloeg haar interesse om naar rock-'n-rollmuziek. Tijdens haar kunststudie in Birmingham belandde ze in de bluesscene. Rond 1968 sloot ze zich aan bij de groep Chicken Shack, die een toetsenist zocht. Met Christine in de gelederen nam Chicken Shack haar eerste albums op en scoorde de groep zijn eerste hit. De door haar gezongen Etta James-cover I'd Rather Go Blind, bereikte in 1969 in eigen land de 14e plaats. In de Nederlandse Top 40 kwam de single tot nummer 20. Vijf jaar later werd I'd Rather Go Blind dankzij een heruitgave opnieuw een hit en bereikte het de 18e plaats.
In de tijd dat Christine in Chicken Shack zat, trouwde ze met John McVie, de bassist van Fleetwood Mac. Vanaf 1968 leverde zij al bijdrages aan de studioalbums van Fleetwood Mac en in 1970 - een jaar nadat ze Chicken Shack had verlaten - sloot ze zich aan als officieel lid van de groep. Fleetwood Mac onderging op dat moment een stijlverandering. Als bluesband had Fleetwood Mac tussen 1968 en 1970 zes Top 40-hits gescoord, maar met hun nieuwe softrockrepertoire hadden ze aanvankelijk geen succes. Met Christine in de band bleven de hits uit. Dat veranderde echter na de komst van het Amerikaanse koppel Stevie Nicks en Lindsey Buckingham. Met de twee koppels (Christine & John en Stevie & Lindsey) en drummer Mick Fleetwood brak een gouden periode aan voor de groep.
Met het door Stevie Nicks gezongen Rhiannon (Will You Ever Win) scoorde het nieuwe Fleetwood Mac in 1976 een comebackhit. Het grootse wapenfeit van de groep volgde een halfjaar later: het album Rumours. Tijdens de opnamen lagen Christine en John in een scheiding en Stevie en Lindsey waren kort daarvoor al uit elkaar gegaan. Ondanks (of misschien juist dankzij) deze relatieperikelen werd Rumours een legendarisch album. Alle bezongen relatieproblemen maken van het album een zeer persoonlijk document. Rumours leverde vier Top 40-hits op, waaronder de door Christine geschreven nummers Don't Stop en You Make Loving Fun. Ook het volgende album Tusk is met twee top 10-hits erg succesvol.
Na het minder succesvolle album Mirage laste de groep een pauze in. Christine, Stevie en Lindsey brachten in deze periode soloabums uit. Stevie had in deze periode het grootste hitsucces, maar Christines album deed het ook niet onverdienstelijk. In Europa bleef het grote succes weliswaar uit, maar in Amerika scoorde ze met haar single Got A Hold On Me een top 10-hit in de Billboard Hot 100. In 1987 maakte Fleetwood Mac opnieuw een succesvolle comeback. Tango In The Night werd met vijf Top 40-hits het vruchtbaarste album uit de carrière van de groep. De door Christine gezongen nummers Little Lies en Everywhere bereikten onder meer de top 10.
Na het album Behind The Mask uit 1990 stopte het hitsucces van Fleetwood Mac. Op dit album was Lindsey Buckingham al vervangen en in 1991 stapte ook Stevie Nicks op. Christine bleef wel bij de groep. Nadat de groep eind jaren 90 weer in de Rumours-samenstelling bij elkaar kwam, ging de groep opnieuw op tournee en verscheen het livealbum Dance. Hierna besloot Christine uit de groep te stappen en ging Fleetwood Mac door als kwartet. Na een afwezigheid van ruim 15 jaar keerde ze in 2014 toch weer terug bij de groep. Dit keer bleef ze lid tot aan haar dood. Op 20 november 2019 stond ze voor het laatste met Fleetwood Mac op het podium tijdens een benefietoptreden voor een kinderziekenhuis in San Francisco.
Donderdag staan we in een speciale Christine McVie-top 4 uitgebreider stil bij de grootste Top 40-hits van Christine.
(30-11-2022)