Nieuws
Nieuws

Afrikaanse talen weer helemaal terug in de Top 40

Afrikaanse talen weer helemaal terug in de Top 40
Afric Simone  Shakira  Freshlyground  Mory Kante  Youssou N'Dour  Neneh Cherry  Wes  Master KG  Nomcebo 

Nu Jerusalema van Master KG en Nomcebo de Top 40 is binnengekomen, staan er twee tracks die gezongen worden in Afrikaanse talen in de lijst. We zetten de grootste hits met deze talen op een rij en leggen je ook uit in welke taal de track wordt gezongen.

5. RAMAYA – Afric Simone (#2 in 1975)
Zanger Afric Simone werd geboren in Mozambique, maar woont inmiddels al jaren in Berlijn. Met Ramaya scoorde hij in 1975 een grote hit in de Nederlandse Top 40, misschien ook wel dankzij zijn optreden bij TopPop. Dat viel nogal op doordat hij onder andere een stoel in zijn mond nam en vervolgens flink wat rondjes draaide. Ramaya is gezongen in het Swahili en dat wordt gesproken in onder andere Kenia, Tanzania, Burundi, Oeganda, in het oosten van Congo-Kinshasa, Rwanda, in het noorden van Malawi en dus in Mozambique.

4. WAKA WAKA (THIS TIME FOR AFRICA) – Shakira featuring Freshlyground (#6 in 2010)
Een WK-voetbal in Zuid-Afrika verdient natuurlijk ook een soundtrack die gedeeltelijk in een lokale taal is gezongen. Dat werd Waka Waka (This Time For Africa), gedeeltelijk in het Fang gezongen door de groep Freshlyground. Dat wordt gesproken in Congo-Kinshasa, Sao Tomé en Principe, Kameroen, Gabon, en Equatoriaal-Guinea. Freshlyground zelf heeft bandleden uit verschillende Afrikaanse landen, waaronder Mozambique en Zimbabwe. Shakira, die ook aardig wat talen spreekt, hield het voor dit nummer bij het Engels. Wij kunnen bij dit nummer alleen maar denken aan de teen van de Spaanse keeper Iker Casillas…

3. YÉ KÉ YÉ KÉ – Mory Kante (#1 in 1988)
Dit jaar moesten we afscheid nemen van de Guinese zanger Mory Kante. Hij overleed in mei op 70-jarige leeftijd. In 1988 beleefde hij zijn moment of fame door met Yé Ké Yé Ké een wereldhit te scoren. In Nederland bereikte het nummer zelfs de eerste plaats in de Top 40. Mory Kante had op dat moment al heel wat muziek uitgebracht, maar dat bleef vooral onder de radar bij popliefhebbers. Yé Ké Yé Ké is in het Mandinka gezongen en dat is ook een taal die in het geboorteland van de zanger wordt gesproken. Het Madinka kom je verder tegen in landen als Senegal, Gambia, Mali, Ivoorkust, Burkina Faso en Sierra Leone.

2. 7 SECONDS – Youssou N'Dour & Neneh Cherry (#2 in 1994)
Youssou N'Dour is misschien wel de grootste muzikale ster die Afrika ooit heeft voortgebracht. De Senagalese zanger is over de hele wereld bekend en dat komt mede door wereldhit 7 Seconds, dat bij ons tot de tweede plek kwam. Youssou maakte het nummer met de Zweedse Neneh Cherry, die bekend is van Top 40-hits als Manchild en Woman en van haar nummer 1-hit uit 1989, Buffalo Stance. Tegenwoordig kennen veel mensen haar vooral als de moeder van Don’t Call Me Up-zangeres Mabel. 7 Seconds wordt in het Engels, Frans en in het Wolof gezongen. Die taal wordt gebruikt in het thuisland van Youssou, maar ook in Mauritanië en Gambia.

1. ALANE – Wes (#1 in 1997)
Tja, we kunnen niet om hem heen. Met 784 Top 40-punten scoorde Wes de grootste hit die gezongen is in een Afrikaanse taal. Dit jaar doet hij het nog eens dunnetjes over, via de remix van Robin Schulz. Duala is de taal die je in het nummer hoort en dat wordt vooral gesproken in het land waar de wieg van Wes stond: Kameroen. In Alane zingt Wes over alle wereldse zaken die we in ons leven tegenkomen en die onze blik steeds maar weer van de echte essentie van het leven af weten te houden: de liefde. “Mensen hebben elkaar nodig en die behoefte alleen al is genoeg om grenzen tussen ons te slechten”, zo luidt het motto van de zanger.

En Jerusalema?
Dat is gezongen in het Zoeloe. Die taal kom je vooral tegen in Zuid-Afrika en daar komen Master KG en Nomcebo dan ook vandaan. Met Jerusalema staat er voor de tweede keer een nummer in de Top 40 dat volledig in het Zoeloe is gezongen. De eerste was Marabi (van Mafikizolo) in 2010.

Top 40-punten
Het Top 40-puntenaantal wordt berekend op basis van de posities: 40 punten voor de nummer 1, 39 punten voor de nummer 2 enzovoorts tot 1 punt voor de track op nummer 40.

Foto: YouTube

(23-08-2020)

top 40-muziekstreams

60s
70s
80s
90s
70s 80s 90s
2K
Hitdossier
Hits
Drive
Workout
Hollands
Love
Rock
Ibiza
Lounge